Nederland volgt Duitsland en heft beperkingen op voor kolengestookte elektriciteitscentrales wegens teruglopende Russische gasleveringen

Nederland volgt Duitsland en heft beperkingen op voor kolengestookte elektriciteitscentrales wegens teruglopende Russische gasleveringen

Geschreven door Katabella Roberts via The Epoch Times, – 21 Juni 2022

Nederland treedt in de voetsporen van buurland Duitsland en heft een productieplafond voor kolengestookte elektriciteitscentrales op in een poging een winterse energiecrisis te voorkomen bij een daling van de gasleveringen uit Rusland.

“Omdat het risico op gastekorten is toegenomen, heeft het kabinet vandaag besloten de productiebeperking voor kolencentrales voor de jaren 2022 tot en met 2024 met onmiddellijke ingang in te trekken”, zei minister van Klimaat en Energie Rob Jetten maandag in een verklaring waarin hij de maatregel aankondigde.

“Dit betekent dat de kolencentrales weer op volle capaciteit mogen produceren, zodat er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales. Dit verkleint de kans op gastekorten en maakt het makkelijker om de gasopslagen in Nederland en Europa te vullen.”

Nederland bevindt zich volgens Jetten in de eerste fase van een gascrisis, wat voor de regering aanleiding is geweest om het gasbeschermings- en herstelplan in gang te zetten.

De Nederlandse minister van Klimaat en Energie Rob Jetten na afloop van de
wekelijkse ministerraad op het Binnenhof in Den Haag op 22 april 2022.
(Bart Maat/ANP/AFP via Getty Images)

Volgens Jetten is het doel van het opheffen van de beperkingen voor kolencentrales om de gasopslagen in Nederland met meer gas te vullen dan eerder door Europa was afgesproken, zodat er voor de winter voldoende gas is opgeslagen.

Nederland heeft de productie van kolengestookte elektriciteitscentrales gemaximeerd op slechts 35 procent van de capaciteit, omdat het wil overschakelen van een hogere kooldioxide-uitstoot op meer schone energie.

De afschaffing van het plafond op de productie van kolengestookte energie zal naar verwachting een besparing van 2 miljard kubieke meter (bcm) gas per jaar opleveren, maar Jetten merkte op dat Nederland nog steeds zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 zal halen, waaronder het geleidelijk uit bedrijf nemen van zijn laatste vier kolengestookte elektriciteitscentrales tegen 2030.

Het Nederlandse kabinet zal in de nabije toekomst aanvullende maatregelen aankondigen om de extra CO2-uitstoot van kolencentrales te compenseren.

Op korte termijn werken ambtenaren aan een “tijdelijke aanbesteding voor gasbesparing die grote gasverbruikers een financiële prikkel zal geven om hun gasverbruik te verminderen”, aldus Jetten.

In mei onderbrak het Russische Gazprom de gastoevoer naar de Nederlandse gashandelaar GasTerra, nadat deze had verzuimd de leveringen in Russische roebels te betalen, zoals de Russische president Vladimir Poetin in maart had gevraagd.

Dit besluit betekent dat Gazprom tot 1 oktober, wanneer het contract met GasTerra afloopt, geen 2 miljard kubieke meter gas aan Nederland zal leveren. Jetten benadrukte maandag echter dat er op dit moment geen sprake is van een tekort aan gas in Nederland.

“Er zijn op dit moment geen acute gastekorten in Nederland, maar de afnemende gaslevering kan wel gevolgen hebben”, aldus de minister van Klimaat en Energie.

“Met de afkondiging van het eerste niveau van een gascrisis moeten gasbedrijven dagelijks extra gedetailleerde informatie verstrekken over de actuele gasvoorraden en -voorraden. Zo kan de overheid de gasmarkt nog beter in de gaten houden en onmiddellijk aanvullende maatregelen nemen als de situatie daarom vraagt.”

Het jongste besluit van de Nederlandse regering komt net een dag nadat de Duitse minister van Economie Robert Habeck zei dat het land het gebruik van aardgas voor elektriciteitsproductie zal beperken en in plaats daarvan meer steenkool zal gaan verbranden ter compensatie. De maatregel komt er nu de leveringen uit Rusland zijn afgenomen en gevreesd wordt voor mogelijke tekorten.

Elders op maandag kondigde de Nederlandse regering ook plannen aan om 2,8 miljard bcm gas te produceren uit het Groningen-gasveld in het jaar dat eindigt in oktober 2023, een vermindering ten opzichte van de 4,5 bcm in het huidige productiejaar.

“Vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen heeft staatssecretaris Vijlbrief besloten om dit jaar geen putten definitief te sluiten”, aldus de regering.

Vertaling: wakkeremensen.org