De kracht van MSM!

De kracht van MSM!

3 april 2013   / Geplaatst 7 maart 2018

MSM (MethylSulfonylMethaan), een natuurlijk zwavel als krachtig voedingssupplement!

Wat is MSM en waar komt het vandaan?

MSM is een afkorting voor MethylSulfonylMethaan Dit lijkt een moeilijk stukje chemie, maar in principe is het iets heel eenvoudigs. Het is een wateroplosbare substantie die wordt gevonden in al het leven op aarde: op aarde: planten, dieren, mensen, vissen, en zelfs in algen. MSM is een organische vorm van zwavel en het behoort onderdeel te zijn van onze voeding, want het vervult in ons lichaam een aantal essentiële functies. Het werkt samen in een complex geheel van vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat iedere lichamelijke functie uitgevoerd kan worden, van onze bloedsomloop tot ons voedselverteringsproces, het afweren van infecties en ons wondgenezingsproces.

MSM is een van de 3 soorten zwavelcomponenten die zowat 85 % van het zwavel in alle levende organismen uitmaken. Deze drie zwavelcomponenten zijn:

1) MSM (MethylSulfonylMethaan)
2) DMSO (DiMethylSulfOxide)
3) DMS (DiMethylSulfide)

Het leven van deze drie, nauw met elkaar verbonden, substanties begint diep onder de oceaan. Daar groeit een microscopische plant (Emiliana Huxleyii) en deze stoot continue zwavelachtige substanties uit, die Dimethylsulfonium zouten heten. Deze zouten worden omgevormd tot DMS en komen zo aan de oppervlakte van de oceaan terecht. Daar verdampen ze. In de bovenste lagen van de atmosfeer vermengen ze zich dan met ozon en ultraviolet licht en worden omgevormd tot DMSO en MSM.

Hoe komt MSM uit de bovenste lagen van de atmosfeer bij mij terecht?
Wolken oefenen een aantrekkingskracht uit op DMSO en MSM en trekken ze uit de atmosfeer. Deze substanties lossen op in de wolken en vermengen zich met het water dat zich al in de wolken bevindt, daarna vallen ze vermengd in regendruppels terug naar de aarde. Daar worden ze vervolges geabsorbeerd door planten en hun wortels, waar ze geconcentreerd worden tot 100 keer hun aanvankelijke sterkte. En door op hun beurt deze planten weer te eten, komen mens en dier aan het broodnodige organische zwavel.

Althans, zo ging het. Zwavel zou van nature volop gevonden moeten worden in groenten, granen, dierlijke eiwitten zoals melk, vlees, eieren et cetera. En in wilde, rauwe groenten en rauwe melk en zo is dit ook nog wel een beetje het geval. MSM heeft echter een zeer gevoelige structuur en wordt gemakkelijk vernietigd gedurende de verwerkingsprocessen die wij tegenwoordig toepassen op ons voedsel zoals koelen, koken, verhitten, versnijden et cetera. MSM wordt tegenwoordig het meeste aangetroffen in voedingsproducten die rauw gegeten worden. Maar alleen in natuurlijke of biologische producten. Onze landbouw is immers te intensief, te kunstmatig en speelt zich voor het grootste deel af in kassen, waar geen natuurlijke regenval meer aan te pas komt. Dit betekent dat mensen niet meer in staat zijn om voldoende organisch zwavel uit reguliere voeding tot zich te nemen. Terwijl we wel voldoende nodig hebben om onze lichaamsprocessen optimaal te kunnen laten functioneren. We zullen daarom zwavel in supplementaire vorm tot ons moeten nemen.

Hoe belangrijk is MSM voor onze gezondheid?
De meeste mensen weten niet dat zwavel bijzonder belangrijk is voor de gezondheid van mens en dier. De rol die het speelt in het menselijk lichaam is belangrijk genoeg om te worden beschouwd als een essentiële microvoedingsstof. Dat wil zeggen dat het wordt beschouwd als een voedingsstof die het lichaam niet zelf aan kan maken maar wel dagelijks in kleine hoeveelheden verbruikt. De meesten van ons weten echter wel, dat zwavel een lange geschiedenis heeft als helende en pijnstillende component, in bijvoorbeeld zwavelbaden, voor de genezing van allerlei huidziektes en stevige pijnstilling bij bijvoorbeeld reuma.

