Kurkuma beschermt lever tegen schade en giffen

Kurkuma beschermt lever tegen schade en giffen

9 oktober 2018

Schade aan de lever wordt vooral door oxidatieve stress veroorzaakt. Oxidatieve stress wordt dan weer veroorzaakt door o.a. alcohol, druks, medicijnen en infecties. Gelukkig hebben we kurkuma! Deze specerij beschermt en heelt de lever.

Kurkuma goed voor de lever

De actieve stof in kurkuma is kurkumine: een krachtiger bestrijder van vrije radicalen.

Wereldwijd lijden mensen aan acute en chronische leverproblemen (meer dan 10% van de wereldbevolking). De problemen lopen uit een van een vette lever, levercirrose tot leverkanker. Oxidatieve stress is de grootste boosdoener: reactive oxygen species (ROS) maken ons er niet gezonder op, en dit geldt ook zeker voor de lever. ROS zorgt voor een snellere veroudering.

Goedkoop en effectief

Als er natuurlijke middelen zijn die dit soort vrije radicalen bestrijden, zouden we dat moeten aangrijpen. Ze kunnen goedkoop en effectief zijn, en dit geldt natuurlijk ook voor kurkuma. Kurkuma of zijn geïsoleerde bestanddeel kurkumine wordt veel gebruikt vanwege het veiligheidsprofiel en de effectiviteit. De stof is anti-inflammatoir, anti-kanker en beschikt over antioxidant kwaliteiten. Het heeft zelfs de eigenschap dat het wonden kan genezen.

Help de lever

De lever is een ontzettend druk orgaan, die 24/7 in de weer is om ons lichaam te zuiveren van allerlei toxische stoffen. In de tussentijd heeft dit orgaan vandaag de dag veel te lijden, met alles waar het mee geconfronteerd wordt. Een veelvoorkomende aandoening is de non-alcoholic vette lever, en je kunt je voorstellen dat wanneer je lever niet meer functioneert als het zou moeten, vermoeidheid en energiegebrek de gevolgen zijn. Schade en vetopslag (deels) omkeren geeft weer nieuwe energie.

En hier biedt kurkuma uitkomst, de specerij die beter bio beschikbaar is als je het mengt met olie en zwarte peper. Kurkuma voorkomt dus oxidatieve stress in de lever. De exotische geelwortel is in staat om toxiciteit te verminderen. Met excessieve opslag van bijvoorbeeld ijzer en andere stoffen maakt het kruid ook korte metten. Met andere woorden: kurkuma ontlast de lever.

Omkeren van leverschade

Ontlasten, prima, maar kan kurkuma ook leverschade omkeren?

Omdat kurkumine en gerelateerde fenolen samen met vrije radicalen ook lipideperoxidatie remmen beschermt het  niet alleen de lever, maar kan het schade in sommige gevallen ook deels omkeren. Ontsteking neemt af en ook wordt de productie van gal gereguleerd. Een dosis van 100 mg/kg/dag kan al beschermen tegen vreemde schadelijke stoffen en zware metalen zoals koper, cadmium, chroom, kwik, lood en arsenicum. Dit voordeel is enorm, en vooral de lever vaart hier wel bij.

Ontgiftende werking

Kurkuma is dus ook in hoge mate ontgiftend voor de lever, en dat komt mooi uit in deze wereld waarin men steeds vaker medicijnen gebruikt. Meer dan 1000 medicaties kunnen giftig voor de lever zijn en oxidatieve stress veroorzaken. Ze kunnen zelfs celdood veroorzaken. Veel medicatie tegen kanker, ontsteking, depressie en ook slaap- en pijnstillers zijn giftig voor de lever.

Giftigheid door paracetamol zou al met een dosis van 50 tot 100 mg/kg/dag terug gedrongen kunnen worden.

Kurkuma kan dus doelgericht werken om allerlei leverstoornissen te behandelen. Dit geldt voor toxiciteit door bijvoorbeeld alcohol en medicijnen, maar ook is het kruid therapeutische bij cirrose, schade en leververvetting. Ook als je kurkumine via een supplement neemt heeft het deze werking. Het is best bemoedigend dat de lever op een vrij goedkope en veilige manier beschermd en gezond gehouden kan worden.

Bron: Nutrients. 2018 Jul; 10(7): 855.

https://goedgezond.info/2018/10/09/kurkuma-beschermt-lever-tegen-schade-en-giffen/