Rijkste één procent verzilverde 82 procent van de wereldwijde rijkdom – de armste helft van de mensheid heeft niets / 7 februari 2018 door Edward Morgan

Rijkste één procent verzilverde 82 procent van de wereldwijde rijkdom – de armste helft van de mensheid heeft niets


Tweeëntachtig procent van de gegenereerde rijkdom van vorig jaar ging naar de rijkste 1% van de wereldbevolking, terwijl de 3,7 miljard mensen die deel uitmaken van de armste helft van de wereld bevolking geen toename van hun rijkdom zagen, volgens een nieuw Oxfam-rapport dat vandaag is vrijgegeven. Het rapport wordt gelanceerd terwijl politieke en zakelijke elites zich verzamelen voor het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Reward Work, Not Wealth‘ laat zien hoe de wereldeconomie een rijke elite in staat stelt enorme tegoeden te verzamelen, terwijl honderden miljoenen mensen worstelen om te overleven met armoedige vergoedingen.

  • De rijkdom van de miljardairs is sinds 2010 jaarlijks met gemiddeld 13 procent gestegen – zes keer sneller dan de lonen van gewone werknemers, die met een jaarlijks gemiddelde van slechts 2 procent zijn gestegen. Het aantal miljardairs steeg van maart 2016 tot maart 2017 met een ongekend percentage van één elke twee dagen.

  • Het duurt slechts vier dagen voor een CEO van een van de vijf beste wereldwijde modemerken om te verdienen wat een Bengaalse kledingarbeider tijdens haar leven zal verdienen. In de VS duurt het iets meer dan een werkdag voor een CEO om te verdienen wat een gewone werknemer in een jaar verdient. 

  • Het zou $ 2,2 miljard per jaar kosten om de lonen van alle 2,5 miljoen Vietnamese kledingarbeiders te verhogen tot een leefbaar loon. Dit is ongeveer een derde van het bedrag dat de top 5 bedrijven in de kledingsector in 2016 aan rijke aandeelhouders hebben uitbetaald. 


Het Oxfam-rapport schetst de belangrijkste factoren die de beloningen voor aandeelhouders en bedrijfsleiders opdrijven ten koste van de lonen en arbeidsvoorwaarden van werknemers. Deze omvatten de erosie van werknemersrechten; de overmatige invloed van big business op het maken van overheidsbeleid; en de niet aflatende collectieve drive om de kosten te minimaliseren om het rendement voor de aandeelhouders te maximaliseren.

Winnie Byanyima, Executive Director van Oxfam International zei:


“De miljardair boom is geen teken van een bloeiende economie, maar een symptoom van een falend economisch systeem. De mensen die onze kleding maken, onze telefoons assembleren en ons voedsel laten groeien, worden uitgebuit om een ​​constante voorraad goedkope goederen te garanderen en de winsten van bedrijven en miljardair-investeerders te laten stijgen.”
Vrouwelijke werknemers bevinden zich vaak aan de onderste lagen van de massa. Over de hele wereld verdienen vrouwen consequent minder dan mannen en zijn ze meestal ingedeeld in de laagste betaalde en minst veilige vorm van werk. Ter vergelijking: 9 van de 10 miljardairs zijn mannen.
“Oxfam heeft met vrouwen over de hele wereld gesproken, wier leven wordt aangetast door ongelijkheid. Vrouwen in Vietnamese kledingfabrieken die ver van huis voor armoede werken betalen en krijgen hun kinderen maandenlang niet te zien. Vrouwen die in de Amerikaanse pluimvee-industrie werken en gedwongen zijn om luiers te dragen omdat ze geen toilet onderbrekingen hebben,” zei Byanyima.

Oxfam roept overheden op ervoor te zorgen dat onze economieën voor iedereen werken en niet alleen voor de weinigen: 

  • Beperking van het rendement voor aandeelhouders en topfunctionarissen, en zorg ervoor dat alle werknemers een minimum ‘leefbaar’ loon ontvangen dat hen in staat zou stellen een behoorlijke kwaliteit van leven te hebben. In Nigeria zou bijvoorbeeld het wettelijke minimumloon moeten worden verdrievoudigd om behoorlijke levensstandaarden te garanderen. 
  • De beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen opheffen en de rechten van vrouwelijke werknemers beschermen. Met het huidige tempo van verandering zal het 217 jaar duren om de kloof in de beloning en de kansen op werk tussen vrouwen en mannen te dichten. 
  • Zorg ervoor dat de rijken hun deel van de belasting betalen door middel van hogere belastingen en treed hard op tegen belastingontwijking, en verhoog de uitgaven voor openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Oxfam schat dat een wereldwijde belasting van 1,5 procent op de rijkdom van miljardairs er voor zou kunnen zorgen dat elk kind naar school kan gaan betaald kan worden. 

De resultaten van een nieuw wereldwijd onderzoek in opdracht van Oxfam laten een vloedgolf zien van steun voor actie op het gebied van ongelijkheid. Van de 70.000 ondervraagde personen in 10 landen, denkt bijna tweederde van alle respondenten dat de kloof tussen arm en rijk dringend moet worden aangepakt.
“Het is moeilijk om een ​​politieke of zakelijke leider te vinden die niet zegt dat ze zich zorgen maken over ongelijkheid. Het is nog moeilijker om iemand te vinden die er iets aan doet. Velen maken actief de zaak erger door belasting te verlagen en arbeidsrechten te schrappen,” zei Byanyima.
“Mensen zijn klaar voor verandering. Ze willen dat arbeiders een leefbaar loon  krijgen; ze willen dat bedrijven en de superrijken meer belasting betalen; ze willen dat vrouwelijke werknemers dezelfde rechten genieten als mannen; ze willen een limiet op de macht en de rijkdom die in de handen van zo weinig zit. Ze willen actie.”
De originele bron van dit artikel is  Oxfam International

Copyright © Oxfam International, Oxfam International, 2018

https://prepareforchange.net/

vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl