De opgestegen meester Jeshua en de maatschappij: meer aandacht vooruniversele liefde

De opgestegen meester Jeshua en de maatschappij: meer aandacht vooruniversele liefde

Door: Marlon Wong-Sioe – 4 April 2021

Op de protestants christelijke basisschool waarop ik zat vond ik het vaak interessant om naar de bijbelverhalen te luisteren. Jezus sprak Aramees en Jeshua (vaak wordt ook Y’shua geschreven) is hoe mensen hem in die tijd noemden. Ik herinner me dat het een keer ging over de kruisiging van Jezus en wat de betekenis hiervan is. Hoewel ik hier nog nooit bij stil had gestaan, was het eerste wat bij me opkwam dat het een extreem voorbeeld was dan liefde alle narigheid kan overwinnen. Het leek ‘out of the blue’ te komen, want thuis hadden we het hier nooit zo over gehad. Weliswaar werd ik opgevoed met het idee dat God Liefde is.

Op latere leeftijd vond ik het boek ‘Een cursus in wonderen’  waar ik me soms als een soort van magneet aan vastgeplakt voelde. Als ik me van het boek wilde ‘ontdoen’ omdat ik het soms nogal confronterend vond, leek het vaak als een boemerang naar me terug te keren. Iets waar ik een tijd lang niet blij mee was, maar nu zeker wel.

In ‘Een cursus in wonderen’ vond ik bevestiging van mijn intuïtieve kijk op de kruisiging en vooral ook de opstanding. Hoewel ik het boek veel te dik vond (het boek heeft meer dan 1200 bladzijden) en soms ook behoorlijk heftig en zwaar, las ik uiteindelijk het hele boek. Een tijdje staarde ik me een beetje blind op sommige stukjes van de tekst in plaats van alles te lezen binnen de grotere context van ware vergeving die het boek sterk bepleit.

Toen ik dit weer meer voor ogen kreeg, ging ik de cursus weer opnieuw waarderen. Ik herinner me een anekdote van psycholoog William Thetford die zijn collega Helen Shucman (die de stem van Jeshua/Jezus zei te horen) hielp om het boek te schrijven: een paar studenten van de cursus zat erg in over een passage van de cursus die ze niet begrepen. Toen ze William vroegen hoe hij over dat stuk dacht zei hij ‘scheur het eruit!’. Hij begreep de grotere liefdevolle context van de cursus en dat het niet erg is als je intellectueel gezien een stukje niet kan plaatsen. Pas er dus op dat je niet ‘door de bomen het bos niet meer ziet’.

Meer lezen >>>