Hoe Het Verleden Loslaten / Door Trishna Patnaik –

Hoe Het Verleden Loslaten

Door Trishna Patnaik – 10 Juni 2021

Het verleden loslaten kan een uitdaging zijn. Gebeurtenissen die we moeilijk vonden kunnen een belangrijke invloed hebben op ons dagelijks leven, van onze overtuigingen tot de beslissingen die we nemen, en hoe we de wereld waarnemen.

Enkele voorbeelden van gebeurtenissen uit het verleden die moeilijk los te laten zijn

  • Intieme relaties
  • Waargenomen successen of mislukkingen
  • Fouten of spijt
  • Gebeurtenissen die schokkend of verontrustend waren

In dit artikel bekijken we hoe je trauma’s en kwetsuren uit het verleden kunt loslaten, waarom dit moeilijk kan zijn, en wat tips voor specifieke situaties.

Waarom is het moeilijk om het verleden los te laten?

Levenservaringen beïnvloeden ons op verschillende manieren. Sommige mensen vinden het makkelijk om verder te gaan na een moeilijke ervaring, terwijl anderen merken dat deze ervaringen een blijvende invloed hebben op hun geestelijke gezondheid.

Mensen die moeite hebben om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden los te laten, hebben misschien een trauma ervaren. Trauma is een soort psychologische wond die het gevolg kan zijn van elke verontrustende ervaring, zoals verlies, gevaar, of diepe schaamte.

Sommige mensen hebben last van piekeren, oftewel de neiging om overmatig aan dezelfde dingen te denken. Piekeren kan het moeilijk maken om problemen op te lossen, waardoor mensen niet vooruit komen. Het is een veel voorkomend kenmerk van depressie, obsessief-compulsieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis, en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Er zijn ook mensen die blijven stilstaan bij de gebeurtenissen uit het verleden vanwege een onbewust verlangen om te voorkomen dat ze in de toekomst gekwetst worden.

Hoe het verleden los te laten

Hier zijn enkele suggesties over hoe je jezelf kunt bevrijden van het verleden-

Maak een verbintenis om los te laten

De eerste stap op weg naar loslaten is je realiseren dat het nodig is, en je er klaar voor voelen. Dit kan op verschillende momenten gebeuren voor verschillende mensen, maar als je eenmaal de beslissing neemt, kan het versterkend zijn.

Voel de gevoelens

Herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden kunnen complexe of sterke emoties naar boven brengen. Jezelf toestaan om die gevoelens onvoorwaardelijk te voelen, zonder te proberen ze te bestrijden of op te lossen, is een belangrijke stap in de verwerking van wat er gebeurd is. Dit kan moeilijk zijn, dus het kan helpen om deze gevoelens op een veilige plek te uiten, zoals in een dagboek, met een vertrouwde vriend, of met een therapeut.

Laat wrok los

Gevoelens van onopgeloste woede, verraad en wrok komen vaak voor bij mensen die moeite hebben met het loslaten van een gebeurtenis uit het verleden. Woede en wrok kunnen ook voorkomen in de nasleep van een trauma of als een geassocieerd kenmerk van PTSS.

Enkele aanvullende stappen om met deze emotie om te gaan zijn onder andere het uiten van woede op een veilige manier. Boosheid is een gevoel en een fysiologische toestand, maar agressie houdt in dat er actie wordt ondernomen naar aanleiding van die gevoelens – vaak op een manier die schade veroorzaakt. Het is mogelijk om boosheid op een veilige manier te uiten. Bijvoorbeeld, we kunnen proberen:

  • Onze gevoelens op papier te schrijven en het dan weg te gooien
  • Uiting geven aan onze gevoelens door middel van kunst, muziek, of andere creatieve hobby’s
  • Lichaamsbeweging of sport, zoals hardlopen
  • Opgeven om te proberen te beheersen

Leren de controle los te laten kan het volgende inhouden:

