Paardenbloemen, ook goed voor de mens! / Door Anneke Bleeker

Paardenbloemen, ook goed voor de mens!

29 Oktober 2019 / Door Anneke Bleeker

Paardenbloemen kijken op hun steel over de rest van het (on)kruid heen alsof ze zich eens duidelijk willen laten zien.Ik vind de bloem net een zonnetje met goudgele stralen. Leuk is het dan ook om te weten dat de plant in staat is om de mens te helpen de zon in zijn ziel weer te laten stralen.

Hoeveel en hoelang je dan gebruik van de Paardenbloem moet maken is voor iedereen verschillend en hangt ook af van andere factoren, ervaar het zelf gewoon!

Paardenbloem weetjesBij inname stimuleren Paardenbloemen de lever, gal en alvleesklier waardoor de spijsvertering wordt verbeterd.

De bloemen kun je eten, bijvoorbeeld in een salade. Ik blijf het bijzonder vinden dat je de bloemen niet kunt drogen. De bloemen hebben zoveel levenskracht dat de groei gewoon doorgaat als je ze geplukt hebt. Na een paar dagen drogen heb je gewoon een pluizenbol met zaadjes.

Van de bloemen kun je ook limonade maken. Het recept staat onderaan in deze blog.

Het blad kun je ook eten, rauw of bijvoorbeeld in de soep, of maak er thee van.

Je kunt bijvoorbeeld een paardenbloem-omelet maken: Knip enkele bladeren fijn en klop ze door een paar eieren met een klein scheutje melk. Bakken zoals je een ei bakt.

Het blad smaakt wat bitter. Het blad heeft vooral een vochtafdrijvende werking. Deze werking is heel sterk, kijk maar eens wat er gebeurt als je een paar koppen thee van het blad drinkt! (Voor de smaak kun je er nog een ander smaakje doorheen doen)

Vanwege deze vochtafdrijvende werking heeft hij diverse bijnamen, zoals pissebloem of beddepisser. De vochtafdrijvende werking van verse koeienmelk wordt veroorzaakt door de vele paardenbloemen in de wei waar de koeien rijkelijk van smullen.

De vele vitaminen en mineralen uit de plant zorgen ervoor dat de plant een versterkende en opbouwende werking heeft. Heel geschikt om te gebruiken bij vermoeidheid, bloedarmoede, depressie of bij te weinig levenslust.

Het sap uit de stengel is licht giftig, toch kun je het in beperkte mate eten. In diverse kuren wordt aangeraden 1 stengel per dag te eten.

Ook de wortel van de plant kun je gebruiken. Er wordt een tinctuur van gemaakt voor klachten als suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Gedroogd en geraspt kun je de wortel gebruiken als een koffievervanger. De smaak zal wel even wennen zijn.

Taraxacum officinalis is de Latijnse naam van de plant. Als “officinalis” achter een plant staat, dan weet je dat de plant vroeger een erkend geneeskrachtige plant was. Alle “officinalis-planten” moesten bij elke apotheek aanwezig zijn. Ik vind het nog steeds bijzonder dat de kennis van onze voorouders zo aan de kant geschoven is en in korte tijd geheel vervangen is door synthetische varianten. Terwijl je de synthetische varianten alleen gebruikt als je echt ziek bent, kun je de voorlopers ervan ook gebruiken als je geen klachten hebt.

(Het betekent overigens niet dat je alle officinalis-planten veilig kunt innemen. Sommigen moeten heel erg verdund worden!)

De naam Taraxacum stamt af van het Griekse taraxos (darmstoornis) en akos (geneesmiddel), men gebruikte de plant destijds vooral als geneesmiddel bij darmstoornissen.

Het wordt tijd dat de plant weer de aandacht krijgt van weleer. Daarom raad ik iedereen aan om iets met bovenstaande te doen, zoek eventueel nog aanvullende informatie en vertel je ervaringen door!

Recept Paardenbloemlimonade

Neem een glazen fles met wijde opening (bv van appelsap). Stop hem voor de helft vol met paardenbloemen en eventueel een paar takjes citroenmelisse. Voeg het sap van 2 citroenen toe en vul de fles verder met water. Draai de dop op de fles en laat dit 24 uur staan. Dan zeef je de bloemen eruit. Je kunt het nu drinken, maar het is niet zo lang houdbaar.

Om limonade te maken: Weeg het gewicht aan vloeistof en voeg de helft van het gewicht aan (ongeraffineerde*) suiker of oerzoet toe. (vb 1 kilo sap / 500 gram suiker) Breng het roerend aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes inkoken, af en toe roeren (deksel NIET op de pan). Dan kun je het in flesjes doen. Ik zet ze altijd 5 minuten op z’n kop, dan gaat de zuurstof eruit en blijft het langer goed. Deze limonade is wel een jaar houdbaar.

* Ongeraffineerde suiker en oerzoet zijn suikers die nog de van nature vitaminen en mineralen bevatten. Door het raffineren van suiker worden deze helaas verwijderd. Deze mineralen zijn echter wel nodig voor de opname en vertering. Daarom onttrekt bewerkte suiker o.a. kalk uit het lichaam want zonder de kalk kan suiker geen energie leveren. Door onbewerkte suiker te gebruiken zal de limonade geen mineralen aan het lichaam onttrekken.

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl