De Antikanker Effecten van Polyfenolen: Deel 2

De Antikanker Effecten van Polyfenolen: Deel 2

Gepubliceerd door Dr. Rath Health Foundation op 11 april 2018

In het vorige nummer van onze Health Science Nieuwsbrief werd aandacht besteed aan polyfenolen, de voedingsstoffen die in verschillende planten aanwezig zijn en die planten helpen beschermen tegen insecten, ziekten, verontreinigende stoffen en schade door ultraviolette straling. In deel 1 bespraken we enkele van de belangrijkste en meest onderzochte polyfenolen – met name quercetine, curcumine, extract van groene thee en resveratrol – en hun werkingen en functies in het menselijk lichaam.

Polyfenolen helpen het immuunsysteem te verbeteren en hebben antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen. Momenteel wordt het grootste deel van het onderzoek naar hun antikankermechanismen uitgevoerd met gebruikmaking van afzonderlijke polyfenolen. Vanwege hun slechte biologische beschikbaarheid zijn polyfenolen echter veel effectiever wanneer ze synergetisch worden gecombineerd dan wanneer ze afzonderlijk worden ingenomen. Ons werk aan het Dr. Rath Research Institute richt zich op de synergetische werking van voedingsstoffen en het feit dat een specifieke combinatie van voedingsstoffen een meer uitgesproken effect heeft dan elk van de alleen gebruikte voedingsstoffen. Volgens ons onderzoek helpen specifiek ontworpen combinaties van polyfenolen en andere micronutriënten bij het verhogen van de algehele werkzaamheid, zelfs wanneer kleinere doses van de afzonderlijke componenten worden gebruikt.

Onze wetenschappers hebben onlangs een uitgebreid overzichtshoofdstuk gepubliceerd in het boek Nutriënten. Ons hoofdstuk bevatte de resultaten van onze in vivo en in vitro studies naar de antikankereigenschappen van een specifieke combinatie van polyfenolen.* De combinatie van polyfenolen die in onze studie werd gebruikt, omvatte quercetine, extract van groene thee, extract van kurkumawortel (curcumine), wortel, en extracten van verschillende kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool en kool. De studieresultaten tonen aan dat een combinatie van polyfenolen doeltreffender was in het beïnvloeden van meerdere metabolische routes die betrokken zijn bij carcinogenese, en daardoor de groei van kanker afremde, dan elk van de gebruikte verbindingen alleen.

We onderzochten de werkzaamheid van deze combinatie op hoofd-hals squameus cel carcinoma cellen zowel in vitro als in vivo. De resultaten toonden aan dat deze combinatie effectief was in het remmen van de groei van kankercellen, en ook de migratie van kankercellen stopte en de matrix metalloproteinase (MMP) enzymen remde. Bovendien toonden de in vivo studies aan dat de polyfenolencombinatie de groei van tumoren met 68% kon verminderen, evenals hun gewicht met 63%. Soortgelijke effecten werden waargenomen bij fibrosarcoom- en melanoomcellen, beide zeer agressieve kankersoorten. Fibrosarcoom is een kanker van het vezelige deel van het bindweefsel en ontwikkelt zich voornamelijk in de botten en de omliggende spieren. De synergetische combinatie van polyfenolen remde de groei van fibrosarcoom- en melanoomcellen met wel 60-80%. In het melanoom werden de MMP-enzymen voor 100% geblokkeerd, waardoor het vermogen tot verspreiding aanzienlijk werd verminderd.

Wij hebben ook een polyfenolcombinatie van groene thee-extract gebruikt samen met een combinatie van vitaminen, aminozuren en andere microvoedingsstoffen bij meer dan 50 verschillende vormen van kanker. Een dergelijke multigerichte aanpak wordt zeer zelden gebruikt in kankeronderzoek. Onze studies hebben aangetoond dat deze combinatie van meerdere voedingsstoffen de groei van tumoren effectief kan vertragen zonder gezonde cellen te beschadigen, de verspreiding van kanker kan stoppen door MMP-enzymen te blokkeren, de afbraak van collageenweefsel kan stoppen en het weefsel kan versterken, en de bloedtoevoer naar een tumor kan verminderen (angiogenese). Onze synergetische combinatie van micronutriënten en polyfenolen is effectief gebleken in alle stappen van de kankerprogressie. Hoewel potentieel nuttig als antioxidanten, kan de biologische beschikbaarheid van polyfenolen een probleem worden. Sommige van onze studies hebben aangetoond dat het combineren van groene thee-extract met quercetine de werkzaamheid van groene thee-extract aanzienlijk kan verhogen.

De huidige kankertherapieën zijn niet bevredigend gebleken en worden geassocieerd met gevaarlijke bijwerkingen. Onze onderzoeksresultaten tonen aan dat het gebruik van een combinatie van polyfenolen en micronutriënten niet alleen de groei en verspreiding van kanker stopt, maar ook het bindweefsel versterkt, waardoor de werkzaamheid ervan toeneemt.

* A Niedzwiecki e.a., Nutrients, 2016, 8, 552; DOI: 10.3390/nu8090552

Dr. Rath Health Foundation Vertaling: Martien / wakkeremensen.org