Verplichte vaccinatie van tafel in Denemarken na dagenlange protesten / 17 november 2020

Verplichte vaccinatie van tafel in Denemarken na dagenlange protesten 

Een wet in Denemarken die de autoriteiten de bevoegdheid zou geven om mensen te dwingen een coronavaccin te nemen, is na negen dagen van protesten van tafel gehaald. De Deense overheid zou de wet ook kunnen gebruiken om besmette mensen te verplichten in quarantaine te gaan, maar het was vooral het deel over vaccinaties dat veel Denen tegen de borst stuitte.

DENMARK: GOOD NEWS! After 9 days of banging pots & pans outside parliament the epidemic law is SCRAPPED. PROTESTING WORKS: DO IT!#WeWillNotComplypic.twitter.com/iFuszio05P

— Robin Monotti Graziadei (@robinmonotti) November 15, 2020

De Deense gezondheidsautoriteit zou groepen mensen kunnen aanwijzen die gevaccineerd moeten worden om een gevaarlijke ziekte in te dammen en uit te roeien, schrijft The Local over de omstreden wet.

Mensen die weigeren, zouden in sommige situaties gedwongen kunnen worden met hulp van de politie. Na negen dagen van protesten is de wet nu dus geschrapt.

DENMARK: 9 days of protests over a new law that “would be able to define groups of people who must be vaccinated. People who refuse the above can be coerced through physical detainment, with police allowed to assist.”pic.twitter.com/LN0SBVKUE8

— Robin Monotti Graziadei (@robinmonotti) November 14, 2020

Nu een coronavaccin steeds dichterbij lijkt te komen, denken overheden alvast na over maatregelen die ze kunnen nemen om weigeraars over de streep te trekken. Afgelopen week werd bekend dat Ticketmaster en luchtvaartmaatschappijen overwegen om mensen te weren als ze niet kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn.

Dus enerzijds kunnen protesten – zoals in Denemarken – voorkomen dat de autoriteiten een vaccinatieplicht invoeren, maar anderzijds is het voor mensen die de prik weigeren straks wellicht onmogelijk om deel te nemen aan de maatschappij.

[Summit News]