  • Identificeren waarom de behoefte aan controle bestaat en het onderzoeken van overtuigingen over wat er gebeurt als men de controle “verliest”.
  • Het identificeren van gevoelens of gebeurtenissen die de behoefte aan controle triggeren en het bedenken van manieren om daar op een gezondere manier mee om te gaan
  • Oefenen met het loslaten van controle in kleine, beheersbare stappen, bijvoorbeeld door een taak aan iemand anders te delegeren
  • Beslissingen beginnen te nemen op basis van liefde, in plaats van angst

Na verloop van tijd kan dit ons helpen onszelf te bewijzen dat we geen controle hoeven te hebben over dingen om gelukkig te zijn of om problemen op te lossen.

Beoefen mindfulness

Mindfulness is een vaardigheid die ons aanmoedigt om ons te concentreren op wat er in het heden gebeurt. Enkele manieren om mindfulness te beoefenen zijn:

  • Het opmerken van kleine vreugden, zoals de smaak van een heerlijke maaltijd of de warmte van de zon op de huid
  • Tijd doorbrengen in de natuur, de aandacht terugbrengen naar de omgeving wanneer de geest afdwaalt
  • Bezig zijn met bewuste, creatieve hobby’s, zoals tekenen of het bespelen van muziekinstrumenten
  • Beoefenen van mindfulness meditatie. Beginners die mindfulness meditatie proberen kunnen deze methode proberen:

Ga ergens rustig zitten zonder afleiding

Sluit je ogen en haal een aantal keer diep adem

Concentreer je op het in- en uitademen

Als gedachten aan het verleden opkomen, laat ze dan even toe voordat je je weer op je ademhaling richt.

Oefen zelfcompassie

Zelfcompassie houdt in dat je jezelf met vriendelijkheid, zorg en vergevingsgezindheid behandelt. We kunnen zelfcompassie beoefenen door onze zelfpraat te veranderen. Dit houdt in dat we opmerken wanneer onze gedachten kritisch worden en ze vervangen door meer vergevingsgezinde alternatieven. Het bijhouden van een zelf-compassie dagboek of het werken met affirmaties of mantra’s kan een goede manier zijn om deze vaardigheid te oefenen.

Sta open voor vergeving

Vergeving betekent niet dat je de schadelijke daden van anderen goedkeurt of dat je hun verontschuldigingen aanvaardt. In plaats daarvan kan vergeving betekenen dat je accepteert dat iemands daden schadelijk waren, terwijl je ook je woede loslaat ten behoeve van je eigen welzijn.

Het kan tijd kosten om te werken aan het vergeven van anderen of het vergeven van jezelf. Het kan het verwerken van emotionele pijn inhouden, begrijpen wat de oorzaak was, en nadenken over wat er nodig is om te vergeven.

Hoe relaties uit het verleden los te laten

Het kan bijzonder moeilijk zijn om relaties los te laten, omdat mensen diepe banden met elkaar aangaan. In aanvulling op de bovenstaande tips kunnen mensen extra stappen nemen om een relatie los te laten, zoals:

  • Het tijdelijk of permanent beperken van contact met ex-partners
  • Herinneringen aan hen verminderen, bijvoorbeeld door ze te verbergen op sociale media
  • Grenzen stellen en respecteren
  • Tijd besteden aan zelfzorg en persoonlijke groei
  • Focussen op wat mogelijk is buiten de relatie

Wanneer hulp zoeken?

Het verleden loslaten is niet altijd gemakkelijk, vooral als je emotionele pijn hebt ervaren die niet is opgelost. Als het loslaten van het verleden een uitdaging is en negatieve gedachten en emoties weken of maanden aanhouden, overweeg dan een therapeut te bezoeken, een energetisch genezer te raadplegen of met uw arts te praten. Wees niet bang om steun te zoeken!

Door Trishna Patnaik

Bron

Vertaling: Martien