Kamillethee: cholesterol- /bloeddrukverlagend en meer!

Kamillethee: cholesterol- /bloeddrukverlagend en meer!

10 december 2018 / Alexandra

Kamillethee wordt al van oudsher gebruikt voor allerlei medicinale doeleinden. Groene en zwarte thee zijn enorm populair, toch is de ouderwetse kamille thee ook de moeite waard. De gedroogde bloemetjes van kamille beschikken over een aantal interessante stoffen! En dus heeft kamille thee goede effecten op (onder andere!) angst, de nachtrust, het cholesterol en krampen.

Kamillethee verlaagt bloeddruk en cholesterol

De belangrijkste bestanddelen in kamille thee zijn fenolstoffen, en dan vooral de flavonoïden. Niet slecht, want deze bevatten apigenine, quercetine, patuletine, luteoline met hun glucosiden. Van apigenine, quercetine en luteoline hebben we misschien wel vaker gehoord.

In een notendop:

✱  Apigenine:  remt ontsteking, beschermt het brein, helpt de stemming, bevordert de nachtrust, verlaagt cortisol.

✱  Quercetine: is de belangrijkste flavonoïde en doet hetzelfde als apigenine. En hiernaast bevordert het de bloedsomloop en heelt het ook nog de lekkende darm.

✱ Luteoline: Zelfde werkingen als apigenine en quercetine, en beschermt ook nog tegen zonschade en is antiviraal. Remt het effect van progesteron terwijl het tegelijkertijd die van oestrogeen bevordert.

Wat betreft etherische olie van kamille, hierin vind je vooral terpenoïden en azulenen. Kamille heeft een antioxidant en antimicrobiële werking.

Een kopje kamillethee, het is misschien even wennen vanwege de wat flauwe en weeïge smaak. Maar als je hem zoet met bijvoorbeeld honing, of je doet er wat muntblaadjes in, kun je er wellicht meer van genieten.

Kamillethee bij diabetes type 2

Voor mensen met diabetes type 2 is kamille thee bij uitstek een geschikt drankje.. De thee verbetert namelijk de glycemische responses en antioxidant status bij deze patiënten. Deze effecten zijn na 8 weken vastgesteld nadat diabetes patiënten 3x per dag  3 gram kamille thee dronken in 150 ml heet water. Deze korte termijn consumptie had een duidelijke positieve invloed op de totale antioxidant capaciteit, superoxide dismutase, gluthation peroxidase en catalase activiteiten. Het warme drankje verlaagde ook het verkeerde cholesterol. Superoxide dismutase is een enzym dat zuurstofradicalen in organismen opruimt. Gluthation peroxidase beschermt organismen tegen oxidatieve schade en catalase activiteiten sturen de stofwisseling binnen cellen aan.

Beter slapen met een kopje kamillethee

Als je chronische slaapproblemen hebt, kan je op den duur cognitief en lichamelijk best gammel worden. En dat is nog niet alles, wie aan een slaapsstoornis lijdt, ontwikkelt gezondheidsklachten zoals een hoge bloeddruk en het aankomen in kilo’s. Wil je de nachtrust te verbeteren, denk dan eens aan kamillethee! De thee -die al eeuwen als rustgevend middel ingezet wordt- is dan vooral een uitkomst voor oudere mensen. Kamillethee verbetert onder andere de kwaliteit van slaap. Dat het een natuurlijk en veilig middel is, is absoluut meegenomen.

Angst en depressie

Het rustgevende effect van kamille gaat nog verder. Kamille laat een anti-angst en ant-depressie werking zien bij mensen met angst-  en depressie symptomen. Dit was bijvoorbeeld het geval toen patiënten capsules kregen met 220 mg kamille extract, die 1.2% apigenine bevatten. Anderen kregen 500 mg kamille extract, 3x per dag.

Diarree en krampen

Terug naar de thee.  Diarree en krampen houden sneller op bij kinderen, wanneer ze kamillethee hebben gekregen. Waar venkel- of anijsthee nog weleens meer krampen kunnen geven, is kamillethee een mild en veilig middel.

Bij verkoudheid

Er wordt ook wel gezegd dat kamillethee het immuunsysteem versterkt en ingezet kan worden bij verkoudheden en griep. Daar zijn inderdaad aanwijzingen voor. Het is aangetoond dat het drinken van kamillethee voor een toename van hippuraat en glycine zorgt: twee stoffen die antibacteriële activiteit laten zien.

En heb je een te hoge bloeddruk? Het is ook noemenswaardig dat kamille de systolische bloeddruk (onderdruk) significant verlaagt!

Ontdek ook de andere voordelen van kamille, zoals: kamillethee als levertonic

Bron: https://goedgezond.info/2018/12/10/kamillethee-cholesterol-bloeddrukverlagend-en-meer/