Oth: Zie leerlingen als individuen. / Ellen Rauh Geplaatst: 21 augustus 2015

Oth:
Zie leerlingen als individuen.
Ellen Rauh
Geplaatst: 21 augustus 2015
Lieve Oth, ik ben lerares zoals u weet en ik heb te maken met leerlingen die opstandig zijn en daar heb ik heel veel moeite mee. Heeft u tips om hiermee om te gaan?
Wij zouden het woordje leerlingen schrappen. Zie ze als individuen en niet als een groep. Ga meer individueel verbinding maken en dan zullen zij individueel verbinding maken met jou. Op het moment dat jij ze beschouwt als groep, zien zij jou als een groep en zullen ze reageren op alles wat bijvoorbeeld onderwijs is of leerkracht is.
Laat hen reageren op jou als individu en dat zal alleen maar gebeuren als jij hen ziet als een individu. Het zal je helpen om de verbinding met jezelf als individu te voelen en daardoor verbinding te leggen met alles wat jij leerling noemt. Schrap het woordje leerling.

Laat het een uitwisseling zijn van kennis die overgedragen wordt. Jij leert van hen en zij leren van jou en toch moet je de hiërarchie bewaren. Jij bent op dat moment een autoriteit en een specialist en zij verlangen dat van jou. Dat geeft hen de vrijheid om leerling – zoals jij het noemt – te mogen zijn. Laat het een uitwisseling zijn van kennis en tegelijkertijd je plaats in te nemen en dat is jouw probleem en zodoende helpen ze jou om steviger en krachtiger jezelf te zijn. Zie het dus als een uitdaging en als een cadeau om te oefenen.

(Ontvangen via Hs voor wakkeremensen.blogspot.nl)