Qi Gong – een Eeuwenoud Tegengif voor Moderne Stress / Door: Myra Goodman

Qi Gong – een Eeuwenoud Tegengif voor Moderne Stress

Door: Myra Goodman – 16 April 2024

Qi gong-meester Lee Holden leert hoe je kunt terugkeren naar het lichaam voor evenwicht, vrede en vitaliteit.

Het is onmogelijk om als mens op planeet Aarde te leven zonder stress te ervaren, maar in een onderzoek uit 2022 waarin de stressniveaus in de Verenigde Staten werden beoordeeld, meldde meer dan een kwart van de Amerikaanse volwassenen dat ze op de meeste dagen zo gestrest zijn dat ze niet in staat zijn te functioneren. De overgrote meerderheid meldde symptomen te ervaren die verband houden met verhoogde stress, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, hoge bloeddruk, problemen met de spijsvertering, slaapstoornissen, angst, depressie, het onvermogen om zich te concentreren en gevoelens van overweldiging.

Lee Holden – een internationaal bekende qi gong-meester, Chinese arts en acupuncturist – is bedroefd, maar niet verrast, door deze alarmerende statistieken. “Stress berooft mensen van hun gezondheid en veel van de geneugten van het leven, maar evenwicht is heel moeilijk te bereiken in deze moderne wereld waar we onszelf op zoveel onnatuurlijke manieren pushen.”

Holden wijst erop dat, hoewel onze levensstijl steeds sneller is geworden en losgekoppeld is van de cycli van de natuur, de behoeften van ons lichaam niet anders zijn dan eeuwen geleden. “Elektrische verlichting verandert de nacht in dag, en de meesten van ons zijn voortdurend gebonden aan technologische apparaten die ons voortdurend bombarderen met informatie die van over de hele wereld wordt verzameld, terwijl ons lichaam meer sedentair blijft. Deze manier van leven leidt tot chronische stress, maar ook tot een groot aantal ernstige lichamelijke en psychische aandoeningen.”

Volgens Holden is een van de snelste manieren om stress te verminderen het bewegen van ons lichaam. “Als we stress voelen, kunnen we doen waarvoor ons lichaam op natuurlijke wijze is ontworpen: stress door ons systeem verplaatsen, ontladen en vervangen door een kalm, gecentreerd gevoel. Qi gong leert ons hoe we dat moeten doen.”

De beoefening van qi gong (uitgesproken als “ chee gung ”) is duizenden jaren oud en heeft een rijke geschiedenis in de oude Chinese cultuur. “Als een van de vijf takken van de traditionele Chinese geneeskunde was Qi Gong de tak van zelfzorg – iets dat beoefenaars voor zichzelf deden om hun gezondheid, kracht en evenwicht te behouden.”

Door gebruik te maken van langzame bewegingen, bewuste ademhaling, zelfmassage, geluid en visualisatie is Qi Gong opmerkelijk effectief in het kalmeren van ons zenuwstelsel, het tot rust brengen van onze geest, het loslaten van spanning uit ons lichaam, het aarden van ons in het huidige moment en het opnieuw verbinden van ons met het vredige leven. energie van de natuurlijke wereld. Qi gong bevordert ook een optimale gezondheid door ons lichaam soepel te houden en ons aangeboren zelfgenezend vermogen te stimuleren. En omdat qi gong staand wordt uitgevoerd in comfortabele kleding en gemakkelijk aanpasbaar is voor mensen van alle leeftijden en lichaamstypes, kan het vrijwel overal door iedereen worden gedaan.

De kracht van Qi

Qi betekent levensenergie, en gong betekent cultiveren. De beoefening van qi gong is de beoefening van het bewust aanboren en cultiveren van levenskrachtenergie.

Holden legt uit dat qi de onzichtbare kracht is die al het leven voortplant. “Kwantumfysici en oude mystici zijn het er allemaal over eens dat we letterlijk gemaakt zijn van en leven in een grenzeloze zee van energie.”

Holden wijst erop dat er veel krachten zijn die niet kunnen worden gezien, maar alleen ervaren. “Als de wind waait, zien we dat niet direct, maar we voelen het op onze huid en zien hoe het de takken van een boom beweegt. Zwaartekracht is een andere onzichtbare kracht die het leven regeert. We zijn allemaal gebonden aan deze magnetische energie. Ieder van ons heeft gevoelens, gedachten, een persoonlijkheid en een ziel, die allemaal onzichtbaar zijn. Wanneer je qi gong beoefent, leer je hoe je de altijd aanwezige oceaan van qi kunt waarnemen en ermee kunt werken.”

In de traditionele Chinese geneeskunde zijn symptomen zoals vermoeidheid, spanning, slapeloosheid, depressie, turbulente gedachten en het onvermogen om met stress om te gaan te wijten aan een uitputting van Qi. Qi gong-bewegingen zuiveren opgebouwde spanning in het lichaam die energetische stagnatie veroorzaakt, zodat Qi vrijer kan stromen. Met gezonde Qi voelen we ons energieker, vreugdevoller en emotioneel evenwichtiger.

“Pas als we uitgeput zijn, overvalt de stress ons”, zegt Holden. “Naarmate onze energie toeneemt, neemt ook ons vermogen om met stress om te gaan en effectieve oplossingen te creëren toe. In feite neemt Qi Gong de energie van stress en transformeert deze in vitaliteit.”