Hoe werkt MSM in ons lichaam?
MSM (organisch zwavel) is essentieel voor verschillende belangrijke lichaamsprocessen. Zonder voldoende MSM kunnen er serieuze problemen ontstaan. Maar met voldoende MSM, kan ons lichaam soepeltjes functioneren en is het mogelijk om diverse gezondheidsproblemen te voorkomen en zelfs te genezen. Ons lichaam gebruikt onder andere MSM om rode bloedcellen en aminozuren zowel als collageen en keratine te produceren. Dit zijn allemaal essentiële componenten voor ons lichaam, onze huid en weefsels. Bovendien is MSM nodig voor de aanmaak van insuline, voor een goede balans tussen basen en zuren in ons lichaam (de pH balans), en om ons lichaam te ontgiften. Ook kunnen vitaminen zoals de B’s en C hun takane niet goed vervullen zonder de hulp van MSM.

Wellicht de belangrijkste functie van MSM is het bevorderen van de doorlaatbaarheid van alle cellen in ons lichaam. Dit lijkt wellicht onbelangrijk, maar is van essentieel belang voor het gezond functioneren van ons gehele lichaam. Hierdoor kunnen onze cellen de voedingsstoffen gemakkelijker tot zich nemen en, wellicht nog belangrijker, afvalstoffen effectief uit het lichaam verwijderen. Als celwanden zich gaan verharden (onder andere bij een tekort aan MSM), als gevolg van toxische invloeden en door ouderdom, kan het gebeuren dat afvalstoffen zich ophopen binnen de cellen, waardoor de cellen defect raken, en opnieuw defecte cellen produceren. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal, een chronische ziekte. Denk hierbij aan ziekten zoals:

 • Allergieën
 • Astma
 • Artritis
 • Carpaal Tunnel Syndroom
 • Chronische constipatie
 • Chronische rugpijn
 • Darmontstekingen
 • Degeneratieve artrose
 • Eczeem – Fibromyalgie
 • Peesontsteking (Tendenitis)
 • Reuma
 • Sclerodermie
 • Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Bovenstaande aandoeningen hebben allemaal baat bij een verhoogd niveau van MSM in het lichaam. Dat wil niet zeggen, dat ze hiermee genezen kunnen worden, maar MSM zal in veel gevallen verlichting brengen van de ongemakken en pijn die deze aandoeningen met zich meebrengen. Hierover verderop meer.

De ontdekkers van MSM als voedingssupplement
Dr. Stanley W. Jacob M.D. en Dr. Robert Herschler M.D

In het begin van de jaren 60 begonnen Jacob en Herschler de therapeutische mogelijkheden te bekijken van DMSO (DMSO was de voorganger van MSM). Hiervan was gebleken dat het zeer effectief was in het bestrijden van ontstekingen bij bijvoorbeeld osteo artritis, reumatoïde artritis, jicht, brandwonden en diverse virale-, bacteriële-, parasitische huidinfecties en schimmels.

Ongeveer 100.000 mensen werden behandeld met DMSO gedurende klinische proeven en de resultaten waren zeer positief. Gedurende diezelfde tijd werden experimenten uitgevoerd met DMSO op paarden, ter genezing van ontstekingen, bevordering van de bloedcirculatie, het oplossen van longproblemen en ter bevordering van wondgenezing. Ook werd DMSO toegepast bij kreupele paarden. Dit alles tot grote tevredenheid van de betrokken dierenartsen en diereneigenaren.

In 1965 hadden beide geneesheren genoeg bewijsmateriaal verzameld om aan te kunnen tonen dat DMSO zowel mens als dier effectief kon helpen. Echter, een bijwerking van DMSO maakte, dat het voor mensen geen aangename behandeling was. DMSO brengt namelijk een visachtige / knoflookachtige smaak in de mond met zich mee gedurende de volledige behandelperiode.

In 1975 werd een alternatief gevonden, MSM, een afgeleide metaboliet van DMSO, maar zonder de vieze smaak als bijwerking. Jacob en Herschler vonden, dat alle weefsels in het lichaam MSM bevatten. Vooral voor de moleculaire structuur van proteïnen bleek MSM van essentieel belang. Zonder zwavel vallen proteïnen uiteen.

