Een nieuwe studie suggereert dat Ego’s van mensen groter worden na yoga en meditatie / Door Alamna Ketler / 25 juni 2018

Een nieuwe studie suggereert dat Ego’s van mensen groter worden na yoga en meditatie

Door  Alamna Ketler / 25 juni 2018
IN HET KORT
·        De feiten:
Onderzoek toont aan hoe westerse praktijken van meditatie en yoga het ego feitelijk kunnen opblazen, in plaats van te verlagen – wat typisch is waarom mensen ervoor kiezen om deze praktijken in de eerste plaats te doen.
·        Nadenken over:
Wat we ook doen, maakt niet uit hoe spiritueel het is, maakt ons niet beter dan anderen. Wat zorgt ervoor dat we ons beter willen voelen of er beter uit willen zien dan anderen?
In een poging om ons ego te proberen te beperken van het runnen van de show, en dichter bij onze geest en verbinding met het goddelijke te komen, zijn velen van ons op weg naar verlichting.
Dit pad omvat over het algemeen een proces van wakker worden van de realiteit om je heen, persoonlijke ontwikkelingsboeken, plantgeneeskunde, yoga en meditatie kunnen allemaal geweldige hulpmiddelen zijn. We voelen dat we wijzer worden, meer verbonden en soms zelfs meer geëvolueerd dan degenen die niet op dezelfde weg zijn als wij.

