Assange voorlopig nog veilig in de Ecuadoriaanse Ambassade. Assange heeft een Ecuadoraans Identiteitsbewijs gekregen………Peter Tatchell / 10 Januari 2018.

Assange voorlopig nog veilig in de Ecuadoriaanse Ambassade.
Assange heeft een Ecuadoraans Identiteitsbewijs gekregen en dit kan de ‘eerste stap’ zijn naar diplomatieke immuniteit – rechtenactivist
Peter Tatchell / 10 Januari 2018

De Ecuadoriaanse identiteit die naar verluidt aan Julian Assange was verleend, zou zijn eerste stap naar het verkrijgen van diplomatieke onschendbaarheid status kunnen markeren, aangezien Ecuador het verblijf van Assange’s  in de ambassade wil oplossen,  zegt mensenrechtenactivist Peter Tatchell, tegen RT.
“Het verlenen van een identiteitskaart is mogelijk de eerste stap naar het verlenen van het burgerschap van Ecuador. En er is een mogelijkheid dat hij dan een diplomatieke status kan krijgen, die hem diplomatieke onschendbaarheid zou geven,” zei Tatchell, die een mensenrechtenactivist en de directeur van de Peter Tatchell Foundation is. Hij voegde eraan toe dat diplomatieke onschendbaarheid zou betekenen dat de mede-oprichter van WikiLeaks “vrij zou zijn om de ambassade te verlaten en naar Ecuador te reizen en dat de Britse regering geen vinger op hem zou kunnen leggen”.

Volgens Ecuadoriaanse mediaberichten kreeg Assange een ID-kaart, die op 21 december werd uitgegeven, onder vermelding van “betrouwbare bronnen” en het burgerlijke registratienummer van het document. De klokkenluider uploade ook een foto van zichzelf op Twitter met een geel, blauw en rood shirt, de kleuren van de Ecuadoriaanse vlag, maar maakte geen opmerkingen over het probleem.
Ecuador geeft meestal dergelijke identiteitskaarten uit voor mensen die een verblijfsstatus claimen, die cedula’s worden genoemd. Het is echter onduidelijk of Assange een verblijfsstatus of een volledig burgerschap heeft gekregen.

Tatchell zegt echter: “De Ecuadoraanse regering heeft heel duidelijk gemaakt dat ze een oplossing [van deze hele situatie rond Assange] wil en ze zijn bereid om te onderhandelen [om een ​​manier aan te reiken] voor Julian Assange [om de ambassade te kunnen verlaten].” Hij voegde daaraan toe dat “hem [Assange] een identiteitskaart toekennen een nieuwe ontwikkeling is die de deur kan openen voor verdere dingen in de toekomst.”
Het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen stelt dat iemand die in het bezit is van een diplomatiek paspoort, niet kan worden vervolgd, legde de activist uit. Het is echter nog steeds geen garantie.
“Er is nog steeds een mogelijkheid dat, zelfs als hij door de Ecuadorianen diplomatieke onschendbaarheid zou krijgen, de Britse regering hem nog steeds zou proberen te pakken,” zei Tatchell, hoewel “veel Britse functionarissen blij zouden zijn als Assange een diplomatiek paspoort zou krijgen en zou vertrekken [UK],” voegde hij eraan toe.
Mads Andenas, hoogleraar in de rechten aan het Instituut voor Juridische Studies van de Universiteit van Oslo, is het ermee eens dat een Ecuadoriaans ID, paspoort of elke andere verandering van status Assange niet zal beschermen voor een arrestatie tenzij de Ecuadoriaanse en de Britse regering een deal sluiten.
“Ik denk niet dat het aan de Ecuadoriaanse autoriteiten is, ik denk niet dat ze het voor elkaar zullen krijgen om hem een ​​status te geven, wat betekent dat de Britse autoriteiten waarschuwen hem te zullen pakken. Dit is dus iets dat moet worden overeengekomen en daarom zijn de Ecuadoraanse autoriteiten dit proces begonnen met arbitrage,” vertelde Andenas aan RT.
Hij wees erop dat Zweedse officieren van justitie vorig jaar hun seksueel geweldonderzoek naar Assange hebben beëindigd, echter de oproepen van de VN om zijn vrijlating uit te voeren, hebben het standpunt van het VK over deze kwestie niet veranderd. Hij zei dat er geen reden is om te denken dat ze het nu zullen veranderen ondanks “een zeer zwakke zaak en een zeer duidelijke uitspraak van het VN-orgaan” dat Assange’s gevangenschap “willekeurig” vond.
“Ze blijven volhouden dat ze hem willen arresteren en hij zal duidelijk worden opgepakt als hij de ambassade verlaat met een Ecuadoriaanse identiteitskaart, een paspoort of wat dan ook.” Hij zei dat Assange terecht bang is voor eventuele uitlevering aan de VS als de Britse politie hem oppakt”.
Vertaald: wkkeremensen.blogspot.nl