Twee soorten proteïnen bevatten hoge zwavelgehaltes:

1) Collageen (zit in bindweefsel, beenderen en tanden)
2) Keratine (zit in nagels, huid en haren)

Een voldoende hoeveelheid zwavel in deze proteïnen zorgt ervoor dat beenderen, tanden en nagels hard blijven, huid gaaf, de spieren soepel, het bindweefsel intact, en het haar glanzend en dik blijft. Zonder MSM is dit allemaal niet mogelijk.

Jacob en Herschler ontdekten nog meer!

 • Dat MSM essentieel is voor het functioneren van vitamine B8 (biotine). B8 helpt gezonde nieuwe cellen te produceren.
 • Dat MSM essentieel is voor het functioneren van vitamine B1 (thiamine). B1 helpt bij het omzetten van suiker en zetmeel in energie, het bevordert de bloedcirculatie en het stimuleert de voedselvertering (belangrijk voor mensen met suikerziekte).
 • Dat MSM essentieel is voor het in stand houden van een goede pH balans (een verzuurd lichaam is een ziek lichaam).
 • Dat MSM ontstekingsremmend werkt in spieren en weefsel. MSM vermindert ook spierkramp.
 • Dat er een relatie is tussen het eten van zwavelrijke groenten (groenten met relatief veel organisch zwavel) zoals asperges, kool, knoflook, mierikswortel, broccoli, prei, uien, bloemkool, spruiten en koolraap en de beschermende werking ervan met betrekking tot kanker.
 • Dat MSM net zo effectief is als ieder anti-histanime product (gebruikt bij pollenallergie ofwel hooikoorts).

Zoals blijkt uit het bovenstaande, heeft MSM nogal wat positieve invloeden op ons lichaam. MSM heeft dan ook een belangrijke positie binnen ons huidige voedingspatroon. En kan het effectief worden ingezet ter bestrijding van een aantal zeer vervelende chronische aandoeningen. Besef wel dat MSM, nooit slechts een tijdelijke oplossing kan zijn. Het hoort thuis als vast onderdeel van onze voeding en dient dan ook dagelijks tot ons te worden genomen. Alleen dan, kan het de functies vervullen die het binnen ons lichaam is toebedeeld.

MSM zou in eerste instantie gebruikt moeten worden om de voedingsstoffen in ons lichaam weer kompleet te maken. Dat doe je door het iedere dag te gebruiken, zoals je ook iedere dag slaapt, eet en drinkt. Doe je een van deze dingen een dag niet of te weinig, dan komt je lichaam tekort en voel je je niet goed of optimaal. Zo is het ook als je een dag geen MSM neemt, dan komt je lichaam MSM te kort. Een tekort aan slaap, drinken of eten merk je zelf direct, maar een tekort aan MSM kan je lichaam lange tijd verdoezelen. Na een langdurig tekort beginnen er diverse processen in het lichaam verkeerd te lopen. Wacht daar niet op, herstel neemt veel tijd.

Zwavel in de geschiedenis
Zwavel heeft altijd een bepaalde invloed gehad op ons verbeeldingsvermogen en dat van onze voorvaderen. Denk maar eens aan de vele zwavelbronnen over heel de wereld, die allemaal in verband worden en werden gebracht met een traditionele vorm van genezing.

Wat zijn zwavelbronnen nu precies? Zwavelbronnen ontstaan door vulkanische activiteit. Het magma verwarmt de ondergrond en het aanwezige zwavelhoudende grondwater. Door de warmte ontstaat druk, waardoor zwavelhoudend water, van onder de aardkorst, naar de oppervlakte komt. Bekende zwavelbronnen zijn die in Saint Lucia, Sao Miguel, Saturnia, en bijvoorbeeld de zwavelbron uit de 12e eeuw in het Oostenrijkse Obladis.

