‘Meer Maskers Dan Kwallen’: Covid Masker Vervuiling Vernietigt Oceaan Ecosystemen en Wilde Dieren door: Gabriel Keane,

‘Meer Maskers Dan Kwallen’: Covid Masker Vervuiling Vernietigt Oceaan Ecosystemen en Wilde Dieren

door: Gabriel Keane, 22 maart 2021

Uit een uitgebreide studie van OceansAsia, een groep die zich inzet voor het behoud van de Zeeën en oceanen, blijkt dat “het aantal maskers dat maandelijks in het milieu terechtkomt als gevolg van de COVID-19-pandemie, duizelingwekkend is”.

“Op basis van een wereldwijde productieprognose van 52 miljard maskers voor 2020, schatten we dat 1,56 miljard maskers in 2020 in onze oceanen terecht zullen komen, wat neerkomt op tussen de 4.680 en 6.240 metrische ton plastic vervuiling,” meldde OceansAsia. “Deze maskers zullen er wel 450 jaar over doen om af te breken en al die tijd dienen als een bron van microplastic en een negatieve invloed hebben op de oceaan en zee fauna en -ecosystemen.”

“Bij elk bezoek vinden we meer maskers,” zei Teale Phelps Bondaroff van OceansAsia, erop wijzend dat veel maskers versnipperd zijn en bedekt met algen, ze kunnen worden geconsumeerd door zeevissen en oceaandieren die de maskers als voedsel beschouwen.

De wereldwijde marktwaarde van gezichtsmaskers was ruwweg $ 790 miljoen in 2019, maar explodeerde tot meer dan $ 166 miljard tegen het einde van 2020.

In een Facebook post van vroeg in de masker en lockdown cyclus, waarschuwde Operation Clean Sea nonprofit oprichter Laurent Lombard: “Wetende dat er meer dan 2 miljard wegwerpmaskers zijn besteld, zullen er binnenkort waarschijnlijk meer maskers dan kwallen in de wateren van de Middellandse Zee zijn…!”

“Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om deze nieuwe vervuiling te voorkomen, maar ook van onze verkozenen, afgevaardigden en overheden,” schreef Lombard. “Sommige gemeenten proberen inderdaad al enkele jaren te strijden tegen al deze ongerechtigheden die ons milieu en onze gezondheid op lange termijn vernietigen, dus is het misschien tijd om alle goede initiatieven te verenigen om deze nieuwe vervuiling zo snel en zo krachtig mogelijk op te lossen.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2676847435931048&id=100008174533123

De miljarden maskers die in de zeeën en oceanen terechtkomen, omvatten ook niet de totale verontreiniging door maskers. Maskers bezaaien wegbermen en openbare ruimten in steden en dorpen en vormen een bedreiging voor zowel de land als de zee/oceaanfauna.

Bron: National File

stillnessinthestorm.com

Vertaling: Martien