Acne: Een Veelvoorkomend Huidprobleem Dat Op Natuurlijke Wijze Kan Worden Voorkomen En Behandeld

Acne: Een Veelvoorkomend Huidprobleem Dat Op Natuurlijke Wijze Kan Worden Voorkomen En Behandeld

Door: Mirja Holtrop – 4 Juni 2021

Hoewel vaak gedacht wordt dat alleen tieners er last van hebben, kan acne mensen van alle leeftijden treffen. Wanneer de haarzakjes verstopt raken door olie en dode huid, kan de aandoening leiden tot de ontwikkeling van mee-eters, puistjes en littekens. De getroffenen hebben vaak veel last van emotioneel leed. Gelukkig kunnen, net als bij veel andere veel voorkomende gezondheidsproblemen, op micronutriënten gebaseerde therapieën helpen om acne zowel effectief als veilig te behandelen.

Hoewel onderzoek suggereert dat de neiging om acne te ontwikkelen erfelijk kan zijn, is er geen twijfel over dat voeding en levensstijl een belangrijke rol spelen. Studies tonen aan dat er een nauw verband bestaat tussen voedingspatronen en huidaandoeningen. Bij sommige mensen zijn er aanwijzingen dat de consumptie van zuivelproducten een rol kan spelen bij acne. Er is ook een sterke correlatie aangetoond tussen acne en roken. Voor iedereen die met dit veelvoorkomende huidprobleem wordt geconfronteerd, is het van vitaal belang te zorgen voor een gezonde voeding en levensstijl.

Conventionele behandeling van acne

Conventionele behandelingen van acne omvatten het gebruik van huidcrèmes en antibiotica. Bij vrouwen worden soms ook hormonale anticonceptiemiddelen gegeven. Hoewel deze benaderingen tot verbetering kunnen leiden, zijn het geen genezingen, en de acne van de patiënt verergert steevast als de behandeling wordt stopgezet. Bovendien verstoort langdurig gebruik van antibiotica de darmmicrobiota van het lichaam, wat negatieve gevolgen heeft voor de immuniteit, de stofwisseling en de algemene gezondheid. Onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen langdurig antibioticagebruik en de ontwikkeling van darmkanker. Ook hormonale anticonceptiemiddelen brengen gevaren met zich mee, waaronder het risico op levensbedreigende bloedstolsels.

Natuurlijke behandeling van acne

Minstens 7 uur goede nachtrust, 2 tot 3 liter plat water per dag, een organisch dieet rijk aan vezels en micronutriënten, en regelmatige dagelijkse lichaamsbeweging zijn allemaal belangrijk voor de succesvolle preventie en behandeling van acne. Het is van vitaal belang om dagelijks optimale hoeveelheden van de juiste micronutriënten binnen te krijgen. Microvoedingsstoffen die bijzonder gunstig zijn bij huidaandoeningen zijn vitamine A, B-vitamines, vitamine C, vitamine D, vitamine E, de mineralen selenium en zink, omega-3 vetzuren en het groene thee-extract epigallocatechin gallate (EGCG). Probiotica blijken ook nuttig te zijn.

In overeenstemming met Dr. Rath’s wetenschappelijke Cellulaire Geneeskunde concept, toont onderzoek aan dat tekorten aan micronutriënten veel voorkomen bij acne patiënten. Een studie gepubliceerd in 2014 in het tijdschrift Cutaneous Ocular Toxicology vond tekorten aan vitamine A, vitamine E en zink, bijvoorbeeld. Een studie gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift PLOS ONE vond dat patiënten vaak een tekort hebben aan vitamine D.

Het combineren van micronutriënten om te profiteren van hun synergetische effecten is aangetoond dat het duidelijk positieve effecten heeft op acne. Een onderzoek dat in 2008 werd gepubliceerd in het tijdschrift Lipids in Health and Disease volgde patiënten die dagelijks een combinatie van micronutriënten kregen die het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (1000 mg), EGCG (200 mg), zink (15 mg), selenium (200 mcg), en chroom (200 mcg) bevatte. De onderzoekers stelden vast dat de micronutriënten niet alleen de ontsteking en de roodheid van de huidlaesies verminderden, maar ook resulteerden in een aanzienlijke verbetering van de geestelijke gezondheid van de patiënten.

Het gebruik van synergetische combinaties van micronutriënten heeft op vergelijkbare wijze voordelen aangetoond bij andere chronische huidaandoeningen. Het Dr. Rath Research Institute heeft een zeer indrukwekkend verslag gepubliceerd van een 36-jarige vrouw die sinds haar 22e leed aan ernstige psoriasis. De ziekte was overal aanwezig behalve in het gezicht, en de patiënte had gedurende 14 jaar topische crèmes gebruikt zonder significante verbetering. Terwijl ze haar gebruikelijke behandeling voortzette, verbeterde de patiënte haar voedingsgewoonten en begon ze een specifieke combinatie van micronutriënten in te nemen die vitamine C, de aminozuren lysine en proline, en andere essentiële micronutriënten bevatte. Aan het einde van de zes maanden meldde zij volledige genezing.

Indien u meer informatie wenst over de natuurlijke preventie en behandeling van acne of andere chronische huidaandoeningen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Dr. Rath Health Foundation

Mirja Holtrop, auteur van dit artikel.

Mirja Holtrop is geboren en getogen in Duitsland, waar zij Informatica en Public Relations studeerde. Na een paar jaar als marketingassistente gewerkt te hebben, trad ze in dienst bij de Dr. Rath Health Foundation. In het begin van de jaren 2000 verhuisde ze naar Zuid-Afrika waar ze Onderwijs studeerde aan de Universiteit van Kaapstad. Haar eerste boek, ‘Het Geheim van Cellen’, werd gepubliceerd in 2004.

Sindsdien, na 13 jaar in Zuid-Afrika te hebben doorgebracht, heeft Mirja nog vijf boeken gepubliceerd en is ze terug naar Duitsland verhuisd. Tegenwoordig werkt ze, naast het schrijven van boeken, aan het internationale Movement of Life project van de Dr. Rath Health Foundation.

Mirja houdt van biologisch tuinieren, koken en dieren. Ze woont met haar negenjarige zoon in de buurt van Düsseldorf in Duitsland.

**********************

Vertaling: Martien / wakkeremensen.org