Melk haalt calcium uit je botten en maakt ze juist zwakker. Zo word je misleid

Melk haalt calcium uit je botten en maakt ze juist zwakker. Zo word je misleid

24 januari 2019

Ons is tientallen jaren ten onrechte voorgespiegeld dat melk gezond is en essentieel is voor een gezond lichaam.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de botopbouw juist verslechtert. Dit komt doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt ook wel de ‘calciumparadox’ genoemd.

Uit studies is gebleken dat in onder meer Hongkong en Singapore, waar heel erg weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de Verenigde Staten komen botbreuken juist veel voor.

Lactose

En Zweedse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die veel melk dronken, meer botbreuken opliepen dan vrouwen met een lage melkconsumptie.

Ze vermoeden dat de oorzaak ligt in het molecuul lactose. Dat wordt omgezet in D-galactose, wat de veroudering van het lichaam versnelt.

Het molecuul kan ook verklaren waarom melkdrinkers vaker hart- en vaatziekten krijgen. D-galactose kan namelijk ontstekingen aan de vaatwanden veroorzaken.

Kanker

Emeritus hoogleraar Colin Campbell van de Cornell University wees het melkeiwit caseïne aan als één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van kanker. Caseïne blijkt het groeihormoon IGF-1 te stimuleren.

Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.

Bron: https://www.ninefornews.nl