DUS WE MOGEN ELKAAR NIET MEER AANRAKEN? WE LEVEN IN EEN ECHTE MENSELIJKE VERBINDINGS-CRISIS / ALANNA KETLER / 20 APRIL 2018

DUS WE MOGEN ELKAAR NIET MEER AANRAKEN? WE LEVEN IN EEN ECHTE MENSELIJKE VERBINDINGS-CRISIS
ALANNA KETLER/ 20 APRIL 2018

Hoe vaak knuffel of raak je iemand aan die niet je partner of een lid is van je familie? Wanneer klopte je op een onbekende zijn schouder of  koos je voor een knuffel toen je iemand ontmoette? Fysieke aanraking, wordt over het algemeen steeds impopulairder als gevolg van veel angst en zorgen rond iemand die niet op de hoogte is en mogelijk zelfs juridische stappen onderneemt.
Hoewel het waar is, weet je nooit hoe iemand kan reageren, maar hoe beïnvloedt dit gebrek aan sociale aanraking ons als mensen? Waarom wordt ons verteld dat het in alle gevallen ongepast is?
Er zijn veel mensen die niet bepaald het type zijn om knuffels te geven, en als jij dat wel bent, weet je wat ik bedoel. Je kunt hun niveau van ongemak en geschokt zijn voelen op momenten dat je hen een knuffel wilt geven.. Overal waar we ons toe wenden, is er angst dat een knuffel of daad van fysieke genegenheid in een rechtszaak terecht kan komen, dat mensen meer dan ooit bang zijn om uit te reiken naar iemand in nood, wat het ook kost.

Momenteel wordt het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd met een eenzaamheidepidemie – een half miljoen ouderen leven minstens vijf dagen per week zonder een enkele ziel te zien of aan te raken en het lijdt geen twijfel dat dit een zeer negatief effect heeft op hun geestelijk welzijn.

Professionele knuffelaars?
Een industrie van aanraking heeft de afgelopen jaren een bloeiende groei doorgemaakt. We zien professionele knuffelaars workshops geven, partys en een op een knuffelsessies voor degenen die een gebrek aan aanraking en comfort voelen in hun leven. Een knuffel verkoop centrum in Portland, Oregon – Cuddle Up To Me, biedt een menu van 72 manieren om te knuffelen en men kan in feite betalen om geknuffeld te worden door diegenen die zichzelf als professionals beschouwen. Het feit dat een markt hiervoor bestaat, toont aan hoe afgescheiden we allemaal zijn geworden van wat in het algemeen een natuurlijk deel van de mensheid is.
Wat zeggen experts?
“Natuurlijk raken we steeds verder verwijderd van aanraking!” Roept  Francis McGlone uit, een professor in de neurowetenschappen aan de John Moores University in Liverpool en een leider op het gebied van affectieve aanraking. Hij drukt zijn bezorgdheid uit door te zeggen: “We hebben het contact gedemoniseerd tot een niveau waarop het hysterische reacties uitlokt, het ontlokt wetgevingsprocessen en dit gebrek aan aanraking is niet goed voor de geestelijke gezondheid.” Hij heeft gehoord van leraren die kinderen vragen om zelf een pleister op te plakken, in plaats van ze aan te raken en om te voorkomen dat ze een klacht indienen. “We lijken een wereld te creëren die afwijzend reageert,” zegt hij. “Het is tijd om de sociale kracht van aanraking te herstellen.”
Hoewel velen het misschien eens zijn met wat hij zegt, is er nog steeds het echte probleem dat niet alleen sommige mensen zich ervoor hebben afgesloten of zich verzetten tegen aanraken, sommige mensen respecteren niet de grenzen van andere mensen en kunnen het te ver doordrijven, of erop reageren met een onbehaaglijke energie.

Hebben we echt fysieke aanraking nodig?

