Iran in 2018 — Paul Craig Roberts / Paul Craig Roberts / januari 2018

Iran in 2018 — Paul Craig Roberts
Paul Craig Roberts /  januari 2018
In 1953 hebben Washington en Groot-Brittannië de democratisch gekozen regering van Mohammad Mosaddegh omvergeworpen en een dictator geïnstalleerd om Iran te regeren ten voordele van Washington en de Britten. In vrijgegeven documenten heeft de CIA zijn rol toegegeven in de omverwerping van de Iraanse regering. Het omverwerppatroon is altijd hetzelfde. Washington huurt demonstranten in, introduceert vervolgens geweld, controleert de verklaring en maakt de regering ongedaan.
Sinds de Iraanse revolutie die in 1979 de door Washington geïnstalleerde dictator ten val bracht, probeerde Washington de controle over Iran terug te krijgen. In 2009 financierde Washington de ‘Groene Revolutie’, een poging om de regering van Ahmadinejad omver te werpen.
Vandaag is Washington weer tegen het Iraanse volk aan het werk. Het is moeilijk te geloven dat een Iranier, na te hebben gezien wat door Washington georganiseerde protesten tegen Honduras, Libië, Oekraïne en Syrië hebben gedaan, in 2009 geprobeerd heeft te doen in Iran, en wat het vandaag tegen Venezuela probeert te doen, gaan mogelijk in goede geloof de straat op tegen hun eigen regering. Zijn deze Iraanse demonstranten volkomen stom of worden ze ingehuurd om verraad te plegen tegen hun land?

Waarom staat Iran toe dat buitenlandse gefinancierde operaties proberen de regering te destabiliseren zoals Oekraïne dat deed en zoals Venezuela dat vandaag de dag doet? Worden deze regeringen zo gehersenspoeld door het Westen dat zij denken dat democratie betekent erin toestemmen dat buitenlandse agenten de regering proberen omver te werpen?
Zijn regeringen zo geïntimideerd door de westerse perstribune dat ze het een uitdaging vinden om zich te verdedigen tegen buitenlandse betaalde provocateurs?
Na erin geslaagd te zijn gewelddadige protesten in Iran te veroorzaken, is Washington nu van plan een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad over Iran te gebruiken om de weg vrij te maken voor meer interventie tegen Iran. Het door Washington aangezette geweld is veranderd in een “mensenrechtenkwestie” tegen Iran. Zal Washington ermee wegkomen?
Iran’s lot is aan Rusland en China. Als Washington erin slaagt Iran te destabiliseren, zijn Rusland en China de volgende. Rusland lijkt dit te begrijpen. De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, zei gisteren: “Wij waarschuwen de VS jegens pogingen zich te mengen in de interne aangelegenheden van de Islamitische Republiek Iran.”
Net zoals de Russische regering beseften dat Rusland de destabilisatie van Washington door Syrië niet kon toestaan, begrijpt Rusland dat ze de destabilisatie van Iran ook niet kan toestaan.
De leider van Turkije heeft zich op één lijn gesteld met Rusland en verklaarde dat “duidelijk sommige mensen uit het buitenland de situatie provoceren.”
Dat is duidelijk voor iedereen, behalve voor Amerikanen, die voortdurend worden voorgelogen door ‘hun’ regering en door het persagentschap liegende fabrieken zoals CNN, New York Times, Washington Post, BBC.
Trump en Haley zijn het soort luidruchtigen die waarschijnlijk de macht en invloed van Washington over de wereld zullen breken. Ze ‘nemen namen’, en geven toe dat ze buitenlandse leiders omkopen en krankzinnige bedreigingen uiten. Als dit de rest van de wereld niet wakker maakt, zal niets dat doen.
Paul Craig Roberts
Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl