Vitamine C: De Unieke Kwaliteiten En Synergieën Van Zijn Verschillende Vormen

Vitamine C: De Unieke Kwaliteiten En Synergieën Van Zijn Verschillende Vormen

Gepubliceerd door: Dr. Rath Health Foundation op 1mei 2019

Vitamine C is een vitale voedingsstof voor de menselijke gezondheid en overleving. Het is niet alleen een krachtige antioxidant en immuunbooster, het ondersteunt ook collageen, bindweefselvorming, en bouwt de extracellulaire matrix – de ‘lijm’ die de cellen van het lichaam aan elkaar bindt. Het is ook belangrijk voor een snellere wondgenezing en de preventie van verschillende chronische aandoeningen. Optimale hoeveelheden vitamine C beschermen het lichaam en het cardiovasculaire systeem effectief tegen biologische roestvorming.

Daarnaast heeft vitamine C nog verschillende andere belangrijke functies. Het is een co-factor voor een reeks biologische enzymen die belangrijk zijn voor een beter metabolisme van cholesterol, triglyceriden en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het is ook een belangrijke energiemolecule die nodig is om de energiedragers in de cellen op te laden. Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van carnitine, de molecule die vetzuren naar de mitochondriën brengt voor energieproductie. Het neemt deel aan de biologische recycling van vitamine E, glutathion, en vele andere celbeschermende moleculen. In combinatie met calcium verhoogt vitamine C de calciumabsorptie. Vitamine C neutraliseert ook verschillende gifstoffen in het lichaam en beschermt gezonde cellen tegen schadelijke stoffen, waaronder de effecten van veel farmaceutische geneesmiddelen.

Aangezien de mens zijn eigen vitamine C niet zelf aanmaakt, moet deze worden verkregen uit voedselbronnen en voedingssupplementen. Vitamine C-supplementen zijn er in verschillende vormen. Deze omvatten ascorbinezuur, calciumascorbaat, magnesiumascorbaat, en andere. De meeste vitamine C-supplementen op de markt bevatten echter slechts één enkele vorm van vitamine C, meestal ascorbinezuur. Gewoon ascorbinezuur is een in water oplosbare verbinding. Daarom blijft het niet lang in het lichaam en wordt het gemakkelijk uitgescheiden. Tenzij het regelmatig wordt aangevuld, is het moeilijk om de voordelen van vitamine C alleen uit ascorbinezuur te halen.

Minerale zouten van ascorbinezuur, zoals calciumascorbaat en magnesiumascorbaat, worden gemakkelijk geabsorbeerd en goed gemetaboliseerd door de lichaamscellen. Een dergelijke combinatie van vitamine C met calcium of magnesium neutraliseert het zure effect van ascorbinezuur en draagt bij tot een “bufferend” effect, waardoor het zachter is voor het maagslijmvlies.

Calcium is belangrijk voor het goed samentrekken van spiercellen, waaronder de hartspiercellen, en is nodig voor de geleiding van zenuwimpulsen. Dit mineraal is ook essentieel voor de verharding en stabiliteit van onze botten en tanden. Magnesium is de calciumantagonist van de natuur; het voordeel ervan voor het cardiovasculaire systeem is vergelijkbaar met dat van voorgeschreven calciumkanaal-blokkerende medicijnen – behalve dat magnesium natuurlijk is. Klinische studies hebben aangetoond dat magnesium vooral belangrijk is voor het normaliseren van hoge bloeddruk en onregelmatige hartslag.

Er bestaat een misvatting dat calcium ascorbaat de kans op nierstenen kan vergroten. De meeste nierstenen worden echter gemaakt van calciumoxalaat, dat aanwezig is in voedingsmiddelen zoals frisdrank, koffie, chocolade, spinazie en bieten. Onvoldoende waterinname is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de vorming van nierstenen. Goed gecontroleerde klinische studies hebben geen sterke correlatie kunnen aantonen tussen suppletie van vitamine C en een toename van nierstenen.

Een andere unieke vorm van vitamine C is ascorbylpalmitaat, een vetoplosbare vorm van de voedingsstof. Deze vorm wordt beter door de cellen opgenomen dan ascorbinezuur alleen. Celmembranen verrijkt met ascorbylpalmitaat zijn beter bestand tegen oxidatieve schade, waardoor ze beter beschermd zijn tegen ziekte en veroudering. Ascorbylpalmitaat is ook een effectieve antioxidant en vrije radicalenvanger.

Een van de voordelen van het innemen van een voedingssupplement dat ascorbylpalmitaat bevat, is dat deze vorm van vitamine C gebieden in het lichaam kan bereiken die ascorbinezuur niet kan bereiken. Bovendien houden de effecten ervan langer aan. Een goed uitgebalanceerd vitamine C- of multinutriëntensupplement moet ten minste 25% van zijn vitamine C in de vetoplosbare vorm ascorbylpalmitaat bevatten. De meeste vitamine C-supplementen bevatten echter weinig of geen ascorbylpalmitaat. Optimale suppletie met een synergetisch samengesteld vitamine C-supplement kan het verschil maken bij de bescherming van uw gezondheid!

De Dr. Rath Groep

Vertaling: Martien / voor wakkeremensen.org