 

Zoals professor McGlone al zei, is een gebrek aan fysieke aanraking niet goed voor de geestelijke gezondheid, en hij heeft wat onderzoek uitgevoerd om dat te ondersteunen. Aanraken is veel meer dan alleen maar een stimulatie van een van de vijf zintuigen. Een van de zenuwuiteinden in ons lichaam, c tactiele afferenten, is al jaren bestudeerd door McGlone en volgens The Guardian, om dit zenuwuiteinde te vinden.
Uren kunnen verstrijken voordat iemand een zachte tastzenuw raakt, maar deze ongrijpbare vezel heeft wetenschappers geleerd waarom mensen elkaar moeten aanraken.
Door het afgiftegedrag van de zenuw te bekijken terwijl de huid wordt geaaid, hebben wetenschappers geleerd dat de optimale snelheid van een liefkozing van de mens 3 tot 5 cm per seconde is.
Dit klinkt misschien als een afleidend fragment van aanraak details, maar de toepassing ervan is verreikend. Wanneer een ouder bijvoorbeeld een kind aait, “schrijven ze het script dat werd vastgelegd doorheen 30 miljoen jaar evolutie,” zegt McGlone. “We zijn voorbestemd om elkaar te knuffelen en te aaien met vooraf bepaalde snelheden.” De behaaglijkheid moedigt ons aan om elkaar te blijven aanraken, het voedt baby’s en verbind volwassenen, en hecht welzijn aan het weefsel van ons wezen. Het kan ons ook meer leren over de afkeer van aanraking, inclusief hoe en wanneer autisme en eetstoornissen zich ontwikkelen, en ons zelfs naar een behandeling leiden voor eenzaamheid. “
Onderzoekers van University College London hebben vorig jaar aangetoond hoe langzame en zachte strelingen, van een compleet onbekende, daadwerkelijk gevoelens van sociale uitsluiting  hebben verminderd.
“Kom op!”, Zegt McGlone. “Deze zenuwvezel is verantwoordelijk voor zoveel aspecten van ons welzijn gedurende onze hele levensduur. Ik noem het het Higgs-deeltje van het sociale brein. Het ontbrekende deeltje dat alles sociaal aan elkaar plakt. “Ironisch genoeg,en opgevoed in de jaren 50, toen ouderlijke genegenheid werd gezien als aanmoediging voor sentimentele kinderen (sentimenteel op een zwakke of ziekelijke manier), is hij zelf gevoelig voor aanraking en voelt hij een zachte slag ‘als een elektrische schok’.”
Inmiddels worden velen van ons zich bewust van hoe belangrijk het is om uw baby’s te knuffelen en vast te houden .

Hoe kunnen we dit gebrek aan verbinding veranderen?

 

Zoals hierboven besproken, kan dit een beetje lastig zijn, omdat veel mensen bang zijn voor aanraking. Een zachte aanraking van de arm, hand op de schouder of schouderklopje is over het algemeen vrij onschuldig, maar hoe zit het met een knuffel? Een goede vuistregel is om niet gewoon een nieuwe persoon met open armen te benaderen, dit kan hen erg ongemakkelijk maken, maar je kunt vragen of ze een knuffel willen delen.
Je kunt zeggen: “Ik ben een knuffelaar en ik zou het leuk vinden om een ​​knuffel met je te delen als je ervoor openstaat.” Je kunt ook beginnen met je vrienden te knuffelen wanneer je ze begroet, zelfs als iemand het niet beseft, is het zeer waarschijnlijk dat ze daadwerkelijk een knuffel kunnen gebruiken. Het is tijd om fysieke aanraking, liefde en genegenheid terug te brengen!
Veel liefde
Vertaling: wakkeremensen.blogspot.nl
Wij vragen om uw ondersteuning
Lieve mensen, wanneer u ons werk waardeert, vragen wij u te overwegen
 ons te ondersteunen door middel van een vrijwillige donatie.
Meer informatie over het doneren kunt u HIERvinden.
Alvast bedankt, Ine & Martien