Nederlandse Woordenboekmaker, Van Dale. Prikspijt’ of ‘Vaccinatie Spijt’ is in Nederland Uitgeroepen tot Woord Van Het Jaar 2021 / Door: Jim Hoft

Nederlandse Woordenboekmaker, Van Dale. ‘Prikspijt’ of ‘Vaccinatie Spijt’ is in Nederland Uitgeroepen tot Woord Van Het Jaar 2021

Door: Jim Hoft – 22 December 2021

‘Prikspijt’, wat zich laat vertalen als ‘spijt hebben van een vaccinatie’, is in Nederland uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2021 na een social media campagne van de bekende Nederlandse woordenboekmaker Van Dale.

Van 7 december tot 20 december 2021 konden Nederlanders stemmen op de vijftien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2021. De vijftien genomineerde woorden waren: prikspijt, deltavariant, doorbraakinfectie, influencer, sensitiviteitslezer, grottensyndroom, intimiteitsvacuüm, meme delen, pandemie, prikpolarisatie, sorry, QR-samenleving, vaccinatieprikspijt, wappie-geluid en woonprotest.

Het woord ‘prikspijt’ kreeg 40.278 stemmen (82,2%) van de 49.000 uitgebrachte stemmen op de Van Dale website. Het wordt gevolgd door woonprotest (3,7%) en daarna wappie-geluid (3,6%).

Definitie van ‘prikspijt’ : ‘iemand heeft spijt dat hij tegen een bepaalde besmettelijke ziekte is ingeënt’.

Het Nederlands Nieuws berichtte:

Prikspijt, een nieuw woord voor spijt hebben van het halen van een vaccinatie, is na een social media-campagne uitgeroepen tot Nederlands woord van het jaar, meldt woordenboekmaker Van Dale. Het woord kreeg 82,2% van de bijna 49.000 uitgebrachte stemmen, gevolgd door woonprotest (protesten tegen de Nederlandse huizencrisis) en wappiegeluid (een denigrerende term voor coronavirus-complottheoretici). Van Dale definieert prikspijt als ‘een gevoel van spijt dat iemand heeft ingeënt te zijn tegen een besmettelijke ziekte’.

Ton den Boon, hoofdredacteur van Dikke van Dale, zei tegen het NOS Radio 1 Journaal dat de stemming is aangezwengeld door een Twitter-campagne, en dat die “de polarisatie in de samenleving rond de vaccinatie en de booster shots weerspiegelt”.

Per 18 december heeft in Nederland 65,9% de tweede dosis van het COVID-19-vaccin gekregen en 8,5% de booster.

Nederland stelt zondag opnieuw strenge lockdown in uit angst voor de Omicron-varianten. Dit betekent meer COVID-19 beperkingen tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie.

COVID-19: Nederland gaat strenge lockdown in om verspreiding Omicron in te dammen: Nederland gaat vanaf morgenochtend over tot een harde lockdown om de verspreiding van Omicron tegen te gaan, waarbij niet-essentiële winkels, bars, restaurants en andere openbare gelegenheden moeten sluiten.Scholen zullen ook sluiten vanaf pic.twitter.com/djlgrOImds

— World News 24 (@DailyWorld24) December 18, 2021

Door Jim Hoft

Bron

vertaling: Martien / voor wakkeremensen.org