47 – 59 jarigen: Neem je eigen plek in! 27 maart 2015 / door Elvira van Rijn en Marja Rosbergen

47 – 59 jarigen: Neem je eigen plek in!
27 maart 2015 / door Elvira van Rijn en Marja Rosbergen
Ben jij geboren tussen 28-2-1956 en 28-2-1968 dan heb je vast al ontdekt dat je de behoefte hebt een bijdrage te leveren aan het creëren van de nieuwe wereld. Ben je toe aan een ommekeer en wil je eindelijk jouw eigen plek innemen, volledig in je kracht staan en achterlaten wat je niet meer dient? In 2015 heb je de wind mee om het nu te doen en eindelijk wel te laten lukken.
Waarom deze leeftijdsgroep?
Jij bent geboren in een periode waarin er een bijzondere verbinding was tussen oud en nieuw. Tussen de drijfveer van je ziel om hier op aarde ervaringen op te doen en de persoonlijkheid die in dit leven als mens op aarde is als deel van een doorlopend ‘zielenverhaal’.
Bij deze leeftijdsgroep is er een grote verbinding met vorige levens, verwarring over wat ‘toen’ was en wat ‘nu’ is. Die verwarring zorgt voor stagnatie op verschillende levensgebieden. Wel vooruit willen en niet vooruit gaan, omdat je op de een of andere manier nog haakt aan het oude dat niet meer past in deze tijd. Vanuit de Maya Tzolkin kalender is deze verwarring heel goed te verklaren én ontwarren door te kijken naar de verbanden tussen je geboortesignatuur volgens de klassieke of Quiché telling en die volgens de in de jaren ’80 geïntroduceerde Dreamspell telling.

Overgang naar de nieuwe tijd

Jij hebt een belangrijke rol te vervullen in de overgang van de oude naar de nieuwe tijd. Misschien wel juist daarom zit er zoveel tegen en stroomt het niet in je leven. Je kunt uiteindelijk niet anders dan op zoek gaan naar de sleutel in jezelf. De grootste hindernis daarbij is dat je zodra je ‘ja’ zegt tegen je verlangen om je grootste talenten en kracht in te zetten, er onmiddellijk weerstand omhoog komt waardoor je je eerste ingeving weer loslaat. ‘Iets’ in jou komt in opstand en zegt dat je het beter niet kunt doen. Geen wonder. Deze kwaliteiten die je nu wilt inzetten, zijn niet alleen je grootste talenten, maar ook je grootste valkuilen. Ze hebben je in vorige levens de kop gekost doordat je er misbruik van maakte of er zelf slachtoffer van werd.
Oude verhalen
Zodra je een stap voorwaarts zet, gaan alle mechanismen in jou aan het werk. De oude verhalen zitten in je systeem, in elke lichaamscel verankerd. Op het moment dat jouw lichaam je signalen geeft, krijg je dus aanwijzingen om weer de oude weg te kiezen. Je gaat twijfelen en kiest uiteindelijk toch voor de zekerheid die je nu hebt in plaats van alle mogelijkheden die voor je openliggen. Geen tijd, geen geld, geen energie. Allemaal slimmigheden die je verleiden alles te houden bij het oude.
Het gevoel dat uiteindelijk overblijft is dat je eindeloos rondjes draait op een rotonde, dat je vastzit in het moeras, dat je twee stappen vooruit doet en ook weer precies twee achteruit. Dit mechanisme kan zich concentreren op een specifiek levensgebied zoals relaties, werk en gezondheid, maar ook op alles tegelijk. Wie succesvol is in zaken, ervaart dit succes misschien helemaal niet in persoonlijke relaties. Wie zijn zielsliefde heeft gevonden en een voedende en vervullende relatie heeft, ervaart misschien enorme tegenkrachten op het gebied van werk. Over deze verschillen én de sleutel tot verandering kun je informatie krijgen als je werkt met je geboorteprofiel volgens de Maya Tzolkinkalender in twee verschillende tellingen.
Wind mee in 2015
2015 is hét jaar om definitief uit deze patronen te stappen. Je hebt energetisch gezien dit jaar echt de wind mee. Lees de astrologische berichten van bijvoorbeeld Jennifer Hoffman er maar op na. We kunnen nu kiezen om uit het drama en karma te stappen en te kiezen voor een vreugdevol leven met vervullend werk en voedende relaties. De tijd die we allemaal in 2012 al verwachtten, gaat nu echt beginnen. Ook voor jou als je dat wilt. Maar je moet er wel ZELF voor zorgen.
Volgens de Tzolkin is 2015 hét jaar om jezelf weer terug te vinden door:
  •     terug te kijken op je leven: wat werkt voor mij en wat niet? Wat neem ik mee naar de volgende ronde?
  •     een nieuwe start te maken tegen de verdrukking in: kiezen voor groei boven zekerheid,
  •     in beweging te komen vanuit je hartsverlangen om een te zijn met jezelf.