Het betreden van de stroom

Qi Gong-stromen – routines waarbij we ons lichaam heel langzaam en soepel bewegen in coördinatie met onze ademhaling – zijn bewegende meditaties die ons zenuwstelsel kalmeren en ons in staat stellen Qi direct als een tastbare kracht te ervaren. “Strommen imiteren de bewegingen van de natuur”, legt Holden uit. “Ze zijn ontworpen om spanning op te heffen, de circulatie van Qi te optimaliseren, ons te helpen volledig aanwezig te zijn en onze verbinding met het hele universum te voelen. Ons hele systeem keert terug naar een evenwichtstoestand – een dynamisch evenwicht waarin we ons zowel rustig als energiek voelen.”

Wanneer we het lichaam vertragen, vertragen we de geest. Holden herinnert zijn studenten er regelmatig aan om dieper te ontspannen en terug te keren naar het huidige moment door op te merken hoe hun lichaam zich voelt en wat het doet. “Qi gong traint ons om in de stroom te komen, en stroom is een heerlijk gevoel. We bewegen ons lichaam als water – zacht en voorzichtig, maar toch krachtig, als golven in de oceaan. We herinneren ons dat we deel uitmaken van de natuur, net als een peer die aan een boom groeit.”

Adem als brug tussen lichaam en geest

Holden beschouwt ademhalen als een van de krachtigste hulpmiddelen die beschikbaar zijn om lichaam en geest te integreren. “Als we gestrest zijn, is onze ademhaling oppervlakkig en schokkerig. Als we ontspannen zijn, is onze ademhaling diep en gelijkmatig. Het verbazingwekkende aan adem is dat de relatie ook omgekeerd werkt; door de manier waarop we ademen te veranderen, kunnen we de manier veranderen waarop we ons voelen.”

Ademen is uniek voor ons autonome zenuwstelsel omdat het vrijwillig of onvrijwillig kan plaatsvinden. Hoewel ademen meestal onvrijwillig is, hebben we het vermogen om op elk moment te beslissen hoe we willen ademen. Holden noemt de adem ‘de brug tussen lichaam en geest’, omdat we door simpelweg onze ademhalingspatronen te veranderen meer Qi kunnen cultiveren, ons hele systeem kunnen kalmeren en ons bloed efficiënter kunnen laten circuleren.

Ademwerk is een integraal onderdeel van Qi Gong, omdat ademen de vitale energieën van het leven vrijmaakt. “Het ademhalingsproces heeft het vermogen om het systeem voortdurend te verfrissen door spanning en stagnerende energieën die niet langer nuttig zijn op te ruimen, terwijl nieuwe energie en nieuwe mogelijkheden worden opgenomen. Dieper ademhalen betekent je vollediger in het leven verdiepen.”

Vrede binnenin vinden

Holden gelooft dat velen van ons naar de buitenwereld kijken om ons een beter gevoel te geven, terwijl de oplossing vaak van binnenuit moet komen. In plaats van voortdurend de onmogelijke taak uit te voeren om onze externe omgeving onder controle te krijgen, stelt qi gong ons in staat de leiding te nemen over ons innerlijke landschap. “We moeten allemaal goed voor onszelf zorgen en prioriteit geven aan onze eigen gezondheid en innerlijke vrede, ongeacht wat er om ons heen gebeurt. Hoewel het niet altijd mogelijk is om een uiterlijk probleem weg te nemen, hebben we wel het vermogen om onze reactie en onze innerlijke bewustzijnsstaat te veranderen.”

De Chinese geneeskunde beschouwt het lichaam, de geest en de ziel als één verenigd systeem. Daarom versterken spanning en beklemming in ons lichaam onze gevoelens van stress, en zorgen gevoelens van stress ervoor dat ons lichaam gespannen raakt. We kunnen deze cyclus doorbreken door regelmatig opgebouwde spanning los te laten en ons vermogen te vergroten om verbinding te maken met de vrede die gepaard gaat met het bewustzijn van het huidige moment.

“Het is vrijwel onmogelijk om stress te voelen als je langzaam beweegt en ademt. Dit komt omdat wanneer je langzame bewegingen afstemt op een diepe, rustige ademhaling, je in de ‘rust- en ontspanningsmodus’ komt. Dit is het moment waarop je uit je hoofd komt, in je lichaam, en stress omzet in vitaliteit.”

Wanneer we qi gong tot een integraal onderdeel van onze zelfzorg maken, besteden we meer tijd aan het kalm en verbonden voelen, wat ons somatische geheugen van deze vredige staat versterkt en het gemakkelijker maakt om naar terug te keren. Met een verhoogd intern bewustzijn en hulpmiddelen om stress door ons systeem te verplaatsen, hebben we altijd de kracht om weer in balans te komen en meer van ons leven te genieten.

Probeer Holdens zes minuten durende “Qi Gong for Stress Relief”-video om een voorproefje te krijgen van wat qi gong te bieden heeft, en luister hieronder naar zijn prachtige 16 minuten durende “Oplossen in Qi”-meditatie die je zal begeleiden om innerlijke vrede te ervaren, ondanks de chaos van de moderne wereld. Zoals Holden zijn studenten altijd voorhoudt: ‘Er zijn betere dingen die we met onze geest kunnen doen dan ons zorgen maken.’

Geleide meditatie van Lee Holden: “Oplossen in Qi

Bron

Nederlandse vertaling: wakkeremensen.org