Het Slechtste Ingrediënt Voor Jouw Immuunsysteem / Door Joseph Mercola

Het Slechtste Ingrediënt Voor Jouw Immuunsysteem

Door Joseph Mercola 28 januari, 2022

Verhaal in vogelvlucht

Er is een nog ergere boosdoener dan suiker voor je immuunsysteem en je algemene gezondheid: industrieel bewerkte zaadoliën, vaak “plantaardige oliën” genoemd

Aan de basis van de schadelijke biochemische reacties die worden uitgelokt door zaadoliën ligt linolzuur, het belangrijkste vetzuur in meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s)

De dramatische stijging van de inname van zaadolie in de afgelopen decennia is een belangrijke boosdoener achter de stijgende percentages hartziekten, kanker, leeftijdsgebonden maculadegeneratie, diabetes, obesitas en dementie

De inname van onverzadigde vetten wordt in verband gebracht met een verhoogde sterfte aan COVID-19, terwijl de inname van verzadigde vetten uw risico op overlijden verlaagt

Linolzuur is te vinden in de meeste bewerkte voedingsmiddelen, waaronder sauzen en saladedressings, samen met “gezonde” voedingsmiddelen zoals kip, varkensvlees en olijfolie

Wat je eet speelt een belangrijke rol in hoe goed je immuunsysteem functioneert. Als gevolg daarvan kun je het vermogen van je lichaam om acute en chronische aandoeningen af te weren actief ondersteunen met elk voedsel dat je in je mond stopt. Maar, afhankelijk van jouw voedselkeuzes, kun je het ook belemmeren.

Wat is het slechtste ingrediënt voor je immuunsysteem? Als je suiker hebt geraden, leuk geprobeerd, maar er is een nog ergere overtreder die net zo wijdverspreid is, maar niet zo algemeen erkend voor zijn verderfelijke invloed op de gezondheid: industrieel verwerkte zaadoliën, vaak aangeduid als “plantaardige oliën”.

Aan de basis van de schadelijke biochemische reacties die door zaadoliën op gang worden gebracht ligt linolzuur, een 18-koolstof omega-6 vet. Linolzuur is het voornaamste vetzuur in meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) en maakt ongeveer 80% uit van de vetzuursamenstelling van plantaardige oliën. Omega-6 vetten moeten in evenwicht zijn met omega-3 vetten om niet schadelijk te zijn, maar dit is niet het geval voor de meeste Amerikanen.

Waarom Zaadoliën Nog Slechter Zijn Dan Suiker

Een immunoloog van CNBC News noemde suiker onlangs het “slechtste voedingsingrediënt voor je immuunsysteem”, grotendeels omdat het consumeren van te veel suiker kan bijdragen aan insulineresistentie en obesitas, waardoor ontstekingen in je lichaam toenemen en schade aan bloedvaten wordt veroorzaakt.

Terwijl je immuunsysteem druk bezig is met deze zaken, merkt CNBC op: “Dit leidt het immuunsysteem enorm af en maakt de weg vrij voor gevaarlijke bacteriën en virussen om door de afweer van ons lichaam heen te glippen.” In feite is het al bekend sinds ten minste de jaren 1970 dat suiker het immuunsysteem verzwakt (terwijl vasten het versterkt), en ik raad aan om toegevoegde suikers te beperken tot een maximum van 25 gram per dag of 15 gram per dag als je insulineresistent of diabetisch bent.

Maar de meeste gezondheids-“deskundigen” begrijpen gewoon niet dat zaadoliën nog erger zijn dan suiker. Deze vetten nestelen zich in je celmembranen en blijven daar zo’n zeven jaar zitten, waar ze een ravage aanrichten in je gezondheid.

Niet alleen zijn de meeste omega-6s die je eet, inclusief zaadoliën, beschadigd en geoxideerd door de verwerking, maar zelfs als ze onverhit en ongerept zijn wanneer ze geconsumeerd worden in kleine hoeveelheden, breekt je lichaam ze af in vrije radicalen die vrijwel elk weefsel in je lichaam beschadigen.

“Het grootste deel van dit linolzuur, wanneer het oxideert, ontwikkelt lipide hydroperoxiden en deze ontaarden dan snel in … geoxideerde linolzuur metabolieten,” zegt Dr. Chris Knobbe, een oogarts en de oprichter en voorzitter van de Cure AMD Foundation.

OXLAMs (geoxideerde linolzuurmetabolieten) creëren een perfecte storm, omdat ze cytotoxisch, genotoxisch, mutageen, carcinogeen, atherogeen en trombogeen zijn, volgens Knobbe. Hun atherosclerose- en trombogenwerking is vooral zorgwekkend omdat zij beroerten en stolsels kunnen veroorzaken, maar ook metabolische storingen kunnen optreden.

