Over de Rechten van de Natuur: Een Wereldwijde Beweging.

Over de Rechten van de Natuur: Een Wereldwijde Beweging.

door: Redactie Leefbewust – Zaterdag 3 juli 2021 

Westerse opvattingen en het rechtssysteem hebben de neiging om de natuur te zien als eigendom en als een hulpbron waaruit rijkdom wordt gewonnen, een handelswaar waarvan de enige waarde is om in menselijke behoeften te voorzien. Maar al duizenden jaren beschouwen inheemse gemeenschappen zichzelf als onderdeel van de natuur.

Naarmate de druk op ecosystemen toeneemt en conventionele wetten steeds ontoereikend lijken om de aantasting van het milieu aan te pakken, wenden gemeenschappen, steden, regio’s en landen over de hele wereld zich tot een nieuwe juridische strategie die bekend staat als The Rights of Nature.

Deze film neemt kijkers mee op een reis die de recentere oorsprong van dit juridische concept en de toepassing en implementatie ervan in Ecuador, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten verkent. Leer hoe constitutionele hervormingen die in Ecuador zijn aangenomen hebben geholpen de natuur als juridische entiteit te erkennen, en hoe partnerschappen tussen de Māori en de regering van Nieuw-Zeeland hebben geleid tot de status van persoon voor rivieren, meren en bossen, en een hernieuwd gevoel van evenwicht tussen mens en natuur . Zie hoe de rechten van de natuur functioneren in de stedelijke omgeving van Santa Monica, Californië.

De film onderzoekt de successen en uitdagingen die inherent zijn aan het creëren van nieuwe juridische structuren die het potentieel hebben om ecosystemen in stand te houden en te herstellen en tegelijkertijd een evenwicht tussen mens en natuur te bereiken.

Vragen over screening kunnen worden gestuurd naar issac@recordtoinspire.com.