Disclosure Dump? | CIA geeft 13 miljoen pagina’s van vrijgegeven documenten online vrij / door BBC , 18 januari 2018

Disclosure Dump? | CIA geeft 13 miljoen pagina’s van vrijgegeven documenten online vrij
door BBC , 18 januari 2018

(BBC)  Ongeveer 13 miljoen pagina’s van vrijgegeven documenten van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) zijn online vrijgegeven.

Verwante  drie facties van de CIA die de wereld beheersen – het juridisch kader voor geheime controle

De records omvatten UFO-waarnemingen en paranormale experimenten uit het Stargate-programma, dat van oudsher van belang was voor complottheoretici.

De vrijgave kwam na langdurige inspanningen van voorstanders van vrijheid van informatie en een rechtszaak tegen de CIA.

Het volledige archief bestaat uit bijna 800.000 bestanden.

Ze waren voorheen alleen toegankelijk in het Nationaal Archief in Maryland.

De schat aan informatie bevat de papieren van Henry Kissinger, die als staatssecretaris fungeerde onder presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, evenals enkele honderdduizenden pagina’s van inlichtingenanalyses en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling. Tot de meer ongebruikelijke records behoren documenten uit het Stargate Project, die psychische vermogens en buitenzintuiglijke waarneming behandelen.

Die omvatten verslagen van psychische testen op beroemdheid Uri Geller in 1973, toen hij al een gevestigde performer was.In de memo’s wordt gedetailleerd beschreven hoe Mr Geller in staat was om gedeeltelijk in een andere kamer gemaakte foto’s te repliceren met wisselende – maar soms precieze – nauwkeurigheid, waardoor de onderzoekers schreven dat hij ‘op een overtuigende en ondubbelzinnige manier zijn paranormale waarnemingsvermogen demonstreerde’.

Eén set documenten geeft de resultaten weer van psychische tests op Uri Geller, waarbij hij probeerde tekeningen van onderzoekers te kopiëren vanuit een afgesloten ruimte.

Andere ongebruikelijke records omvatten een verzameling rapporten over vliegende schotels en de recepten voor onzichtbare inkt. Hoewel veel van de informatie sinds halverwege de jaren negentig technisch openbaar beschikbaar was, was het zeer moeilijk toegankelijk. De records waren alleen beschikbaar op vier fysieke computers achter in een bibliotheek in het National Archives in Maryland, elke dag tussen 09:00 en 16:30 uur.

Een informatiegroep zonder winstoogmerk, MuckRock, heeft de CIA opgeroepen om het te dwingen de collectie te uploaden, in een proces dat meer dan twee jaar duurde. Tegelijkertijd financierde journalist Mike Best meer dan $ 15.000 om de archieven te bezoeken om de records één voor één af te drukken en publiekelijk te uploaden om druk uit te oefenen op de CIA. “Door de documenten op CIA-kosten af ​​te drukken en te scannen, kon ik ze gratis beschikbaar maken voor het publiek en het bureau een financiële prikkel geven om de database simpelweg online te zetten,” schreef Best in een blogpost.

In november kondigde de CIA aan dat het materiaal zou worden gepubliceerd en de volledige documenten zouden worden vrijgegeven.

Bron: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38663522?SThisFB

vertaling: Martien