Wat al deze bronnen met elkaar gemeen hebben, is dat er geneeskrachtige kwaliteiten aan werden toegekend. Dit geloof in de geneeskrachtige werking van de zwavelbronnen is van alle tijden en je komt het over heel de wereld tegen, het berust op eeuwenlange ervaringen. Agamemnon, in de Griekse oudheid, Mozart, Beethoven, Lodewijk XIV et cetera hebben allemaal, hetzij voor hun vermoeide troepen, hetzij voor hun vrouwen, hetzij voor henzelf, gebruikgemaakt van deze zwavelbronnen. De geur van rotte eieren komt je altijd snel tegemoet en hangt na een onderdompeling in het zwavelrijke warme water nog lang aan de huid. Ondanks dit nadeeltje werd het gebruik van zwavelbronnen in de oudheid (en nog immer) als een van de meest vooraanstaande geneeswijzen beschouwd voor reumatische klachten,  spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, huidziektes, gewrichtspijnen et cetera.

Ook vinden we traditioneel gebruik van zwavel  in de vorm van knoflook in veel oude geneeskundige boeken. 4300 jaar geleden, gebruikte de Sumerische beschaving in de vallei van de Eufraat (nu Irak) al knoflook. Het is gebleken dat het daar gebruikt werd tegen koorts en ontstekingen, bij darmproblemen, parasieten, als spieroppeppend middel en in zijn algemeenheid als een revitaliserende tonic. Waarom knoflook? Veel later ontdekte Louis Pasteur de antibacteriële werking van knoflook en dus van zijn hoofdingrediënt zwavel. Het is bewezen, dat knoflook meer dan 100 zwavelverbindingen bevat. Het dagelijks consumeren van enkele teentjes rauwe knoflook versterkt het immuunsysteem enorm. Het zijn die meer dan honderd zwavelverbindingen in knoflook die voor deze positieve invloed zorgen.

De kwaliteit van MSM
MSM is verkrijgbar in zowel organische vorm als synthetische vorm.

Organisch MSM
Deze vorm komt het meeste overeen met de biologische vorm die zich in onze lichaamscellen bevindt en is het beste voor de gezondheid. Natuurlijke kruiden en geneesmiddelen worden al duizenden jaren lang gebruikt ten behoeve van de menselijke gezondheid en hebben (bij de juiste hoeveelheden) zelden ongewenste bijwerkingen.

Synthetisch MSM
MSM wordt ook chemisch geproduceerd en heeft dan weliswaar een identieke chemische structuur, maar het is en blijft een kopie van de natuur. Chemisch geproduceerde stoffen worden door het lichaam slecht opgenomen (lichaam kan en wil er niets mee) en veroorzaken vaak ongewenste bijwerkingen. Voor de zuiverheid zijn dergelijke stoffen in grote mate afhankelijk van de kwaliteitsprocessen en controles binnen de chemische productieprocessen. En juist die processen blijken lang niet altijd betrouwbaar te zijn.

Voor menselijk en dierlijk gebruik is consumptie van organisch MSM duidelijk de meest aangewezen vorm, natuurlijk. En dan liefst zo zuiver mogelijk. Hoe minder ermee is gerommeld, hoe effectiever de werking en hoe lager de belasting voor het lichaam.

Hoe beoordeel je zuiverheid van MSM?
Dat is gelukkig heel simpel! Vul een helder glas met warm water. Voeg een kleine eetlepel MSM poeder toe en roer enkele seconden. Het poeder moet nu volledig oplossen. Het water moet weer bijna net zo helder zijn als voor de toevoeging van MSM. Als het water melkachtig wit blijft, is het MSM poeder niet zuiver.

MSM tabletten of poeder?
MSM poeder veel meer toepassingsmogelijkheden dan MSM tabletten. Je kan bijvoorbeeld je eigen zwavelbad maken door 100 gram MSM poeder aan het badwater toe te voegen, met tabletten kan dat niet. Ook wordt MSM in poedervorm sneller en beter door het lichaam opgenomen.

MSM Poeder kan puur, zonder vulmiddelen en giftige toevoegingen geproduceerd worden (hoewel dit niet altijd het geval is). MSM poeder is daarom in potentie de zuiverste vorm van MSM. En hoe zuiverder, hoe beter. Let wel, MSM klontert van nature een klein beetje. Als MSM poeder heel gemakkelijk ‘vloeit’ is er een anti-klontermiddel aan toegevoegd. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Tabletten worden vaak vervaardigd met tot wel 25% vulmiddel. Dat betekent dat u voor MSM betaalt, maar geen 100% MSM krijgt. Bovendien doet het vulmiddel uw lichaam geen goed, integendeel. De goedkopere (synthetische) vormen van MSM worden meestal in tabletvorm op de markt gebracht. Bovendien hebben tabletten (ten behoeven van onder andere het productieproces) altijd een bind- en/of glijmiddel nodig. Hierdoor wordt de opname van MSM echter onnodig vertraagd en geminimaliseerd.

