Voorwaarts Door De Tunnel Gaan / Door: Dana Mrkich

Voorwaarts Door De Tunnel Gaan

Door: Dana Mrkich10 September 2021

Een van de thema’s die deze maand steeds weer opduikt is “blijf in het Oog van de Storm”. Met zoveel snelle veranderingen en zoveel lawaai van buitenaf is het van cruciaal belang dat je een soort stille, veilige haven hebt waar je je kunt terugtrekken om je evenwicht, je gezonde verstand en je helderheid terug te vinden. Een innerlijke haven zou in deze tijd niet onderhandelbaar moeten zijn. Zie onderstaande ideeën indien nodig. Een uiterlijke haven is ook belangrijk als dat mogelijk is: uw huis, of ondersteunende vrienden en familie. Als geen van beide mogelijk is, en ik hoor nu van velen van jullie dat dat niet het geval is, probeer dan connecties te vinden via gelijkgestemde groepen, hetzij persoonlijk of online. Het voelen van een gevoel van eenheid, gemeenschap en echte zielsverbinding is de sleutel tot onze emotionele overleving. Een van de redenen waarom ik de Sanctuary Space Zooms ben begonnen is om ruimte te bieden aan iedereen die dat nodig heeft, om te praten, te delen, te luisteren of gewoon het gevoel te hebben dat je niet alleen bent.

Dingen veranderen zo snel van de ene dag op de andere, en er zijn zo veel bewegende stukken. Het is alsof we allemaal in een film zitten die iemand vooruit heeft gespoeld! Het is heel natuurlijk dat onze stressreacties voortdurend oplaaien in zo’n tijd van omwenteling, onzekerheid, meedogenloze dwang, verdeling van familie/vrienden/gemeenschappen en sociale uitsluiting. We kunnen het ons echter niet veroorloven om de komende maanden of jaren, en wie weet hoe lang daarna, 24/7 in een staat van stress te leven. We moeten prioriteit geven aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid, zodat we deze tijd met zoveel mogelijk kracht, moed, helderheid en kalmte kunnen doorbrengen.

Onze stressreacties laaien op omdat we ons op een bepaald niveau niet veilig voelen, of dat nu fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel is. Ons lichaam is fysiologisch ontworpen om te overleven, en om te overleven moeten we ons op alle niveaus veilig voelen. We kunnen ons overweldigd voelen, gefrustreerd, depressief, boos, beheerst, bang voor een daadwerkelijke bedreiging of een vermeende bedreiging, of een andere emotie. Onze stressrespons kan zich fysiek, cognitief, emotioneel of gedragsmatig manifesteren. We gaan in de vecht/vlucht/vries modus, wat ons leven redt als we geconfronteerd worden met een echte sabeltandtijger. Echter, wanneer dit soort stress chronisch wordt ervaren gedurende dagen, weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar, heeft het een nadelig effect op elk aspect van onze gezondheid en ons leven.

Als je al je gebruikelijke zelfzorg en spirituele oefeningen doet en je merkt dat je nog steeds ronddoolt van angst, probeer dan de volgende dagboekoefening: “Waar voel ik me niet veilig bij?” Spreek in je dagboek rechtstreeks over je specifieke stressrespons, bijvoorbeeld Harry Hoofdpijn of Slapeloze Ivy. Ik geef ze graag namen, dat maakt het makkelijker om een gesprek te voeren. Vraag Harry of Ivy of wat de naam van je stressresponsaspect ook is: “Wat heb je nodig om je veilig te voelen? Wat wil je dat ik doe of juist niet doe?”

Door de tunnel gaan

Tijdens de Sanctuary Space zoom gisterenavond, nam ik iedereen mee door een meditatie en sprak ik over de duisternis die zovelen voelen. Ik kreeg een beeld van een baby in een geboortekanaal, en de analogie dat dit is waar we nu zijn. We hebben de veilige, knusse baarmoeder van de oude wereld verlaten (hoewel, hoeveel ervan veilig was, en hoeveel ervan een illusie van veiligheid was, is een ander thema voor een andere dag), en we worden door het geboortekanaal naar voren geperst.

Het geboortekanaal is donker, onbekend, ongemakkelijk, het heeft kronkels en bochten, het drukt op ons terwijl het nauwer en nauwer lijkt te worden. We weten niet hoeveel verder we nog moeten. Hoe lang is deze tunnel in hemelsnaam! We denken dat dit op geen enkele manier tot iets goeds kan leiden, of tot een soort van gelukkig einde. We denken dat we op geen enkele manier ooit uit deze donkere tunnel kunnen komen. Zelfs als we de opening zien, de mogelijkheid om tevoorschijn te komen, denken we misschien: “geen denken aan, het is een te kleine opening, er is geen denken aan”.

En toch worden er elke dag duizenden baby’s op deze manier geboren. Ze komen tevoorschijn, in een hele nieuwe wereld. Eerst is het gewoon een nieuwe kamer, een nieuwe familie, een nieuw huis. Dan beseffen ze dat het een nieuwe stad, een nieuw land, een hele planeet Aarde is om te verkennen! “De reis was het waard,” denkt baby. “Dit is veel beter dan 100 jaar in de kleine baarmoeder doorbrengen, zo knus en vertrouwd als het was!”

