Essentiële Voedingsstoffen Voor Een Gezonde Huid

Essentiële Voedingsstoffen Voor Een Gezonde Huid

VRIJDAG, 02 APRIL 2021 / info@dr-rath-foundation.org

De huid is niet alleen het grootste orgaan van het lichaam met een oppervlakte van ongeveer 2,5 meter, maar ook een spiegel van onze gezondheid. Onze huid is de eerste barrière die ons beschermt tegen ziekteverwekkers en verontreinigende stoffen. Ze speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en de eliminatie van veel metabolische afvalproducten. Het uiterlijk van onze huid kan ons vertellen over overmatige blootstelling aan zonlicht of milieuverontreinigende stoffen. Het geeft aan of we te veel stress hebben gehad, te weinig hebben geslapen, uitgedroogd zijn of te veel cafeïne, suiker, alcohol of sigaretten hebben gerookt. De huid kan wijzen op problemen met de spijsvertering, het hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel, maar ook op hormonale onevenwichtigheden en ontstekingsziekten. De meesten van ons houden zich om cosmetische redenen bezig met het uiterlijk van de huid, maar sommige huidproblemen, zoals een vette of droge huid, acne, rimpels of ouderdomsvlekken, wijzen op een slechte gezondheid van de huid en de inwendige organen.

Een goede gezondheid begint met kennis en als we goed voor onze huid willen zorgen is het belangrijk om meer over dit orgaan te weten. De huid is opgebouwd uit drie hoofdlagen. De opperhuid, de buitenste laag, bevat keratine en melanine om ons te versterken en te beschermen tegen de felle zonnestralen. De lederhuid, de tweede laag, is verrijkt met bloedvaten, zenuwen en collageenvezels die essentieel zijn voor de voeding, zuurstofvoorziening, stevigheid en elasticiteit van de huid. De onderste laag, de hypodermis, bevat vetcellen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. De epidermislaag bevat geen bloedvaten en is daarom afhankelijk van voedingsstoffen die vanuit de lederhuid worden aangevoerd. Toch zijn rimpels, ouderdomsvlekken en andere ongewenste veranderingen het eerst zichtbaar in de opperhuid. Hieruit blijkt dat naast orale toediening, het plaatselijk aanbrengen van voedingsstoffen een doeltreffende manier is om deze huidlaag rechtstreeks van voedingsstoffen te voorzien.

De stevigheid en elasticiteit van de huid zijn afhankelijk van haar belangrijkste bestanddelen – collageen en elastine. Een verminderde productie en een verhoogde vernietiging van collageen en elastine versnellen dan ook de symptomen van veroudering. Een gezonde huid heeft ook een optimale productie nodig van glycosaminoglycanen en hyaluronzuur, aanwezig in de grondsubstantie die de huid- en epidermale cellen in de huid bindt. Een laag hyaluronzuurgehalte schaadt de hydratatie van de huid, haar structuur en elasticiteit, en het vermogen om zichzelf te herstellen. Leeftijdsgebonden vermindering van de groeihormoonproductie komt tot uiting in een doffe huid door de verminderde aanmaak van nieuwe huidcellen en de ophoping van dode cellen op de huidlagen. Hierdoor neemt ook de melaninepigmentatie toe, die zich ophoopt in kleine zakjes op de huid in de vorm van bruine vlekken of “zonnevlekken”. Deze “ouderdomsvlekken” kunnen ook worden bevorderd door een tekort aan micronutriënten zoals vitamine C en E, en de aminozuren proline, lysine en arginine.

We kunnen onze huid op een natuurlijke manier ondersteunen. Vitamine C is samen met lysine en proline essentieel voor de aanmaak van gezond collageen, en kan samen met vitamine E de schade door vrije radicalen verminderen. Vitamine C zelf helpt oxidatieve stress te verminderen, de door UV-stralen en ontstekingen veroorzaakte huidschade te verbeteren, en het risico op melanoom te verminderen. Bovendien kan een topische toepassing van vitamine C de immuunbarrière van de huid versterken en heeft het een antihistamine-effect dat jeuk en andere klachten van allergische huidaandoeningen helpt te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de huid goed reageert op de topische toepassing van bepaalde voedingsstoffen. Dit zijn onder andere jojobaolie, aloë vera, geranium- en paardenbloemextracten die de huid voeden en antioxiderende eigenschappen hebben waardoor ze er jeugdig en gezond uitziet. Hoewel een gezonde voeding van cruciaal belang is voor een gezonde huid, kan het uitwendig aanbrengen van specifieke natuurlijke bestanddelen een extra ondersteuning bieden voor een gezondere en jonger uitziende huid.

 

Vertaling: Martien