Komkommer sap: hydraterend drankje met verrassende pluspunten

Komkommer sap: hydraterend drankje met verrassende pluspunten

Geplaatst 21 juni 2017

Op warme dagen is komkommer sap een heerlijk verkoelend drankje. Behalve dat het sap hydrateert en verfrist, heeft het nog veel meer pluspunten!

Komkommer (Cucumis sativus L.) is lid van de meloen- en pompoenfamilie. Je zou misschien niet zo snel denken dat de frisse vrucht al eeuwen in de Indiase traditionele geneeskunde gebruikt wordt. De pluspunten zijn niet mis: de kalebasachtige vrucht verlaagt de lipide-waarden, heeft anti-diabetes kwaliteiten en beschikt over een goede antioxidant activiteit.

Afval- en gifstoffen

Ook voor opgehoopte stoffen bewijst de komkommer zijn nut. De vrucht reinigt het lichaam en verwijdert afvalstoffen en chemische gifstoffen. Het verse sap kan ook gebruikt worden om de huid te verzorgen; het werkt tegen irritaties, verlicht zonnebrand en vermindert zwellingen.

Heilzame stoffen

Komkommer bevat van alle vitaminen en mineralen een beetje. De andere stoffen zijn flavonoïden, glycosiden, steroïden, terpenoïden en tanninen, en deze spelen een aanzienlijke rol in de gezonde effecten van de vrucht. Je kunt het zien als hydraterende drank met vitaliserende voordelen die een prima basis vormt om eventueel gemengd te worden met andere kruiden of vruchten, zoals gember, appel, selderij of citroen. Gebruik bij voorkeur een biologische komkommer.

Kalmerend en pijnstillend effect

Toen extract van de vrucht werd vergeleken met ascorbinezuur (vitamine C), butylhydroxyanisol (synthetische antioxidant) en Diclofenac sodium (pijnstiller) bleek hij niet voor deze middelen onder te doen qua bestrijding van radicalen en kalmerend effect, bij muizen. De anti-oxidatieve en kalmerende werking van de frisse groente was maximaal. Deze effecten waren waarschijnlijk te danken aan de flavonoïden en tanninen.

De zaden

De zaden van de vrucht verkoelen ook en worden gebruikt tegen constipatie.

Bronnen:

http://goedgezond.info/2017/06/21/komkommer-sap-hydraterend-drankje-met-verrassende-pluspunten/