Vitaminen D3 en K2: De Wisselwerking Begrijpen

Vitaminen D3 en K2: De Wisselwerking Begrijpen

Gepubliceerd door:  Dr. Rath Health Foundation – 10  September 2021

In eerdere artikelen bespraken we de voordelen van vitamine D en vitamin K bij afzonderlijk gebruik. Hoewel deze twee vetoplosbare vitaminen veel voordelen hebben voor de gezondheid, werken ze het beste wanneer ze gecombineerd worden.

Vitamine D op zichzelf is belangrijk voor het behoud van sterke botten en een gezond cardiovasculair en immuunsysteem. Het heeft ook kankerbestrijdende eigenschappen. De twee verschillende soorten vitamine D zijn D2 (ergocalciferol), aanwezig in plantaardige producten zoals paddenstoelen, en D3 (cholecalciferol), aanwezig in dierlijke producten en vette vis. Het is bekend dat vitamine D nodig is voor de effectieve absorptie van calcium uit het spijsverteringsstelsel, en het bevorderen van de mobilisatie ervan naar de botten. Het helpt ook bij het reguleren van de calcium-fosforverhouding die nodig is voor gezonde botten.

Vitamine D3 werkt samen met vitamine K2 bij het handhaven van de calciumbalans in het lichaam, en heeft invloed op de activering van het botproteïne (osteocalcine) dat verantwoordelijk is voor de opname van calcium in de botten. In klinische studies heeft een combinatie van vitamine D3 en vitamine K2 (vooral het vitamine K-subtype MK-7) de botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose doeltreffender doen toenemen dan wanneer elke vitamine afzonderlijk of een placebo werd genomen.

Naast de gezondheid van de botten heeft de interactie tussen vitamine D en K in verband met de gezondheid van hart en bloedvaten steeds meer belangstelling gekregen in het onderzoek. Vitamine K staat bekend om zijn rol bij de bloedstolling, als antioxidant, en bij functies van het immuunsysteem, naast vele andere. Het subtype K1 (fylloquinon) is aanwezig in bladgroenten, terwijl K2 (menaquinon) wordt aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen. Zowel vitamine K1 als K2 zijn nodig voor de bloedstolling.

Er is speciale aandacht besteed aan de wisselwerking tussen vitamine K en vitamine D wat betreft de regulering van de calciumafzetting in de bloedvaten. Verhoogde vaatverkalking en verharding van de bloedvaten hebben ernstige gevolgen, zoals hartaanvallen of beroertes. Vitamine K2 speelt in dit opzicht een belangrijke rol bij het voorkomen dat calcium zich in de bloedvaten afzet, en kanaliseert het in plaats daarvan naar de botten door een specifiek eiwit (matrix GLA) te activeren.

Uit klinisch onderzoek bij patiënten met type 2-diabetes en hartaandoeningen is gebleken dat een combinatie van vitamine D3 en vitamine K2 gunstige effecten heeft op de dikte van de halsslagaders en de metabole markers van insuline. Positieve cardiovasculaire effecten zijn aangetoond in studies bij postmenopauzale vrouwen en gezonde populaties. Meer studies zijn echter gerechtvaardigd. Aangetoond is dat het vitamine K2-subtype MK-7 een hogere biologische beschikbaarheid heeft en van bijzonder belang kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid om ervoor te zorgen dat calcium en andere mineralen niet in de bloedvaten worden afgezet, maar de botten bereiken waar zij het hardst nodig zijn.

De immuun-modulerende werking en de cardio-respiratoire beschermende eigenschappen van vitamine D3 zijn het onderwerp geweest van veel onderzoek tijdens de huidige pandemie. Lage vitamine D3 niveaus zijn ook waargenomen bij ernstig zieke COVID-19 patiënten met andere comorbiditeiten. Het toedienen van vitamine D3 alleen is echter misschien niet de beste oplossing. Zoals hierboven beschreven, wanneer vitamine D3 samen met vitamine K2 wordt ingenomen, werken ze samen om de calciumbalans in stand te houden. Maar wanneer vitamine D3 wordt ingenomen zonder vitamine K2, verergert het de afzetting van calcium in bloedvaten en andere zachte weefsels, waaronder de longen. Dit kan acute longschade en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Bovendien is vitamine K2 nodig voor de bloedstolling en heeft het een ontstekingsremmende rol.

Een tekort aan vitamine D3 en K2 kan leiden tot bloedstolsels en wijdverbreide ontstekingen. Ademhalingsmoeilijkheden, trombose, cytokinestorm, en meervoudige orgaanschade hebben rampzalige gevolgen voor COVID-19 patiënten. Hoewel klinische studies nog aan de gang zijn, worden veel vitamines, waaronder D3 en K2, reeds gegeven in ICU-settings om de ernst van COVID-19 te verminderen.

Gerelateerde berichten

 

Vitamine K2: Veel meer dan alleen bloedstolling

Lees meer…..

 

Vertaling: Martien / wakkeremensen.org