De grootste uitdaging van deze tijd / Door Hilde Heyman

 

De grootste uitdaging van deze tijd

Door Hilde Heyman / 13 oktober 2022

 ‘En hoe nu verder?’ is de vraag die mij op het moment het meest gesteld wordt. Mijn antwoord hierop is dat ik ook niet weet hoe JIJ verder moet, want dat is helemaal jouw beslissing en naar jouw eigen in-zicht.

Wat ik wél weet is dat we in een periode van grote maatschappelijke veranderingen zitten, een periode waarin we moeten nadenken hoe WIJ het anders gaan doen. Dat is de grootste uitdaging van deze tijd.

Emoties

Onder de vraag ‘En hoe nu verder?’ liggen bijna altijd gevoelens van woede, angst en onzekerheid over alles wat er gebeurt en mogelijk nog gaat gebeuren.

Sommigen ervaren vooral verdriet over wat er nu gaande is of wat eerder al gebeurd is. Anderen proberen controle te houden op hun leven door onverstoord door te werken. Zo hopen ze zo min mogelijk onrust en verstoring in hun situatie te ervaren. Weer anderen worstelen met moedeloosheid of zelfs depressie, omdat ze geen licht meer zien aan het einde van deze tunnel
Ieder heeft zo een eigen reactie op de heftige gebeurtenissen.

Helderheid

De uitweg– en dat is misschien ook wel het moeilijkste – is terugkeren naar jezelf, naar wie je werkelijk bent. Naar wat je werkelijk wilt en naar wat je in dit leven ‘te doen hebt’.

Als je vanuit jouw eigen kern met een gericht doel, een opdracht of een wens weer in de ‘buitenwereld’ komt, dan kun jij je leven opnieuw vormgeven. Met een minimum aan verstorende emoties.

Je kunt deze mentale helderheid bereiken door middel van rust, meditatie, (Nidra) yoga en gesprekken met gelijkgestemden. Dat is ook de weg om inzicht te krijgen in de werkelijke oorzaak van een fysieke kwaal waar je last van hebt. Er zijn bovendien tal van natuurlijke middelen die je op het emotionele vlak kunnen ondersteunen.

Stappen zetten

Vergeet ook vooral niet om te lachen, iets onzinnigs te doen, gewoon omdat je er lol in hebt. En wees dankbaar voor wat er wél is. Maar bovenal; gun jezelf het allerbeste, omdat je dat waard bent!

Hierin moet jij zelf de eerste stap zetten en ook de laatste. Die van het doen. Het toepassen. En dat is de grote uitdaging van deze tijd. De transities in de wereld ontstaan uiteindelijk vanuit onszelf en dus vanuit onze kijk op de wereld.

Neem je eigen verantwoording voor je eigen leven, dat is óók een van de grote opdrachten van nu. Misschien heb je dit allemaal zelf al bedacht, maar lukt het je niet om de rust en de tijd te nemen om hier aandacht aan te besteden, of weet je niet precies hoe je dat moet doen. Zoek dan contact met iemand die je hierbij kan helpen.

Wanneer je bereid bent een positieve verandering in je leven te zien, moet je bereid zijn die verandering zelf TE ZIJN.

Bron:

Foto: Antonio López