ASCENSIE-UPDATE 8 December 2015 /Door Fran Tielemans

ASCENSIE-UPDATE
8 December 2015 /Door Fran Tielemans
De regen klettert tegen de ruiten, het waait, en aan alles zien en voelen we dat het jaar ten einde loopt. De ‘donkere dagen voor Kerstmis’, weet je wel. Ogenschijnlijk is er sinds november niets veranderd, en toch bevinden we ons niet meer in dezelfde energetische ruimte als toen. Het is alsof er een soort koepel werd opgetild, en we opnieuw vrijer kunnen ademen. Door de innerlijke aflijningsprocessen en schoonmaak van november kan het zijn dat je spijsvertering overbelast was tegen het einde van de maand. Lever, gal, nieren en heel het lichaam eigenlijk hebben heel veel werk verricht.
Nu bevinden we ons nog enkele weken in een soort overgangsperiode, waarin we zelf de keuze hebben wat ermee aan te vangen. We kunnen ons laten meegaan in de eindejaarsdrukte en bijhorende stress, we kunnen bewust afstand nemen en kiezen voor verinnerlijking, stilte en rust, of we kunnen streven naar een gezonde balans tussen beiden. Feesten en alle voorbereiding ervan, genieten van samen zijn, geschenken uitzoeken, lekker eten, het hoort erbij, en het maakt deel uit van ons aardse leven: het kan ons een gevoel bieden van hemel op aarde, wanneer alles vlot verloopt en we in een goede flow zitten. Anderzijds is hemel op aarde ook: diezelfde vreugde en hetzelfde genieten ook vinden in onszelf terugtrekken, het stil maken, vertoeven aan ons rustig kabbelende innerlijke meer.

Nog iets meer dan een week en het ‘licht’ keert terug: de dagen beginnen opnieuw te lengen bij de Winterzonnewende op 21 december, en ook al duurt het nog tot een eind in januari eer we de dagen daadwerkelijk langer zien worden, toch biedt het idee alleen al enige verlichting. Wat zeker ook een verlichtend gevoel biedt, is het alom aanwezige gevoel van ‘blijde verwachting’, een soort positieve spanning die voelbaar is in het collectief. Het is alsof we ons dicht bij een soort doorbraak bevinden. Misschien heeft het te maken met het opnieuw direct gaan lopen van alle planeten, en zeker Uranus, in de laatste week van de maand, wat ons zeker een boost zal geven.

Intussen kunnen we alvast nog wat extra ruimte scheppen voor al het nieuwe dat in ons leven mag komen. We kunnen dit doen door te gaan kijken welke oude denk- en gedragspatronen nog kunnen losgelaten worden op de valreep. We kunnen dit zeker ook doen door heel ons huis te ‘scannen’ op oude rommel, dingen die we niet meer gebruiken, kledij die we al lang niet meer droegen, enzovoort. Op die manier creëren we een soort vacuüm, dat als vanzelf nieuwe en hoger trillende energie aantrekt. Die kunnen we dan enigszins richten door het gaan opstellen van een prioriteitenlijstje voor het nieuwe jaar. 

Vragen die we ons kunnen stellen zijn: ‘Wat mag er groeien, wat mag er extra voeding krijgen, wat brengt meer vreugde, liefde en vrede in mijn leven?’ Wanneer we hier wat tijd voor uittrekken, zal dit zeker lonen de komende maanden. De specifieke stand van Uranus en Mars deze week kan heel wat dingen in beweging brengen die al een tijd vast zaten, en de Nieuwe Maan op 11 december brengt ook veel uitbreidingspotentieel met zich mee. Boeiende tijd, en zeker een tijd om heel alert te zijn op intenties, prioriteiten en zeker ook een tijd om alert te zijn op onze neigingen om op oude sporen te blijven hangen, en die neigingen dan heel bewust en zeker los te laten.
Keep the Faith
Fran