Dit is waar we zijn. Wij zijn in de leegte, in het donkere onbekende. Maar ook wij zullen tevoorschijn komen in het nieuwe. Iedereen die dit leest heeft dit op een persoonlijk niveau gedaan, waarschijnlijk vele malen, dit leven. En nu is het tijd voor de hele mensheid, één voor één, en de hele planeet om door dit proces te gaan. Het is het dood/wedergeboorte/leven proces. Het Pluto transit proces. Het einde van een oude identiteit, begin van een nieuw levensproces. Als we tevoorschijn komen lijkt het eerst misschien maar een kamer, een paar mensen. Maar uiteindelijk zullen we zien, oooh wow, er is hier nieuw leven op een hele nieuwe planeet aan de gang!

Maar voor het zover is, moeten we nog door dit zeer intense, uitdagende geboortekanaal. Het is niet altijd prettig. Je zult dagen hebben dat je moet huilen. Laat jezelf huilen. Er zijn vele vormen van verlies en verdriet om doorheen te gaan in alle dood/geboorte/levens processen. Je zult dagen hebben dat je zin hebt om op te geven (verloskundigen zeggen dat ze weten dat de bevalling op handen is als de mama begint te zeggen: “Ik kan dit niet! Laat de baby er gewoon in!”).

Toch, ondanks de pijn, de zwaarte en de gekte, is er een vreemd gevoel van opwinding rond deze tijd, kun je het voelen? Je kunt het vooral voelen als je op de een of andere manier in contact komt met anderen die het weten. Die weten dat we hier niet zijn gekomen om in het oude te blijven. We zijn hier niet gekomen om gecontroleerd te blijven worden. En we zijn hier zeker niet gekomen om die controle duizendvoudig te laten toenemen. Wanneer je in contact komt met anderen die het weten, helpt het je te herinneren dat we hier allemaal met een reden zijn gekomen. We kwamen hier in deze tijd om te helpen bij het geboorteproces. Spirituele vroedvrouwen, mannen en vrouwen, sterrenzaden, lichtstrijders, jullie kwamen hier voor dit.

Dus voorwaarts door de tunnel moeten we gaan. Niet precies wetend hoe lang hij is, noch hoeveel kronkels en bochten er nog zijn. Maar wel wetend dat we gedwongen worden er doorheen te gaan, en ons licht sterk te houden, onze waarheid sterk te houden, en te doen waartoe we op elk moment geroepen zijn.

Hier zijn wat tips om je er doorheen te helpen:

Neem één dag tegelijk.

Dingen veranderen heel snel met veel bewegende delen. Het is bijna onmogelijk om te ver vooruit te plannen. Als je voortdurend te ver vooruit kijkt, kan dat leiden tot een spiraal van zorgen en angst. Martin Luther King Jr zei: Je hoeft niet altijd de hele trap te zien. Je hoeft alleen maar het licht te laten schijnen op één trede tegelijk.

Blijf in je centrum

Heb een ruimte in jezelf die je persoonlijke oog van de storm is. Diep ademhalen en in het huidige moment blijven is de eenvoudigste manier om in je oog te blijven/I

Maak een praatje

Zoek contact en praat met iemand bij wie je je veilig en gesteund voelt

Voel het en schrijf het in een dagboek

Voel je gevoelens, en schrijf ze op als je dat nodig vindt. Beter eruit dan erin!

Beoefen Mindfulness

Ga wandelen en merk op wat er om je heen is, net zoals een kind dat doet. Ruik de bloemen, hoor de vogels, voel de zon op je gezicht.

Oefen dankbaarheid en waardering

Houd een dankbaarheidsdagboek bij of praat rond de eettafel over waar je dankbaar voor bent, en laat iedereen iets goeds zeggen dat vandaag gebeurd is

Haal adem, mediteer

Doe wat diepe ademhaling, spierontspanning of een meditatie als laatste ’s avonds, om de slaap te bevorderen en zo kalm en helder mogelijk wakker te worden

Ga de natuur in

Haal wat frisse lucht, zonlicht, dompel je onder in zout water, en voel de aarde onder je voeten

Lichaamsbeweging

Elke vorm van beweging

Zelfzorg

Eet gezond, drink veel water, vul aan met de juiste vitaminen indien nodig, gebruik essentiële oliën zoals lavendel om te slapen en te ontspannen

Doe kalmerende activiteiten

Tuinieren, handwerken, bakken, een boek lezen – wat vind je leuk om te doen dat je nog niet gedaan hebt?

Beperk de blootstelling aan nieuws

Vermijd vooral schermen/e-mails/sociale media/nieuws ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg.

Verzorgende rituelen

Maak een korte, zelfs 5 minuten durende, verzorgende oefening om ’s avonds als laatste en ’s ochtends als eerste te doen

Hoe voel je je?

Wat vind je op dit moment de grootste uitdaging?

Hoe sla je je er doorheen?

(c) Dana Mrkich 2021. Toestemming wordt verleend om dit artikel vrij te delen op voorwaarde dat de auteur wordt gecrediteerd, en de URL http://www.danamrkich.comwordt opgenomen.

Vertaling: Martien / wakkeremensen