De aanhouder wint!
Van organisch zwavel staat vast dat het onontbeerlijk is voor het lichaam. De moderne mens met zijn moderne levenswijze en voedingspatroon heeft te weinig MSM in het lichaam. Het gevolg daarvan is dat een aantal lichaamsprocessen niet optimaal werken hetgeen op termijn problemen veroorzaakt. De verminderde doorlaatbaarheid van celwanden, het verlies aan collageen en elastine, constipatie, dof en dun haar et cetera zijn allemaal zaken die zich meestal pas op latere leeftijd manifesteren. Gevolgen van een langdurig tekort aan essentiële voedingsstoffen, waaronder MSM.

Is het nu zo dat MSM deze problemen direct oplost? Neen. Het lichaam heeft tijd nodig om het niveau van MSM weer op te bouwen en dit dient langzaam en continue te gebeuren voor een duurzaam resultaat. Er zijn overigens wel enkele toepassingen bekend waarbij MSM relatief snel verlichting brengt, soms zelfs al na 1 dag.

Normaliter zal gebruik van MSM binnen 2-4 weken aanzienlijke verlichting geven. Uiteraard mits voldoende gedoseerd en zuivere organisch MSM gebruikt wordt. Mensen die geen werkzaamheid van MSM ervaren blijken meestal onvoldoende MSM te gebruiken, een synthetische vorm te gebruiken en stoppen er bovendien veel te snel mee.

MSM en gewrichten
Een van de belangrijkste toepassingen van MSM is het verminderen van de pijn en het remmen van ontstekingen die veelvuldig voorkomen bij bijvoorbeeld artrose,  artritis, fibromyalgie en de ziekte van Bechterev. Organisch zwavel (MSM) kan bewezen verlichting brengen bij de pijn en zwelling van zowel artrose (osteo artritis) als artritis (reumatoide artritis) zodat mensen die aan deze ziekten lijden een wezenlijk alternatief geboden kan worde voor reguliere pijnbestrijdende middelen (NSAID’s).

MSM kan alleen verlichting in de pijn te weeg brengen, het kan het gewrichtsprobleem als zodanig niet genezen. Indien echter MSM poeder dagelijks gecombineerd wordt met tenminste chondroitine, glucosamine en gebufferde vitamine C in voldoende hoge dosering kan het wel opnieuw de opbouw van kraakbeen bevorderen, hetgeen de mobiliteit en uiteraard de pijnbeleving ten goede komt.

Het beste en meest duurzame resultaat is te behalen door ook de levensstijl stevig aan te passen en aanvullende suppletie te gebruiken. Denk hierbij tenminste aan:

 • Slechte vetten vervangen door goede vetten.
 • Extra omega 3/6/9 vetten in de juiste verhouding gebruiken.
 • Extra chlorofyl gebruiken.
 • Aanjagers van ontstekingen mijden.
 • Bewegen in de natuur.
 • Geaard slapen.
 • Leer ademhalen!

Een zorgvuldig samengesteld pakket van maatregelen zal verbazingwekkende resultaten geven!

MSM en ontstekingen
Een ontsteking ontstaat doordat het lichaam reageert op een beschadiging van weefsels, als gevolg van toxines, straling, ongezonde voeding, ziekte, trauma, verbranding, infecties et cetera. Bij gewrichtsproblemen ontstaan ontstekingen vaak als gevolg van botafbraak (en dat weer vaak door overconsumptie van zuivel). . Ontstekingen worden gekenmerkt door roodheid, stralingswarmte, pijn, opzetting van weefsel en verlies van lichaamsfuncties. Deze symptomen kunnen zowel inwendig als uitwendig voorkomen. Cortisol is ons lichaamseigen ontstekingsremmende hormoon. Het is aangetoond dat wanneer er voldoende organisch zwavel aanwezig is in ons lichaam, cortisol veel efficiënter zijn werk kan doen. Er is dan minder cortisol nodig om ontstekingen de kop in te drukken. Het chemisch geproduceerde medicijn Cortisone (niet lichaamseigen) wordt bij bijvoorbeeld reumatoide artritis regelmatig toegepast vanwege zijn met Cortisol overeenkomstige werking. De dosering Cortisone kan ook worden teruggebracht zodra het lichaam weer beschikt over voldoende MSM.