Een recent gepubliceerde studie is in tegenspraak met die benadering en vond dat typische meditatie- en yogapraktijken je ego eigenlijk kunnen opblazen. Wie weet?
We kennen allemaal die spirituele types, die alles bij elkaar lijken te hebben, ze zijn ijverig in hun dagelijkse praktijken en zijn de eersten om je advies te geven en uit te leggen wat je verkeerd doet en waarom je de innerlijke vrede nog niet hebt gevonden. Zeker, deze mensen hebben over het algemeen de beste bedoelingen, maar het concept van beter, hoger of meer verlicht zijn dan onze medebroeders en zusters op deze planeet is, geloof het of niet, puur ego! Het is heel gemakkelijk om in deze val te trappen.
Toen ik meer dan een decennium geleden voor het eerst “wakker werd”, had ik het gevoel dat ik zoveel informatie had en dat nog niemand anders wakker was geworden, op deze manier voelde ik me superieur aan veel van mijn leeftijdgenoten en zette ik mezelf op een voetstuk. Dit was echter geen opzettelijke actie, het is gewoon wat er gebeurde.
Sindsdien heb ik geleerd dat het moment waarop je denkt dat je alle antwoorden hebt en het allemaal uit kunt rekenen, dit is het exacte moment dat je een stapje terug moet doen en beseffen dat je in werkelijkheid helemaal niets weet. Wat voor jou waar is, is misschien niet de waarheid voor iemand anders. We zijn allemaal op verschillende paden en verschillende reizen, ja op dezelfde plaats, maar geen enkele is beter of superieur aan een ander. Ongeacht hoe slecht anderen het lijken te zijn.
De studie
Het artikel werd online gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. Onderzoekers merkten op dat volgens de leer van het boeddhisme een meditatie-oefening helpt het ego te overwinnen, botst met het argument van de Amerikaanse psycholoog William James dat de beoefening van welke vaardigheid dan ook een gevoel van zelfverbetering ontketent. Dus de beoefening van jezelf verbeteren doet precies dat – je voelt je beter, beter dan je was, maar in veel gevallen beter dan degenen om je heen.
Er is al veel bewijsmateriaal ter ondersteuning van de theorie van James, maar een team uit Mannheim, Duitsland besloot het specifiek te testen, inclusief de beoefening van yoga en meditatie.
93 yogastudenten werden gerekruteerd en in de loop van 15 weken evalueerden onderzoekers hun gevoel van zelfverbetering. Een paar maatregelen werden gebruikt om dit te controleren. Ten eerste vroegen ze de deelnemers hoe zij zich voelden vergeleken met de gemiddelde yogastudent in hun klas. Vervolgens vulden de deelnemers een inventarislijst in die de narcistische tendensen beoordeelt door hen te vragen om te beoordelen hoe diepzinnig zinnen als “Ik zal bekend staan ​​om de goede daden die ik zal hebben gedaan” met betrekking tot hen zijn. Ten slotte dienden ze een soort schaal voor zelfwaardering in die de proefpersonen vroeg of ze het eens waren met uitspraken als: “Op het moment heb ik een hoog zelfrespect.”
Een uur na hun yogapraktijk vertoonden de deelnemers aanzienlijk hogere zelfverbetering dan wanneer ze binnen een periode van 24 uur geen yoga hadden gedaan.
Een andere studie onderzocht 162 mensen die meditatie beoefenden, ze werden door meditatiegroepen op Facebook gescout. Deze deelnemers bleken een vergelijkbare invloed te hebben op zelfverbetering als die van de yogastudie. Deelnemers werd gevraagd om zichzelf te evalueren in relatie tot uitspraken als “In vergelijking met de gemiddelde deelnemer aan het onderzoek ben ik vrij van vooringenomenheid.” De resultaten toonden aan dat de deelnemers een hogere zelfverbetering hadden in het uur na de meditatieoefening dan wanneer ze niet hadden gemediteerd gedurende een periode van 24 uur.
Het welbevinden van de deelnemers werd ook gemeten aan de hand van twee maatregelen – de tevredenheid over de levensmaatstaf en de eudemonische welzijnsmaatregel, die tevredenheid beoordeelt over autonomie, persoonlijke groei, positieve relaties met anderen, levensdoel, beheersing van het milieu en zelfacceptatie . Ze vonden dat het niveau van welzijn toenam met zelfverbetering, dit suggereert dat zelfverbetering correleerde met een verhoogd gevoel van welzijn.
Auteurs van het onderzoek concludeerden dat “Ego-kalmeren een centraal element is van zowel yoga filosofie en boeddhisme. Dat element, en de veronderstelde implicaties ervan, vereisen vaak dat er serieus stilte wordt gebruikt om de welzijnswinst van mind-body-praktijken te verklaren. In tegenstelling hiermee zagen we dat lichaamspraktijken de zelfverbetering stimuleren en deze boost – op zijn beurt – het welzijn verhoogt. “
Een andere theorie
Een alternatieve verklaring voor dit onderzoek suggereert dat de deelnemers in feite  mediteren en yoga verkeerd doen. De deelnemers kwamen allemaal uit Duitsland en veel academici hebben getheoretiseerd dat de verwesterde beoefening van het boeddhisme geen oog heeft voor onzelfzuchtigheid dat anders de doelen van deze inspanningen zou typeren.
Verwesterde versies van yoga en meditatie marginaliseren/beperken de handelingen in vergelijking met de meer ‘zuivere’ vormen, zo je wilt.
Wat nu?
Moet je stoppen met yoga en meditatie of lachen om diegenen die toegewijd zijn aan deze praktijken? Absoluut niet! Deze studie dient als een krachtige herinnering dat, ongeacht jouw beoefening of het ontbreken daarvan, niet één persoon boven iemand anders staat, ongeacht de activiteiten die zij kiezen te doen. Yoga en meditatie kunnen geweldige hulpmiddelen zijn om ons tijdens onze reis te helpen en de helderheid en het inzicht te vinden dat we nodig hebben, maar vergeet niet om dat ego altijd onder controle te houden. Het is goed om een ​​ego te hebben – we hebben er allemaal een en ik haat het te veranderen bij jouw, we kunnen er nooit van afkomen. Maar een goede vraag om jezelf af te vragen is of je je door deze gewoonten niet superieur voelt aan anderen en, zo ja, waarom?
We zijn allemaal op weg naar zelfontdekking, en we lopen allemaal gewoon met elkaar naar Huis. We hebben allemaal te maken met uitdagingen, en sommige van deze praktijken kunnen ons helpen om anders om te gaan met ons leven in tijden van strijd, maar in werkelijkheid zijn we er allemaal één!
Veel liefde
Alamna Ketler
Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl
Wij vragen om uw ondersteuning
Lieve mensen, wanneer u ons werk waardeert, vragen wij u te overwegen
 ons te ondersteunen door middel van een vrijwillige donatie.
Meer informatie over het doneren kunt u HIER vinden.
Alvast bedankt, Ine & Martien