Grenzen stellen Zet jij jezelf op de eerste plaats? / 11 april 2015 / door Michel Tomaello –

Grenzen stellen
Zet jij jezelf op de eerste plaats?
11 april 2015 / door Michel Tomaello –
In onze cursussen stellen wij regelmatig de vraag aan onze cursisten wat het bij hen oproept als we zeggen dat het belangrijk is om in het leven jezelf op de eerste plaats te leren zetten. Als je wilt, kun ook jij nu een momentje nemen om te voelen en op te schrijven wat deze uitspraak met jou doet.
Hoe voelt het voor jou wanneer je jezelf op de eerste plaats zet? De reacties die we krijgen, zijn altijd heel divers, maar in het algemeen hebben veel mensen moeite met deze gedachte. “Het is niet netjes om jezelf op de eerste plaats te zetten.” “Het is egoïstisch.”
“Het is niet zoals het hoort.” “Het is asociaal.” “Het druist in tegen alles wat mijn ouders mij geleerd hebben.” “Het strookt niet met mijn geloof.” Dat zijn maar enkele reacties die we regelmatig te horen krijgen. Er zijn ook mensen die er totaal geen moeite mee hebben zichzelf op de eerste plaats te zetten. Ze zorgen goed voor zichzelf zonder egoïstisch te zijn. In mijn boek schets ik een nieuw kader waarin ik laat zien dat het stellen van grenzen in het leven van essentieel belang is. 

Veelal door opvoeding, religie of karakter is het voor veel mensen moeilijk om in een gegeven situatie duidelijke grenzen te stellen ten opzichte van hun medemens. Het is ook een vorm van ontwaken uit je hypnotische slaap als je leert waarnemen wanneer jijzelf of anderen jouw grenzen overschrijden. Je kunt het een ander eigenlijk niet kwalijk nemen, want heb jij je grenzen duidelijk gecommuniceerd? En nog daaraan ten grondslag liggend: ben je je ervan bewust waar je grenzen werkelijk liggen?

Ik ga geen relaas houden over de importantie van een egoïstische levenshouding, dat zou het laatste zijn wat ik wil bereiken. Wat ik bedoel met jezelf op de eerste plaats zetten, zou je in onze taal het beste kunnen benoemen met ‘egocentrisch’ zijn. Als je het woordenboek openslaat op dit woord dan luiden de definities als volgt:

1.    Met het gevoel dat je zelf het centrum van de wereld bent.
2.    Het eigen ik steeds het belangrijkst vinden.
3.    Gericht op zichzelf als centrum van de objectieve werkelijkheid.
  
Als ik deze definities lees, dan moet ik direct denken aan de astronoom (al had hij nog vele andere kwaliteiten) Nicolaas Copernicus die in de 15e eeuw als een van de eersten de heliocentrische theorie naar buiten bracht. Deze theorie omvatte het idee dat niet de aarde het middelpunt was van ons zonnestelsel maar dat Helios, onze zon, het middelpunt was. Dat betekende dat alle planeten, inclusief de aarde, om de zon draaiden en niet andersom. Deze theorie werd hem door de kerk natuurlijk niet in dank afgenomen en werd gezien als een bedreiging van de gevestigde orde. Bestaande ideeën en overtuigingen kunnen weleens veraf liggen van de werkelijkheid. Daarom kan een vernieuwde en reëlere versie veel weerstand oproepen. Bij wie egocentrisme weerstand oproept, wil ik mijn boek gebruiken om op een begrijpelijke manier uit te leggen wat de voordelen zijn als jij weer de spil wordt van je eigen universum.
Als je de definities van egocentrisch bekijkt dan zie je de woorden ‘centrum’, ‘zelf’ en ‘ik’ naar voren springen. In “De kracht van zelfkennis” wordt duidelijk beschreven dat je niet het gevolg bent van de omstandigheden maar juist de veroorzaker ervan. Je eigen woorden, gedachten, gevoelens en emoties creëren je eigen wereld. In feite ben jij de spil van je eigen universum. Er is maar één persoon in de gehele wereld die jouw leven vormgeeft en dat ben je zelf. Zonder dat je het misschien weet of je realiseert, is iedere persoon op deze aardbol het middelpunt van zijn of haar eigen leven, of je het nu wilt of niet. Niemand anders kan jouw leven vormgeven behalve jijzelf. Egocentrisch zijn, is je natuurlijke staat van zijn. 

Misschien denk je: dat kan niet! Hoe kunnen er nu net zoveel verschillende universums zijn als mensen, wanneer ieder de spil is van zijn of haar eigen universum? De verklaring: ieder mens op deze planeet creëert een eigen dimensie in het grote geheel. Als mensen op een bepaald punt in de tijd interactief zijn, dan verbinden de verschillende lagen van de betrokken individuen zich en ervaren zij op dat moment een gedeelde realiteit. Ieder mens bezit zijn of haar dimensie en vanuit deze sfeer kun je interacteren met alle andere mensen door tijdelijk deze lagen elkaar te laten kruisen.
Vanuit dit perspectief hoeft je niet zo bescheiden te zijn: je bent nu eenmaal een belangrijk persoon met veel kracht, invloed, potentie en macht en je draagt een belangrijke verantwoordelijkheid over de manier hoe jij je eigen leven vormgeeft. Met deze kennis zie je dat jezelf op de eerste plaats zetten helemaal niet zo vreemd is maar juist een natuurlijke staat van zijn. Ik begrijp dat je het moeilijk kunt vinden om met deze filosofie in het leven te staan. Toch zul je groeien in het leven als je op een bewust niveau jezelf meer de spil laat zijn van je eigen leven – en niet, vanuit een onbewuste hypnotische slaap jouw leven voor de volle 100% in dienst te stellen van de levens van andere mensen. Ik zeg niet dat het niet goed is als je jezelf volledig in dienst stelt van anderen. Iedereen heeft immers het alleenrecht om eigen keuzes te maken. 

Niemand is gebaat bij mensen die hun eigen schoonheid, kracht en goddelijkheid onderdrukken. Ik schrijf dit boek voor mensen die juist meer willen halen uit zichzelf en zichzelf beter willen leren kennen. Als je jezelf op de eerste plaats durft te zetten, dan heb je uiteindelijk vele malen meer te bieden. Je totaal bewust zijn van de spil die je bent in je eigen universum geeft je energie, kracht, enthousiasme, uithoudingsvermogen, liefde, inzicht en passie, waarmee je je omgeving op een positieve manier kunt beïnvloeden. Daar hoef je verder niet eens wat voor te doen, het gebeurt alleen al door je nieuwe uitstraling.
Michel Tomaello

Michel Tomaello is natuurgeneeskundig energetisch therapeut te Vlaardingen. In zijn praktijk verzorgt Michel persoonlijke begeleiding voor mensen met fysieke en/of geestelijke problematiek. Tevens begeleidt hij mensen in hooggevoeligheid, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling d.m.v. cursussen, workshops en retreats.