Tijdens de lipide peroxidatie cascade veroorzaakt door de overconsumptie van omega-6 zaadoliën, hopen PUFA’s zich op in je celmembranen, wat leidt tot een peroxidatie reactie. Omdat er zoveel reactieve zuurstofsoorten zijn, leidt dit tot de ontwikkeling van insulineresistentie op cellulair niveau. OXLAM’s zijn ook toxisch voor de lever en worden in verband gebracht met ontstekingen, fibrose en leververvetting bij mensen.

Dr. Paul Saladino, een arts-journalist, legde in een podcast ook uit dat linolzuur “de gevoeligheid voor insuline op het niveau van je vetcellen afbreekt”, waardoor ze in wezen insulinegevoeliger worden – en aangezien je vetcellen de insulinegevoeligheid van de rest van je lichaam controleren door vrije vetzuren af te geven, eindig je met insulineresistentie.

Linolzuur Drijft Chronische Ziekten Aan, Verergert COVID-19

Maar de meeste Amerikanen halen ongeveer 8% van hun calorieën uit zaadoliën. “We zitten dus ver boven de drempelwaarden die volgens het laboratoriumonderzoek bij dieren veilig zijn”, aldus Goodrich, die eraan toevoegde:

” We hebben een enorme tegenstelling tussen wat de laboratoriumwetenschap ons vertelt wat we zouden moeten doen en wat onze voedingsrichtlijnen ons vertellen wat we zouden moeten doen. De wetenschappers zeggen, ‘Oh, kijk, het is vergif. Het veroorzaakt alle chronische ziekten,’ en de regering zegt, ‘Eet er veel van. Dat is geen goede zaak.”

Uit gegevens blijkt ook dat het sterftecijfer door COVID-19 sterk wordt beïnvloed door de hoeveelheid onverzadigde vetten die men eet. Simpel gezegd, de inname van onverzadigde vetten wordt geassocieerd met een verhoogde sterfte aan COVID-19, terwijl de inname van verzadigde vetten het risico op overlijden verlaagt. De auteurs merkten op dat onverzadigde vetten “letsel [en] orgaanfalen veroorzaken dat lijkt op COVID-19.”

Meer specifiek, onverzadigde vetten staan erom bekend lipotoxische acute pancreatitis te veroorzaken, en de sepsis en het multisysteem orgaanfalen dat in ernstige gevallen van COVID-19 wordt gezien, sterk lijkt op deze aandoening. Kortom, linolzuur draagt bij tot het inflammatoire domino-effect dat uiteindelijk sommige mensen met COVID-19 doodt. Goodrich legt uit:

“Ik heb hier een enorme reportage over gemaakt, waarin ik heb gekeken naar de effecten van LA [linolzuur] bij SARS COV-2 en SARS in het algemeen. SARS is een ernstig acuut respiratoir syndroom. SARS doodt je door je het acute ademhalingsmoeilijkheden syndroom (ARDS) te geven.

ARDS kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden, niet alleen door deze virussen. Je kunt het krijgen van griep. Je kan het krijgen door het inademen van zuur in je longen. Wat fascinerend is, is dat de menselijke literatuur vrij duidelijk is dat je ARDS kan opwekken door het voeden van zaadoliën.

Zeer zieke mensen die niet kunnen eten worden intraveneus gevoed. Dat heet totale parenterale voeding (TPN). Over het algemeen wordt dit gebruikt met een product genaamd Intralipid, dat gemaakt is van sojaolie en suiker. Als je dit allemaal begint te begrijpen, is het gewoon verbijsterend. Dokters deden een experiment nadat ze merkten dat veel van hun patiënten die op de IC kwamen en TPN kregen, vervolgens ARDS kregen.

Dus begonnen ze te spelen met wat ze hen gaven, en wat ze ontdekten was dat deze sojaolie formule de kans op ARDS bij de patiënt verhoogde. Het sterftecijfer door ARDS is 30% tot 60%. Het voeden van zaadoliën deed de kans op ARDS verzevenvoudigen.”

Het Zit Verborgen In ‘Gezond’ Voedsel, Zoals Kip en Olijf Olie

Een andere reden waarom linolzuur zo schadelijk is, is omdat het in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen zit, inclusief restaurantmaaltijden, sauzen en saladedressings. Veel bewerkte voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte bevatten ook zaadoliën, en daarom is het elimineren van deze oliën uit je dieet essentieel voor het verbeteren en behouden van je gezondheid.