MSM en allergieën
Een allergie is een reactie van het lichaam tegen bepaalde (voor dat lichaam) ongewenste invloeden. Het lichaam produceert afweerstoffen en deze produceren op hun beurt weer diverse stoffen, waaronder histamine. Histamine is een afscheidingsproduct dat ontstekingsverschijnselen uitlokt. Dit is vaak de reden voor allergische reacties. Die reacties kunnen variëren van niezen tot waterige ogen, zere keel, oorinfecties, diarree, huiduitslag en soms zelfs astma en COPD.

Regelmatig worden dergelijke reacties in de reguliere ‘geneeskunde’ bestreden met anti-histamine producten. Deze producten liggen vaak aan de basis van een vicieuze cirkel. Hoe meer anti- histanime producten, hoe meer histamine het lichaam  weer produceert. Allergieën kunnen ontstaan tegen omgevingsfactoren, voedsel en bijvoorbeeld medicijnen.

 • Omgevingsfactoren omvatten zoal pollen, huismijt, wol, rook, parfum, cosmetica, schoonmaakproducten, verf, kleurstoffen et cetera.
 • Voedselallergieën omvatten bijvoorbeeld gluten, eieren, citrusvruchten, gist, pinda’s, zuivelproducten en schaaldieren.
 • Bekende medicijnenallergieën zijn antibiotica, aspirine en NSAID’s.

Wat kan MSM betekenen voor mensen met allergie?
MSM is geen anti-histamine en het vermindert niet de productie van histamine. MSM zorgt er wel voor dat de afweerstoffen die het lichaam produceert, minder grip krijgen op de cellen die geïrriteerd kunnen raken. MSM vormt een soort bescherming tegen deze histamine bijproducten.

Bovendien vormt organisch zwavel de basis voor de aanmaak van antistoffen tegen allergenen en ziektekiemen, en voor de aanmaak van enzymen die beschadigde cellen repareren.

De behandeling van allergieën met MSM zou wel eens de tweede grote kracht van MSM kunnen zijn. De ervaring in Amerika heeft geleerd dat consumptie van MSM in relatief lage doses (2-8 gram per dag) diverse soorten allergieën maar met name pollenallergie, goed onder controle helpt te houden. Suppletie van MSM gedurende het gehele pollenseizoen blijkt het verlagen van de dosering anti-histamine tot 25% van de voorgeschreven dosering mogelijk te maken. In sommige gevallen blijkt helemaal geen anti-histamine meer nodig te zijn.

Mensen met astma hebben eveneens baat bij MSM. Astma verlichtende middelen, zoals een inhalator of neusspray, bevatten vaak cortisone. Bij iedere toediening van kunstmatig cortisone stoppen de bijnieren met de aanmaak van cortisol.  Een zeer onwenselijke situatie. Organisch zwavel is belangrijk voor mensen met astma, omdat het ontstekingen aanpakt en voorkomt, de vloeistof in de luchtwegen reguleert en de longen flexibel houdt, waardoor de longcapaciteit wordt vergroot. Na een aantal maanden MSM gebruik zullen ‘puffers’ merken dat de inhalator of neusspray niet meer dagelijks noodzakelijk is. Het is belangrijk om MSM suppletie langzaam op te bouwen en het ‘puffen’ langzaam af te bouwen. Zo krijgt het lichaam de optimale kans te wennen aan de nieuwe, natuurlijker situatie.

MSM en huid, haar en nagels
Men maakt in eerste instantie vaak kennis met MSM om een probleem op te lossen, zoals het verminderen van pijn, of het oplossen van een allergie, of als ondersteuning bij behandeling van bijvoorbeeld suikerziekte. MSM heeft echter nog een aantal andere  gunstige werkingen:

 • Het zorgt voor een zachtere huid.
 • Het geeft gezonde en sterkere nagels.
 • Het zorgt voor glanzender en dikker haar.
 • Het heeft een verzachtend effect op littekenweefsel.
 • Het geeft meer energie.
 • Het vermindert constipatie, of lost dat zelfs volledig op.

