Mediteren, hoe en waarom doe je het?

Mediteren, hoe en waarom doe je het?

Meditatie is gezond

Er duiken steeds meer bewijzen op dat meditatie een zeer positieve invloed heeft op ons lichaam. In een wereld waarin ons lichaam steeds meer stress te verdragen krijgt kan meditatie je helpen om balans terug te krijgen. Dankzij meditatie vind je meer rust in je geest. Bovendien kan een ontspannen lichaam zichzelf beter herstellen dan een gestrest lichaam.

Nu komt de kunst: denk aan niets!

Hoe kun je nou aan niets denken? Dat is lastig. Je zult merken dat je, wanneer je mediteert veel gedachten hebt. De kunst van het mediteren is het laten varen van deze gedachten. Laat ze komen en gaan en leg je concentratie bij je ademhaling. Je hoeft niet te oordelen, plannen of onthouden.

Bekijk je gedachten en laat je wegvaren met de gedachtenstroom in je hoofd. Merk je dat je langzaam wordt meegenomen door je gedachten? Leg dan rustig de focus weer terug op je ademhaling. Zeg met je innerlijke stem bij elke inademing “IN” en bij elke uitademing “UIT” doe dit voor een aantal minuten. Uiteindelijk, en met wat oefening, zul je in staat zijn je gedachten te controleren en je hoofd echt leeg te krijgen tijdens het mediteren.

Hoe vaak mag ik mediteren?

Meditatie heeft al een enorm effect wanneer je 5 minuten per dag mediteert. Je kunt je eigen tijden bepalen door te experimenteren. Mediteer bijvoorbeeld een maand lang elke dag 15 minuten en bekijk wat voor effect het op je leven heeft. Waarschijnlijk voelt het de eerste keer wat vreemd, maar na een aantal meditatiesessies zul je je er al snel vertrouwd mee voelen

De onderstaande stappen begeleiden je door een eenvoudige meditatie die je liggend kunt uitvoeren. Je kunt deze meditatie uitvoeren als beginner maar ook als gevorderde.

Creëer een goede meditatie omgeving

Meditatie verricht iedereen op zijn eigen manier. Je kunt mediteren met of zonder muziek, binnen of buiten, met of zonder licht en alleen of met anderen. Creëer voor jezelf een ontspannen meditatie omgeving waarin jij tot rust kunt komen tijdens de meditatie. Je kunt bijvoorbeeld een wierookje aan zetten of wat kaarsen aansteken om je meditatie te ondersteunen.

Neem je favoriete meditatie-houding aan

Tijdens het mediteren kun je zitten of liggen zoals jij dat prettig vindt. De basishouding is de lotushouding waarbij je je linker voet op je rechter been legt en andersom. In deze houding komen is alleen erg lastig, en er weer uit los komen ook!

Je kunt kiezen voor ‘zittende meditatie’, ‘liggende meditatie’ of zelfs ‘lopende meditatie’.

Het draait bij mediteren om rust en concentratie, en daarom is het belangrijk dat je geen lichamelijke ongemakken hebt. Zorg dat je mediteert in een stille, niet te lichte omgeving waarin je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon en je computer uit.

  • Je kunt in de kleermakerszit of de lotushouding mediteren. Zorg ervoor dat je je hoofd in lijn met je rug plaatst zodat je ruggengraat recht is. Wanneer je de lotushouding pijnlijk vindt kun je jezelf ondersteunen met wat opgerolde handdoeken.
  • Op je knieën mediteren. Zit op je knieën en leg je voeten plat op de grond. Ga met je billen op je voeten zitten. Zorg dat je ruggengraat recht is. Eventueel kun je tussen je benen en je billen een opgerolde handdoek leggen.
  • Liggend mediteren. Zoek een plek om te liggen zoals op de grond. Ondersteun je hoofd met een kussen. Leg je handen uit elkaar op de grond. (Zo kun je wel sneller in slaap vallen)
  • Zittend mediteren. Ga zitten in een gemakkelijke stoel en ontspan je lichaam.

De kracht van meditatie: laat spanning wegvloeien

Meditatie helpt je om alle spanning in je lichaam los te laten. Jouw meditatie start met een diepe inademing door de neus. Zorg dat de lucht in je buik terecht komt, je borst hoeft niet omhoog te komen. Houd de adem even vast en laat de lucht langzaam ontsnappen via je mond.

Beeld jezelf in dat je tijdens de meditatie bij iedere uitademing spanning uit je lichaam laat ontsnappen. De lucht neemt alle stress met zich mee en verlaat je lichaam. Je wordt meer ontspannen bij iedere uitademing. Voel je lichaam langzaam in de grond zakken en voel de lucht door je lichaam stromen.

 Meditatie op de ademhaling

Terwijl je je tijdens de meditatie langzaam steeds dieper ontspant zul je merken dat er allerlei gedachten langskomen. Je hoeft deze gedachten niet weg te drukken, maar je hoeft er in de meditatie ook niet dieper op in te gaan. Als je tijdens de meditatie merkt dat je gedachten afdwalen richt je je aandacht terug op je ademhaling.

Voel hoe de lucht je lichaam binnen stroomt, en merk hoe je tijdens het uitademen steeds dieper en dieper ontspant. De kern van meditatie is niet ‘nergens aan denken’, de kern van meditatie is diep ontspannen en de dingen laten zijn zoals ze zijn.

