Moeder Aarde en de inheemse volkeren.. /door GuidoJ.

 Moeder Aarde en de inheemse volkeren..

28 oktober 2016 /door GuidoJ.

Oorspronkelijke Amerikaanse burgers zijn activist geworden en protesteren al maanden tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline’. De politie is zelfs bezig, leugens als waarheid te verkopen over de demonstranten, om de publieke opinie aan hun kant te krijgen; vergeefs. De demonstranten worden gedemoniseerd, zoals dat destijds ook gebeurde bij de beweging van Occupy Wall Street.
 dakota-pipeline-indian-groot

Inmiddels is het werk stilgelegd aan deze US$ 3,7 miljard kostende pijplijn. Want op 10 augustus jl. was het Chief Standing Rock, die een noodverordening indiende bij de rechtbank, waarmee het werk stil kwam te liggen. Dat was de bedoeling en hopelijk ligt de aanleg lang genoeg stil om wereldwijd de steun te krijgen die de protest-beweging nodig heeft.

De aanklacht is dat de pijplijn het drinkwater van grote bevolkingsgroepen in dit pijplijngebied zou vervuilen. Breuken in oliepijplijnen vinden regelmatig plaats, met vooral ernstige gevolgen voor de drinkwatervoorzieningen in dat gebied. Bovendien is er door de lokale overheden helemaal niets geregeld met betrekking tot de vervuiling in het private gebied, die natuurlijk opgeruimd moet worden door de eigenaar van de pijplijn.

De stam van Standing Rock is al maanden aan het demonstreren en krijgt hulp van mensen en andere stammen uit de hele VS, wat weer leidt tot meer media-aandacht. Nabij de constructie-locatie, worden prayer-ins gehouden en alles leek vreedzaam te verlopen, totdat half augustus een tiental protesterenden werd gearresteerd, op grond van het betreden van verboden gebied, bij de constructie-zone. De ontwikkelaar van de pijplijn, ‘Dakotas Access LLC’, heeft bevestigd dat het een juridische claim gaat indienen tegen de demonstranten, zodat verdere blokkades van de pijplijnaanleg worden opgeheven. Kijk naar een impressie van de protesten en commentaar van de website Democracy Now van Emy Goodman.

Meer lezen >>>