Je bent gekomen om te stralen en schitteren. Het enige wat je nog hoeft te doen is door je eigen weerstand heen breken. Hoe je dat doet lees je in het artikel over het Gele Ster levenspad (22 maart – 3 april) ‘Doorbraak voor de mensheid’.
Nieuwe groef
Bijzonder is dat de maansverduistering van 4 april samenvalt met de start van een nieuwe Tzolkinronde: in alle opzichten een nieuw begin na alles wat we hebben mogen loslaten de afgelopen tijd. De tijd is voorbij dat we verder kwamen door onszelf te zuiveren van oude patronen en emoties. Niet dat alles helemaal klaar is nu, maar het is de allerhoogste tijd om uit de verhalen te stappen die bij die oude patronen en emoties horen. Dat doe je door een nieuw verhaal te creëren: een verhaal waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en wat voedend is voor de samenwerking tussen je ziel en je persoonlijkheid.
Die nieuwe groef creëren doe je het beste samen met anderen. Liefst leeftijdsgenoten die herkennen waarmee je te maken hebt, wat jouw uitdagingen en verleidingen zijn en je begrijpen zonder al te veel woorden. De Tzolkin helpt je te blijven focussen op lichtheid en de creatiekracht die je in je hebt. Binnenkort start een bijzonder halfjaartraject waaraan je kunt deelnemen om met steun van elkaar je eigen plek in te nemen. We nodigen je van harte uit om nu de stap te zetten en de afslag van de rotonde te kiezen die jij wenst met hart en ziel. Door de bijzondere verbinding tussen de klassieke of Quiché Tzolkin telling en de Dreamspell telling in deze geboortejaren is de weerstand heel duidelijk. Tegelijkertijd is dit ook een dankbaar aangrijpingspunt als facilitator voor verandering.
Blokkade of bevrijding?
Natuurlijk dient zich bij elke stap die jij neemt om een nieuwe groef in te slijten ook weer die oude groef aan: het oude vertrouwde doen wat je altijd deed. Juist dan komen momenten dat zich oude patronen of gevoelens aandienen. Niet omdat je weer wordt geblokkeerd, maar juist omdat je ze mag vrijgeven nu je definitief een nieuwe weg bent ingeslagen. Er zullen momenten zijn dat je je weer voelt zoals voorheen: geblokkeerd, aangevallen, niet gezien, niet erkend, teleurgesteld. Misschien word je ziek of gebeurt er iets anders waardoor je niet aan je ‘nieuwe gedrag’ toekomt of er geen heil meer in ziet.
Dit zijn allemaal reacties van je persoonlijkheid, die zo zorgvuldig al jouw overlevingsmechanismen heeft opgebouwd. Het zijn mechanismen die ervoor zorgen dat je steeds als het erop aankomt niet in je kracht gaat staan en alles doet behalve jouw eigen plek innemen. Het ‘werk’ dat van jou wordt gevraagd, is elke keer terug te gaan naar je intentie. Je aandacht te richten op wat jij wilt dat groeit. Alles wat daarbij naar boven komt, dient zich aan om door jou te worden erkend en vrijgegeven. Daarna kun je weer terug naar je oorspronkelijke intentie of de nieuwe weg die je al bent ingeslagen vervolgen.
Hartsverlangen
Volg het verlangen van je hart. Accepteer en omarm alle weerstand in jezelf die omhoogkomt zodra je dat doet, maar geef er geen gehoor aan. Geef jezelf nu alvast toestemming voor alle leuke en minder leuke dingen die je zult ervaren als jij je eigen plek inneemt en realiseer je dat dit juist deel uitmaakt van jouw ontdekkingsreis. Neem je ook voor door te gaan en je aandacht steeds weer te richten op wat jij wilt dat groeit. Achteraf blijken de diepste dalen misschien de meest kostbare momenten.
Elvira van Rijn ontwikkelt instrumenten voor coaching en zelf-coaching met de Maya Tzolkin kalender. Zij begeleid je de Tzolkin te integreren in je leven en werk en te vertalen naar een werkwijze waarmee je direct tot de kern komt, en het beste uit jezelf haalt. Elvira traint en coacht zij professionals om de Tzolkin in te zetten als kompas voor groei en creatie, is auteur van drie Maya wijsheid boeken en co-auteur van de Maya wijsheid creatiekaarten.
Marja Rosbergen begeleidt volwassenen die toe zijn aan een nieuwe start of doorstart in hun leven. Zij werkt met de Tzolkin, adem, voeding en lichaamsbewustzijn en is gespecialiseerd in het werken met belemmerende overtuigingen die rond de geboorte zijn ontstaan. Marja is mede ontwikkelaar van de Maya wijsheid creatieworkshops en co-trainer bij de leerweg ‘Coachen met de Tzolkin’.