BREAKING NEWS – Engeland Beëindigt Alle COVID Paspoorten, Masker-Verplichtingen & Werkbeperkingen

BREAKING NEWS

Engeland Beëindigt Alle COVID Paspoorten, Masker-Verplichtingen & Werkbeperkingen

Door: Lily Zhou – 20 Januari 2022

Beperkingen waaronder COVID-19 pasjes, maskermandaten, en werk-van-huis-richtlijnen zullen in Engeland worden opgeheven, zo heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag aangekondigd.

Johnson suggereerde ook dat de regels voor zelfisolatie eind maart ook de prullenbak in kunnen als de pandemie van het CCP-virus (Chinese Communistische Partij) endemisch wordt.

Met onmiddellijke ingang vraagt de Britse regering niet langer van mensen om thuis te werken.

Het COVID pasjesmandaat voor nachtclubs en grote evenementen wordt niet verlengd wanneer het op 26 januari afloopt.

En vanaf donderdag zal het dragen van een binnenmasker nergens in Engeland meer verplicht zijn.

De verplichting voor middelbare scholieren om maskers te dragen tijdens de les en in gemeenschappelijke ruimten zal ook uit de nationale richtsnoeren van het Ministerie van Onderwijs worden geschrapt.

Bulderend gejuich van wetgevers was te horen in het Lagerhuis na Johnson’s aankondigingen over maskers.

Premier Boris Johnson spreekt tijdens Prime Minister’sQuestions in het Lagerhuis, Londen, op 19 jan. 2022 House of Commons/PA)

Mensen die positief testen op COVID-19 en hun niet-gevaccineerde contacten zijn nog steeds verplicht om zichzelf te isoleren, maar Johnson zei dat hij “heel erg verwacht[en] de regel niet te vernieuwen” wanneer de betreffende verordeningen op 24 maart aflopen.

“Naarmate COVID endemisch wordt, zullen wij de wettelijke voorschriften moeten vervangen door advies en begeleiding, waarbij mensen met het virus worden aangespoord om voorzichtig te zijn en rekening te houden met anderen,” zei de premier.

Gevraagd naar het schrappen van de testvoorschriften voor gevaccineerde reizigers die naar het VK gaan, zei Johnson dat de regering bezig is de testregelingen voor reizen te herzien en dat in de komende dagen een aankondiging kan worden verwacht.

Maar hij weigerde het vaccinatiemandaat voor werknemers in de eerstelijnsgezondheidszorg te heroverwegen, en hield vol dat “het bewijs duidelijk is dat werknemers in de gezondheidszorg gevaccineerd moeten worden.”

Johnson vertelde parlementsleden dat het kabinet woensdagochtend besloten had de zogenaamde “Plan B”-maatregelen te schrappen, omdat uit de gegevens blijkt dat de Omicron-golf nationaal zijn hoogtepunt heeft bereikt, en hij schreef de stabiliserende aantallen ziekenhuisopnames toe aan “de buitengewone opkikkercampagne” en de naleving van de beperkende maatregelen door het publiek.

De afschaffing van de “Plan B”-maatregelen tegen het CCP-virus kwam er toen de premier vocht tegen de toenemende druk die hem opriep af te treden wegens vermeende lockdown-breakpartijen in Number 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier, tijdens de pandemie.

Het kwam ook nadat Number 10 maandag een petitie had ontvangen die door meer dan 200.000 mensen was ondertekend, en waarin werd opgeroepen een einde te maken aan de vaccinpaspoorten en soortgelijke COVID-certificaten.

Een aparte petitie waarin wordt opgeroepen tot het terugdraaien van vaccinmandaten voor gezondheidswerkers, die maandag ook bij Number 10 werd bezorgd, kreeg ongeveer 160.000 handtekeningen.

Regeringen in Schotland en Wales hebben ook aangekondigd de Omicron-controles op te heffen, maar het verplicht dragen van binnenmaskers en COVID-pasjes zullen van kracht blijven.

Door Lily Zhou

Bron

Vertaling: Reinier