Diepe meditatie: keer je aandacht naar binnen

Zodra je voelt dat de meditatie je echt ontspannen heeft gemaakt kun je jezelf laten wegglijden in een meer diepe meditatie. Verplaats je aandacht naar binnen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je ogen ‘naar binnen’ te draaien. Het is dan makkelijker om dieper weg te glijden. Tijdens de meditatie laat je gedachten gewoon komen en gaan en blijf je je focussen op de sensatie van je ademhaling.

Hou deze meditatie minimaal 20 minuten vol

Tijdens de meditatie doorloop je verschillende fases. De eerste 20 minuten van de meditatie zijn vaak wat onrustig. Er komen veel gedachten voorbij uit het dagelijks leven die je meditatie proberen te verstoren. Ga in ieder geval door tot je door deze fase heen bent.

Na de onrustige fase van meditatie vind je een meer rustige fase waarin de gedachten je met rust laten. Het kan zelfs zijn dat je emotioneel wordt en dat je gaat huilen. Zodra je in het rustige gebied van de meditatie komt ervaar je de diepere ontspanning die meditatie je kan brengen.

Iedere meditatieoefening bestaat uit drie basisprincipes die je ondersteunen om bewuster en aandachtiger het heden te kunnen gaan ervaren.

1) We focussen op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer gefocust op wat er zich in het huidige moment afspeelt.

2) Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar het meditatieobject of de focus. Ondanks dat je tijdens het mediteren bewust je aandacht richt op een meditatieobject zul je merken dat de aandacht tijdens een meditatieoefening nog veelvuldig zal afdwalen. Het regelmatig afdwalen van de aandacht is normaal en betekent niet dat je verkeerd mediteert. Wat je wel kunt doen is steeds weer bewust herstellen. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

3) Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voelen we nog steeds de kater van gisteren, denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen enzovoort. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. Ook hoef je niets te veranderen, te bereiken of op te snappen. We omarmen en leven het huidige moment zoals het simpelweg nu is.

ZIJN ER VERSCHILLENDE VORMEN VAN MEDITATIE?

Meditatie wordt zowel in de westerse als in de oosterse wereld in verschillende vormen beoefend. Je hoeft geen monnik, kluizenaar of in volledige afzondering te leven om meditatie te beoefenen. Je hoeft geen bepaalde religie te hebben, speciale kleren te dragen of een bepaalde levensstijl aan te nemen. Je kunt meditatie gewoon in het dagelijkse leven toepassen. Meditatie is een innerlijke activiteit die je overal kunt beoefenen en heeft niets te maken met een andere manier van leven.

Zelfs een fijne wandeling in de natuur of het lezen van een goed boek is in feite al een meditatie.

Er zijn veel verschillende technieken en tradities bij het mediteren. Sommigen betrekken visualiseren erbij anderen de herhaling van mantra’s. Sommige technieken richten zich op de ademhaling, een kaars of een andere vorm.

Al zijn er veel technieken, je kunt meditatie verdelen in twee hoofd vormen. Bij de ene vorm richt men zijn concentratie op een bepaalde gedachte, idee of ideaal. En de ander vorm is een meer geavanceerde vorm. Deze vorm richt zich meer op het leeg maken van het hoofd en alle gedachten waardoor je terecht komt in de innerlijke stilte. Dit is geen staat van domheid of bewusteloosheid maar meer een staat van innerlijke vrede en het bewustzijn van echt zijn.

Geleide meditatie / Muziek

Een andere vorm van meditatie is een geleide meditatie, in een groep van mensen waarvan een persoon de meditatie leidt. Dit is een vorm van meditatie die uiterst geschikt is voor mensen die moeite hebben om alleen te mediteren.

Mediteren met een meditatief muziekje op de achtergrond kan ook een oplossing zijn voor mensen die problemen hebben met babbelende gedachten. Men focust zich dan op de muziek en komt zo tot de innerlijke rust.

Mediteren heeft niets te maken met een dromer zijn, luiheid of zweverigheid te maken. Om in de praktijk succesvol te kunnen mediteren heb je een zekere mate van concentratie vermogen nodig, evenals wilskracht, doorzetting vermogen en zelfdiscipline. Tevens moet men bereid zijn om tijd en energie te besteden aan het leerproces.

Ontwaak langzaam uit je meditatie

Als je vindt dat het tijd is om te ontwaken uit je meditatie kun je beginnen langzaam te bewegen. Beweeg eerst je tenen en je vingers zachtjes. Zo word je weer langzaam alert, en kun je langzaam je benen optillen en rechtop gaan zitten of opstaan uit je meditatie.

Haal nog één keer diep adem en rek je lekker uit. Voel hoe je lichaam zich heeft ontspannen.

WAT IS HET RESULTAAT VAN MEDITATIE?

Regelmatig beoefenen van meditatie zal een positief effect hebben op je houding en gedrag, je manier van denken, je gemoedstoestand en je algemene gezondheid. Het zal ook je verdraagzaamheid, rust, zelfbeheersing, geduld en innerlijke kracht verder ontwikkelen.

Via meditatie kan men verbindingen maken met Gene zijde, Engelen, Gidsen of zelf God.

Vragen die men stelt worden vaak via de innerlijke stem beantwoord, maar ook op meer directere manieren.