Maar zelfs als je bewerkte voedingsmiddelen schrapt en sauzen en saladedressings overslaat wanneer je uit eten gaat, kan het zijn dat je nog steeds te veel zaadolie binnenkrijgt, omdat het verborgen zit in “gezonde” voedingsmiddelen zoals kip en varkensvlees. Het probleem is dat deze dieren gevoed worden met granen die veel linolzuur bevatten, waardoor het vlees ook een belangrijke bron is. Dus als je kip en varkensvlees eet en denkt dat het goed voor je is, word je misleid.

Olijfolie is een ander gezondheidsvoedsel dat een verborgen bron van linolzuur is; er zijn echter kanttekeningen. Zoals Goodrich uitlegt, kan het linolzuurgehalte van olijfolie aanzienlijk variëren. “De percentages die ik in de literatuur heb zien staan variëren van 2%, wat geweldig is, tot 22%, wat niet goed is,” zei hij.

Olijfolie heeft ook het voordeel dat het heilzame oliezuur bevat, dat beschermend is tegen zowel cardiolipine-oxidatie als LDL-oxidatie. Cardiolipine is een type vet dat zich in je mitochondriën bevindt, en oxidatie van cardiolipine is een van de dingen die autofagie regelt.

Door de samenstelling van cardiolipine in je mitochondria te veranderen in een samenstelling die rijker is aan omega-6 vetten, maak je het veel vatbaarder voor oxidatieve schade. Goodrich citeert onderzoek dat aantoont dat wanneer het linolzuur in cardiolipine wordt vervangen door oliezuur zoals dat in olijfolie voorkomt, de cardiolipinemoleculen zeer resistent worden tegen oxidatieve schade.

De andere variabele is echter dat olijfolie vaak wordt versneden met goedkopere zaadoliën, waardoor het linolzuurgehalte hoger wordt. Dus als je olijfolie consumeert, raad ik je sterk aan om je totale linolzuurinname goed in de gaten te houden.

Hoeveel Linolzuur Is Te Veel?

Velen begrijpen nu dat de verhouding tussen omega-6 en omega-3 zeer belangrijk is, en ongeveer 1-op-1 of misschien wel 4-op-1 moet zijn, maar het simpelweg verhogen van je omega-3 inname zal de schade die wordt aangericht door een teveel aan linolzuur niet tegengaan. Je moet de omega-6 echt tot een minimum beperken om te voorkomen dat er schade optreedt.

Het beste is om de hoeveelheid linolzuur te beperken tot 2 of 3 gram per dag, wat in de buurt komt van wat onze voorouders binnenkregen voordat al deze chronische gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes, hartziekten en kanker, op grote schaal voorkwamen. Als je door olijfolie over je limiet heen gaat, kun je overwegen om in plaats daarvan met rundvet of reuzel te koken. Rundervet bevat 46% oliezuur en reuzel 36% oliezuur.

Onthoud dat linolzuur wordt beschouwd als een essentieel vet, dus je wilt het niet helemaal elimineren. Het is alleen wanneer het in buitensporige hoeveelheden wordt geconsumeerd dat linolzuur als een metabolisch vergif werkt – maar vrijwel iedereen consumeert buitensporige hoeveelheden.

Welke hoeveelheid is “overmatig”? Alles boven de 10 gram per dag is waarschijnlijk problematisch, hoewel de precieze grens nog steeds onbekend is. Volgens Knobbe aten de Amerikanen in 1909 2 gram plantaardige olie per dag, maar in 2010 was dat gestegen tot 80 gram per dag.

Als je niet zeker weet hoeveel je eet, voer dan je voedselinname in op Cronometer – een gratis online voedingsmeter – en het zal je je totale linolzuurinname geven. De sleutel tot een nauwkeurige invoer is dat je je voedsel zorgvuldig weegt met een digitale keukenweegschaal, zodat je het gewicht van je voedsel tot op de gram nauwkeurig kunt invoeren.

Cronometer zal je vertellen hoeveel omega-6 je binnenkrijgt van je voedsel tot op de 10e gram, en je kunt ervan uitgaan dat 90% daarvan linolzuur is. Nogmaals, alles boven de 10 gram zal waarschijnlijk problemen geven. Omdat er geen nadelen zitten aan het beperken van je linolzuur, wil je het zo laag mogelijk houden, wat je doet door voedingsmiddelen met veel linolzuur te vermijden. Dit betekent het elimineren van de volgende oliën:

Andere hoog-LA voedingsmiddelen in plantaardige olie gebakken zijn: in de handel verkrijgbare saladedressings en sauzen, vrijwel alle verwerkte voedingsmiddelen en alle gefrituurde fast-food, zoals friet. Ik schrijf momenteel ook een boek over dit onderwerp, dus blijf op de hoogte voor meer informatie over wat volgens mij waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is van vrijwel alle chronische ziekten die we de afgelopen eeuw hebben gehad.

Referencies

Vertaling: Martien / voor wakkeremensen.org