Prioriteiten stellen: leer om met gemak altijd te weten wat het allerbelangrijkste is! / Door Marlon Wong-Sioe

Prioriteiten stellen: leer om met gemak altijd te weten wat het allerbelangrijkste is!

Door Marlon Wong-Sioe

In deze vaak als hectisch ervaren samenleving kan het zijn dat je het lastig vindt om prioriteiten te stellen. Ga je eerst aandacht besteden aan je studie, aan vrienden, aan werk, aan een wandeling door het park of een bezoek aan de sportschool? Wat ga je met vrienden doen? Ga je thuis relaxed op de bank hangen of wordt het echt tijd om naar die nieuwste film in de bioscoop te gaan? ‘Oh, het wordt ook tijd om weer eens een familiebezoek te brengen.’ Eerst je oma of een neef? Is er een virus waardoor deze dingen niet kunnen? Extra tijd misschien om deze tekst eens heel goed te overdenken! En wie weet heb je er wat aan!
Ook al hoor je mensen zeggen dat ze het lastig vinden om keuzes te maken en dat ze zich gestrest voelen, tegelijkertijd lijkt het er soms op of je een hectisch leven moet hebben om erbij te horen. Constant ‘moet je wat te doen hebben’ om ‘interessant te zijn’. Maar wie wordt er gelukkig van als we geloven dat we op zo’n manier horen te leven?
Misschien doe je af en toe aan yoga of meditatie. Dat helpt wel is je ervaring, en je weet dat je er waarschijnlijk wat aan zou hebben om het meer te doen, maar toch doe je dat niet. Waarom niet? Er zijn andere dingen belangrijker, daar overtuig je jezelf steeds weer van…maar heb je hier gelijk in? Stel je wel de  juiste prioriteiten?
Als je kijkt naar de toestand waarin de wereld verkeert met al haar milieuvervuiling, armoede en hongersnood, geweld in vele vormen en meer van dat soort ellende dan kun je eigenlijk wel weten dat er ergens de verkeerde prioriteiten gesteld worden. Maar waar? Als je een beetje kritisch en maatschappelijk betrokken bent dan zul je beseffen dat de prioriteit van veel grote multinationals het verdienen van geld is en niet het welzijn van mensen, dieren en de natuur. En dan heb je nog veel politici (gelukkig niet alle) die de eigenaren van deze multinationals een hand boven het hoofd houden. Ondertussen erodeert de samenleving. Er is helaas vaak geen sprake van het stellen van de juiste prioriteiten.