VANDAAG GAAT ZWITSERLAND NAAR DE STEMBUS. Zwitserse stemming over landelijk wet maandelijkse ‘basisinkomen’ / 5 juni 2016 06:01

VANDAAG GAAT ZWITSERLAND NAAR DE STEMBUS
$ 2.500 voor de een en allemaal : Zwitserse stemming over landelijk wet maandelijkse ‘basisinkomen’
Gepubliceerd tijd: 5 juni 2016 06:01
© Arnd Wiegmann

Zwitserland kan het eerste land worden in de wereld om een universeel basisinkomen te introduceren na het referendum van zondag 5 juni 2016. Indien aangenomen, zou elke volwassene die legaal in het land verblijft een maandelijks inkomen van ongeveer $ 2.500, ontvangen, of ze nu werken of niet.
Terwijl het Britse referendum over een verblijf in de EU de krantenkoppen blijft domineren, is de stemming in Zwitserland op zondag in potentie nog belangrijker.
Dit betreft het zogenaamde universele basisinkomen (UBI), die de betaling garandeert van 2.500, Zwitserse frank ($ 2.500 of € 2.250,) per maand die zou worden toegewezen aan elke Zwitserse burger, ongeacht werk of vermogen.
Voorstanders van het innovatieve voorstel aan de linkerkant doen een beroep op herverdeling van de rijkdom voor algemeen welzijn, gelijkheid en egalitarianism. Degenen op rechts zeggen dat de UBI gaat over het verminderen van de macht van de dwingende staat, het verminderen van het welzijn en het “promoten van de vrijheid.”

Over het algemeen, wijzen alle voorstanders op het feit dat de banen van de 21e eeuw steeds meer geautomatiseerd worden, wat betekent dat meer en meer werk in de industrie en diensten worden uitgevoerd door robots.

Degenen met een baan kan nog steeds werken, maar zou het maandelijkse inkomen worden ingehouden op hun salaris. Op hun beurt zouden, “klassieke” salarissen een “symbool van waardering” worden, emanciperend mensen waardoor ze vrij zijn om te kiezen wat ze echt zouden willen doen.
Actievoerders voor een Basisinkomen in Zwitserland zeggen dat het geld gewoon een mensenrecht is en zal het inkomen van mensen in overeenstemming brengen met de kosten van levensonderhoud.
De groep beweert dat het innovatie zal aanmoedigen, omdat er meer vraag zou zijn naar technologie om de ‘vuile werk’ in het leven te doen. Autoriteiten zouden met gemak geld besparen door het doen van een standaard betaling in plaats van het betalen van een complex groot aantal subsidies.
“Het basisinkomen versterkt de tendens om dergelijke taken te automatiseren. Het schept de mogelijkheid voor innovatie, beweert “de campagne.
“Het geeft tijd voor reflectie en creëert mogelijkheden voor ervaringen waar we niet voor kunnen betalen.”
De financiering voor de UBI is waarschijnlijk voornamelijk afkomstig uit de algemene belastingen. Het idee is er nog steeds sinds 1970, toen sociologen en economen voorspelde dat er kortere werktijden zouden komen en men de pensioenleeftijd zal verlagen in de toekomst.
Voor nu, zien velen het idee als iets van een verre toekomst, zo niet vergezocht, dat terug te vinden is in de peilingen die zouden overhellen naar de “nee” stemmen. Tot 70 procent van de kiezers zouden de UBI weigeren, als we de enquêtes geciteerd in de media mogen geloven.
Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl