Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. ………………….

Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie

14 januari 2018

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose.

Dat is geen toeval volgens Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers. In vakblad Nature stellen ze dat de opkomst van de kunstmatige zoetstof en de bacterie aan elkaar gelinkt zijn.

Uit experimenten blijkt dat twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile door trehalose worden gestimuleerd sneller te groeien.

Ernstige diarree

Andere en minder ziekmakende typen van de darmbacterie hebben dit vermogen niet. Besmetting met de bacterie kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken.

Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien.

Daarnaast zagen ze dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, eerder doodgingen aan de infectie door de twee typen.

Toename

Trehalose is een vorm van suiker die in de voedingsindustrie aan het begin van deze eeuw wereldwijd werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof.

Het zit bijvoorbeeld in ijs, pasta en gehakt.

“Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficilewaarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof,” zei Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uitermate schadelijk

“Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van de bacterie,” voegde hij toe.

“Bovendien suggereert onze waarneming dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf,” aldus Kuijper.

Hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell reageerde: “Een veilig bevonden veelgebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers: erin als het moet, eruit als het kan.”

[LUMC]