Huid
Zoals eerder geschreven zorgt MSM ervoor dat cellen, vooral de celwanden van al onze cellen in het lichaam beter doorlaatbaar worden. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller en efficiënter worden afgevoerd, en dat is uiteraard plezierig voor de kwaliteit van de huid. Voor een gezonde huid is gezond bindweefsel nodig. De voornaamste component van bindweefsel is collageen. Zwavel is nodig om collageen te produceren. Collageen werkt samen met een proteïne dat elastin heet. Elastin geeft de huid zijn flexibiliteit. De aanwezigheid van zwavel voorkomt dat collageen gaat cross-linken, het aangaan van onwenselijke verbindingen met andere proteïnen of lipiden. Deze cross-link verbindingen produceren vaak droge of harde huidcellen, waardoor de huid er ouder uit gaat zien. Veel moderne verjongingskuren gaan uit van onderhuidse toevoeging van collageen. Dit collageen is echter niet lichaamseigen, en het resultaat zal daarom slechts van tijdelijke aard zijn.

Om een jonge, gladde en zachte huid te behouden is het belangrijker om de collageenproductie van binnen uit te stimuleren, onder andere door consumptie van organisch zwavel (MSM). Daarbij helpt natuurlijk een gezonde levensstijl, inclusief voldoende drinken.

Nagels
We weten nu ook dat zwavel een belangrijke component is van keratine, het proteïne waaruit de buitenste laag van ons haar en onze nagels voor het grootste deel uit bestaat. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen na MSM suppletie sterkere en gezondere nagels waarnemen.

Haar
Haar heeft een eigen keratine voorraad, opgeslagen in de haarwortels. We hebben waanzinnig veel haarwortels, dus veel keratine nodig. MSM is nodig voor de productie van keratine.

Littekenweefsel
Alle zaken die belangrijk zijn voor een gezonde gladde huid, zijn extra belangrijk voor het genezen van littekenweefsel. Vooral het feit dat de aanwezigheid van zwavel voorkomt, dat collageen ongewenst gaat cross- linken met andere proteïnen en lipiden. Hierdoor ontstaat immers hard littekenweefsel. Na snijwerk klagen mensen soms over verminderde mobiliteit, als gevolg van verdikt en verhard littekenweefsel. Het is bewezen dat indien MSM voorafgaand aan een operatie wordt gebruikt, het litteken minder zwaar en minder hard wordt. Het is aan te bevelen om na herstel van de operatie het littekenweefsel in te smeren met een goede MSM lotion ter verdere verbetering.

Energie
MSM wordt vaak gerelateerd aan een verhoogd energieniveau, ook door mensen die MSM voor andere doeleinden gebruiken. Dit is te verklaren door het feit dat MSM de celwanden beter doorlaatbaar maakt. Hierdoor worden voedingsstoffen, zuurstof en toxines beter getransporteerd van cel naar cel. Doordat toxines beter worden afgevoerd hoeft het lichaam minder energie in de belasting van toxines te steken. Ook de verbeterde bloedcirculatie door MSM geeft een verhoogd zuurstofniveau, en daarmee meer energie.

Constipatie
Hoe hoger de leeftijd en hoe ongezonder de levensstijl, hoe trager de peristaltiek. MSM helpt de peristaltiek te normaliseren. Dit is uitermate belangrijk voor de doorstroming van voedingsstoffen, afvalstoffen en toxines in de darmen.

Dosering en gebruik bij artrose (gewrichtsslijtage)

 • Een normale therapeutische MSM dosis komt neer op: 1000 – 3000mg MSM per dag

MSM ontgift het lichaam. Begin daarom niet direct met een dosis van 3000mg per dag. Start de behandeling met MSM via het volgende introductieprotocol: gebruik gedurende 3 – 4 dagen een dosis van 1000mg MSM per dag. Treden er geen ontgifting verschijnselen op verhoog dan de dosis elke 3 – 4 dagen met 1000mg totdat de therapeutische dosis van 3000mg is bereikt.

