2020-01-01 – Aardse en buitenaardse samenwerking / Door Micha

2020-01-01 – Aardse en buitenaardse samenwerking
Door Micha

Dit artikel mag – geheel of gedeeltelijk – worden verspreid.

Alles is er al

Nu nog op de juiste plaats
Geen toekomst voorspellen. Maar toekomst creëren.
Alleen. Samen met anderen. Samen met buitenaardsen.

Alles op de juiste plaats
Van hetzelfde bestaat hier momenteel tegelijkertijd schaarste en overvloed.
Gebrek aan brandstof naast opwarming door teveel energie.
Gebrek aan grondstof naast vervuiling door teveel materie.
Extreme armoede naast onbetamelijke rijkdom.
Werkloosheid naast onvervulbare vacatures.
Alles is er al.
Maar ongunstig verdeeld.
Mede dankzij gebrekkige communicatie en transport.

Alles is er al
Alleen weten we dit nog niet altijd. Soms dankzij moedwillige geheimhouding.
Wetenschappelijke ontdekkingen en technologische ontwikkelingen verlopen thans wonderlijk snel. Veel hiervan is blijkbaar doorgestoken kaart. Maar de roep om transparantie wordt steeds sterker. Al is voor openbaarmaking soms extra tijd nodig. Overhaasting kan rampzalige chaos opleveren. Vooral wat betreft buitenaardse samenwerking. Die al langer dan de mensheid zou bestaan. Gelukkig duurt het eerder jaren dan tientallen jaren voordat verdere disclosure verantwoord is. Problemen, waarmee wij wanhopig worstelen, hebben kosmische bondgenoten allang opgelost. Het is aan ons om zulke oplossingen op onze eigen manier vorm te geven en toe te passen. Hieronder – met veel fantasie – enkele voorbeelden van interplanetaire projecten.

Magneetzweeftransport
Voorzichtig zijn we begonnen met magneetzweefvervoer. Sneller, veiliger en slijtvaster dan op wielen. Bij ons hangen voertuigen meestal aan rails. Maar elders zit het voortstuwingsmechanisme onderaan. En zweven treinen ook in geboorde tunnels of op maaiveld. Zij het altijd met ongelijkvloerse kruisingen. Zulke treinbanen zijn onopvallend inpasbaar. Zelfs in natuurgebieden en in krappe monumentale steden. In Nederland volstaan topsnelheden van maximaal 1000 km per uur. Dus net onder de geluidsbarrière.
Traject tussen Eindhoven Airport en Lelystad Airport. Haltes in Schiphol Airport en tussenliggende steden.
Aan elke kant te verlengen naar het buitenland. Bijvoorbeeld via Groningen naar Duitsland en Scandinavië. Eerstgenoemde vliegvelden worden dan omgevormd tot Eindhoven Spaceport en Lelystad Spaceport.