Vrijheid en Vreugde Carla Egberts-Koolen

Vrijheid en Vreugde
Carla Egberts-Koolen

Kijk eens naar het komen en gaan op een luchthaven. Iedereen heeft zijn of haar eigen bestemming. Dit is evenzo het gebeuren in bijvoorbeeld een universiteitscomplex. Jij, als toeschouwer, kunt niet weten of voorspellen waar de ander naartoe zal gaan en wat het studiedoel is. Ook als we een bijenvolk observeren, is het niet haalbaar om de taak te ontwaren van elk afzonderlijk diertje.
Het wordt mij steeds duidelijker dat het pad van een ander niet altijd zichtbaar is. Vaak nog niet eens voor de persoon zelf.  Het doel, dat is iets anders, het kan zijn dat dit wél helder gloort aan de horizon.  Maar om een doel te bereiken heb je eerst een pad te volgen waarvan je niet weet of dit kronkelig zal verlopen of meer in een rechte lijn. Ook weet je niet van tevoren hoeveel tijd nodig zal zijn om je weg te bewandelen. 
In het geheel gezien, zijn wij mensen allemaal bezig met komen en gaan. De Aarde is onze luchthaven, zij voorziet zowel in onze reis als in onze aankomst.

Ik denk dat er op dit moment nog veel sociale verbintenissen zijn die hun fundament hebben op aspecten uit de tijd die wij nu uitgezwaaid hebben. Een tijd waarin wij niet verwachtten dat er zo veel individuele veranderingen zouden komen in ook nog een snel tempo.  Aspecten in omgang of communicatie die inmiddels blijken niet meer opbouwend of stimulerend te werken op onze weg in groei en naar expressie en vrijheid. Voor materiële verbintenissen geldt eigenlijk hetzelfde. Wat eens zo veilig leek, kan nu een benauwenis geworden zijn.

Hoe logisch is het, dat wanneer je jas te klein is, je een nieuwe koopt. Hoe logisch is het, dat wanneer je je ontwikkelt, je jouw horizon wilt verbreden. Het is nu vaak niet eenvoudig om alles wat ‘niet meer werkt’ te laten voor wat het is.
In de toekomst leven we samen met mensen waar we op dát moment voor kiezen. We blijven samen, zolang het inspirerend is. En als de tijd dan komt om verder te reizen en nieuwe gebieden te exploreren dan ben je welkom in een andere gemeenschap. Misschien ben je het studeren zat en wil je gaan tuinieren of wandelen in de bossen.
Het zou zo maar kunnen zijn dat over niet al te lange tijd, verzekeringspolissen, trouwringen en hypotheeklasten zeldzaam worden of gaan verdwijnen.