Vitamine D: Meer Dan Gezonde Botten

Vitamine D: Meer Dan Gezonde Botten

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, die ook wel de zonneschijnvitamine wordt genoemd omdat de ultraviolette stralen van de zon de aanmaak ervan in de huid op gang brengen. Vitamine D is een soort prohormoon dat wordt aangemaakt wanneer cholesterol in de huid wordt blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. Verdere verwerking in de lever en de nieren is een belangrijke stap in de productie van de actieve vorm van vitamine D die calcitriol wordt genoemd. De twee verschillende soorten vitamine D zijn D2 (ergocalciferol), aanwezig in plantaardige producten zoals paddenstoelen, en D3 (cholecalciferol), aanwezig in dierlijke producten en vette vis. Vitamine D3 blijkt twee keer zo effectief te zijn als D2 in het verhogen van de bloedspiegels van vitamine D.

Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking, waaronder baby’s, jonge vrouwen en oudere volwassenen, heeft een tekort aan deze essentiële vitamine. 75-80% van de mensen met een donkere huid heeft een constant tekort aan vitamine D vanwege het hogere melaninegehalte in de huid dat de UV-stralen tegenhoudt. Daarnaast zijn overmatig gebruik van zonnebrandcrème, vooral met een hogere SPF, bewolkt weer en luchtvervuiling enkele van de factoren die de vitamine D-productie in de huid beïnvloeden. Een vetarm dieet en ziekten van het spijsverteringsstelsel, de lever en de nieren zijn secundaire factoren die bijdragen tot een tekort aan vitamine D.

Hoewel het nodig is voor veel belangrijke functies in het lichaam, wordt vitamine D over het algemeen alleen geassocieerd met gezonde botten, omdat het de calciumopname vanuit het spijsverteringsstelsel bevordert en een optimale calcium/fosforverhouding in stand houdt. Vitamine D heeft echter nog vele andere gezondheidsvoordelen, waaronder vermindering van ontstekingen, een gezonde immuunrespons, verbeterde cognitieve functies, een gezond glucosemetabolisme, bescherming tegen het metabool syndroom, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, colorectale, pancreas- en prostaatkanker.

De onderzoekers van het Dr. Rath Research Institute hebben meerdere studies uitgevoerd om de voordelen van vitamine D3 te bewijzen. In een van die studies testten we de antikanker effecten van vitamine D alleen en in combinatie met de andere groep van synergetische voedingsstoffen op borstkankercellen 1. Wanneer alleen getest, remde vitamine D de groei van de kankercellen. Vitamine D gecombineerd met alleen groene thee-extract en een specifiek nutriëntenmengsel (NM), toonde aan dat vitamine D met het groene thee-extract de groei van borstkankercellen met 62% remde, maar dat de combinatie met andere specifieke nutriënten een significant sterker effect had op de remming van de groei van kankercellen. Met toenemende doses van de NM, en terwijl de dosis vitamine D constant werd gehouden, werd de groei van borstkankercellen geremd tot 94%.

In een andere studie werden de cardiovasculaire effecten van vitamine D3 alleen, en in combinatie met vitamine C, getest op de afzetting van collageen en andere eiwitten door menselijke aorta gladde spiercellen 2. De resultaten wijzen erop dat vitamine D3 de afzetting van collageenmoleculen verhoogt, wat wijst op sterkere bloedvatwanden, waardoor de kans op atherosclerose wordt verkleind. Een andere studie bevestigde de synergetische interactie tussen vitamine D3 en vitamine C. Hieruit bleek dat deze combinatie veel van de gebeurtenissen die tot atherosclerose leiden kan verminderen, en deze resultaten kunnen worden bereikt bij een lagere dosis dan wanneer vitamine D3 en C afzonderlijk worden ingenomen 3.

Om de antibacteriële effecten van vitamine D3 te evalueren onderzochten wij de werkzaamheid van vitamine D3 en vitamine C samen met een veelgebruikt antibioticum, doxycycline, op de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken. De resultaten toonden aan dat doxycycline in combinatie met vitamine D3 en vitamine C een significante antibacteriële werking had op de Borrelia species en de actieve en slapende vormen ervan verminderde 4.

Onze studies bewijzen de veelzijdige werking van vitamine D3 en dat de voordelen voor de gezondheid verder gaan dan alleen gezonde botten. Neem uw vitamine D3 dagelijks voor een optimale gezondheid!

Ref:
1. V Ivanov et el., J CM & NH, June 2019
2. V Ivanov et el., J CM & NH, Sept 2019
3. V Ivanov et el., J CM & NH, June 2019
4. Goc A et al. Presented at: ASM Microbe, Boston, MA June 2016;

Vertaling: Martien