Schatgraven naar de zielsdiamant / 2017 © Arend Zeevat

Schatgraven naar de zielsdiamant
2017 © Arend Zeevat | deze versie WantToKnow.nl/be

Een diamant is voor eeuwig een schoonheid.. Daar diamant een schaarse kristalvorm is, is ze zeer gewild en kostbaar. Diamant is tevens het hardste mineraal op aarde. Daarom wordt het ook vaak als boor gebruikt, onder andere door de arts waar velen niet graag naar toegaan, namelijk de tandarts. De combinatie van hardheid, dus onkwetsbaarheid en haar schaarste maakt het tot een heel bijzondere aardse materie.

De schoonheid van de diamant wordt door de eeuwen heen als iets zeer bijzonders beschouwd. Diamant is de enige edelsteen die slechts uit één element bestaat, namelijk koolstof. Ook potloodgrafiet is zuiver koolstof; het enige verschil is dat de atomen bij diamant veel nauwer samengebonden zijn. Wonderlijk is het, dat zwarte en vuile, waardeloze kool die uit de diepste diepten komt, samengeperst onder een druk van tienduizenden atmosferen, bij een temperatuur van duizend tot twee duizend graden, met zijn fonkelende pracht tot het schoonste van de schepping wordt.  De oorsprong van het woord diamant heeft de betekenis van onoverwinnelijk (komt van het Griekse woord Adamas), ook onverbiddelijk, onverzettelijk.”  (Bron)

De economisch gefundeerde status en hebzucht ten aanzien van diamanten wil ik het in dit artikel niet over hebben. Daar is veel leed mee verbonden, dat onder andere in een boek (hier) en deze documentaire is weergegeven (HIER). 

De menselijke ziel als diamant
Wanneer we de menselijke ziel als een diamant zouden kunnen zien, dan is de hierboven weergegeven betekenis van het woord natuurlijk heel bijzonder. Het is bijzonder in die zin, dat de menselijke ziel onoverwinnelijk is. Ook de menselijke ziel staat hier op aarde aan een onmeetbare druk bloot. De druk van de aardse ziels-vervreemdende, en op macht gerichte wereld. Dit maakt het voor de mens noodzakelijk om in de eigen levenslessen te boren en daar de diamantwerking van de eigen ziel in te kunnen vinden. Het is als een soort van schatgraven in het eigen innerlijk.

In dit kader kunnen we onze levenslessen dan beschouwen als het slijpwerk dat een diamantslijper uitvoert (hier). De diamantslijper is in dit geval onze innerlijke leraar, die ons leven vanuit het onderbewuste vormgeeft. Zodat wij onze lessen kunnen leren. Daarmee creëert hij op de ruwe of halfbewerkte zielsdiamant meerdere facetten (vlakken). De reflectieve kwaliteit maakt al die verschillende facetten tot een juweel/sieraad.