Babyvoeding met granen bevat methylkwik

Babyvoeding met granen bevat methylkwik

 24 april 2018

Populaire merken babyvoeding met rijst kunnen ontwikkelingsstoornissen en leerproblemen veroorzaken door de hoeveelheid methylkwik die erin zit.

Kleine kinderen kunnen er tot wel 0,12 microgram per kilo lichaamsgewicht van binnenkrijgen, dat wil zeggen dat een eenjarige die 11 kilo weegt iedere dag 1,32 microgram van deze levensgevaarlijke stof krijgt.

Neurologische en vruchtbaarheidsproblemen

Deze hoeveelheid valt buiten de veiligheidslimieten van het US Environmental Protection Agency, maar hun berekeningen zijn gebaseerd op de indirecte blootstelling van een foetus in de baarmoeder. In feite is er niemand die precies weet aan welke hoeveelheden methylkwik een opgroeiend kind blootgesteld wordt, stellen wetenschappers van de American Chemical Society. Wel is bekend dat methylkwik neurologische en vruchtbaarheidsproblemen teweeg kan brengen bij volwassenen, en ontwikkelingsstoornissen bij baby’s en kleine kinderen.

Rijst

De wetenschappers testten de hoeveelheid methylkwik in 119 stalen babyvoeding, en ontdekten dat voeding met rijst veel meer methylkwik bevat dan die met andere granen. De voeding werd gemaakt van rijst die groeit in verontreinigde gebieden in Amerika en China, en bevatte een gemiddelde methylkwikconcentratie van 2,28 microgram per kilo.

Vis, zoals Albacore tonijn, is een andere veelvoorkomende bron van methylkwik.

Bron: J Agric Food Chem. 2017 Nov 8;65(44):9569-9578.