Sommige patiënten kunnen de ontgifting, die door het gebruik van MSM wordt veroorzaakt, niet bij houden. Dit veroorzaakt klachten zoals moeheid en hoofdpijn. Halveer in dat geval de dosis en bouw met halve snelheid verder op. U verbetert de ontgifting van uw lichaam door extra water te drinken. Drink 2 – 3 liter water per dag en voor elke kop koffie of glas alcohol een extra glas water.

MSM en dieren
Wat voor MSM en mensen geldt, geldt ook voor dieren. Ook voor dieren is MSM een onmisbare voedingsstof, en ook dieren krijgen meestal ongezond, onnatuurlijke, onvolledige voeding. Ook voor dieren is MSM een veilige, natuurlijke en effectieve oplossing voor pijn bij uiteenlopende medische problemen zoals ontstekingen, littekens, allergieën, sportblessures, artritis, artrose, reuma, diabetes et cetera. Dieren kunnen bovendien net zoals de mens hun voordeel doen met de extra energie voor een actiever leven.

In de praktijk wordt MSM toegepast voor de verbetering van de huidconditie, veren, hoeven, de luchtwegen, de spijsvertering, het uithoudingsvermogen en pijnbestrijding als geviolg van bijvoorbeeld infecties en gewrichtsproblemen.

Voorbeelden van MSM suppletie aan dieren
MSM wordt gegeven aan wedstrijdduiven (door het voer en in het drinken). Het verenpak wordt beter, de luchtwegen vrijer, de afweer tegen allergieën beter en het uithoudingsvermogen groter.

MSM wordt gegeven aan paarden om hoefrot tegen te gaan, huidproblemen (zoals zomereczeem) aan te pakken, de haarconditie te verbeteren, insectenbeten tegen te gaan, het uithoudingsvermogen bij renpaarden te verbeteren en de bloedcirculatie te verhogen (waardoor blessures sneller genezen). MSM gebruik van jongs af aan helpt blessures te voorkomen.

MSM wordt gegeven aan honden en katten om de conditie van de huid en het haar te verbeteren, de spijsvertering te bevorderen en allergieën en parasieten aan te pakken cq. te voorkomen.

MSM is van ook van vitaal belang bij de behandeling van diabetes (een tekort aan organisch zwavel kan lijden tot een verlaagde insulineproductie) Een dieet met voldoende MSM kan bijdragen aan verbetering van de insulineproductie, zodat insuline-injecties kunnen worden gereduceerd.

MSM is ook belangrijk voor dieren met heup dysplasie (HD), of dieren die hier aanleg voor hebben. Het helpt bij de aanmaak van collageen en verbetert de bloedcirculatie.

Pijnbestrijding bij gewrichtsproblemen spreekt voor zichzelf.

Doseringsadvies voor paarden en andere grote dieren
2 x daags 1 gram per 40-50 kg. MSM poeder door het voer mengen.
2 x daags 1 gram per 40-50 kg. MSM poeder door vers drinkwater mengen.

Doseringsadvies voor honden en katten
1 x daags 1,5 gram per 10kg. MSM poeder door het voer mengen.
1 x daags 1 gram per 10kg. MSM poeder door vers drinkwater mengen.

Doseringsadvies voor in een volliere met meerdere vogels 
1 x daags 1 gram MSM poeder door het gemeenschappelijk voer mengen.
1 x daags 0,5 gram MSM poeder door 0,5 Ltr vers drinkwater mengen.

In principe hoeft de dosering van MSM bij dieren niet opgebouwd te worden, het maag/darm stelsel verdraagt veel meer dan dat van de mens. Toch is het goed om het dier eraan te laten wennen. Daarom kan je het best de eerste week, de MSM dosering aan het drinkwater toevoegen. Zo wordt de eerste week MSM geleidelijker gedoseerd, dieren drinken immers het drinkwater nooit helemaal op. Nadeel hiervan is wel dat er dagelijks wat MSM verloren gaat, het drinkwater moet immers dagelijks ververst worden. Na de eerste week, het MSM poeder over het voer strooien, of in het voer mengen.

Bij gebruik van MSM kunnen dieren (heel sporadisch) last hebben van diaree. Bij een goede organische kwaliteit van MSM is dat in Nederland echter nog niet gezien.

Rob M.M. Greuter
3 april 2013

Actualisatie: 27 september 2015

Hoofdbron
Aldo MSM

http://deelbewust.com/de-kracht-van-msm/