Oth: Leer om te navigeren in het kiezen /31 juli 2016 / Ellen Rauh geplaatst 5 september 2016

Oth:
Leer om te navigeren in het kiezen
31 juli 2016 / Ellen Rauh
geplaatst 5 september 2016
De komende tijd is een tijd, wordt een tijd en de aanloop is er al, van zeer mogelijkheden, zeer veel mogelijkheden die zich aandienen. Velen zullen denken: “Joepie, eindelijk krijgen wij mogelijkheden”. Maar helaas, je krijgt zoveel mogelijkheden aangeboden dat het moeilijk wordt om te kiezen. Velen van jullie krijgen zeer veel mogelijkheden in de aanbieding.
Het beeld dat wij er op willen plakken, is het beeld van een kind, een kind dat voor het eerst in een snoepwinkel terecht komt en drie dingen uit mag kiezen uit die enorme hoeveelheid snoep die in de aanbieding is. Dan zou je zeggen: “Waw, geweldig”. Maar het is niet waar. Dat kind raakt in verwarring door de veelheid van mogelijkheden en de blijdschap wordt getemperd omdat het moet kiezen tussen zoveel lekkers en er maar drie mag kiezen.
Weet dus dat het een periode wordt van keuzes, van prioriteiten. Maar van waaruit maak je dan een keuze? Vanuit een hoger belang? Vanuit eigenbelang? Vanuit een banaal, basaal belang? Het mag allemaal. Alles mag. Jij mag kiezen en durf ook voor het banale te gaan.

De angst om te kiezen is gebaseerd op een oude herinnering van: “Als ik nu een keuze maak, moet ik de best mogelijke keuze maken, die zo veel mogelijk aspecten in zich heeft want ik krijg maar één keer de kans om te kiezen”.

Laat dat los. Probeer dat patroon los te laten. Kies vanuit blijheid: “Waw, misschien mag ik morgen terug en dan kies ik iets anders”. Dat maakt het al veel gemakkelijker. Door de tijdlijn voor jezelf vast te zetten en een keuze zeer belangrijk te vinden, geniet jij niet meer van de keuzemogelijkheden.
Hier mogen jullie mee oefenen de komende maand: keuzes maken – hele belangrijke, hele basale en keuzes vanuit eigenbelang en gaan oefenen met de angst los te laten dat je nu moet kiezen omdat het anders te laat is. Stel je voor dat er steeds weer nieuwe keuzemogelijkheden komen. Misschien niet dezelfde, maar weer veel keuzes. Leer dus navigeren in het kiezen, prioriteiten kiezen uit de veelheid van mogelijkheden omdat jij het leuk vindt, omdat het jou voedt of omdat jij er blij van wordt. En laat het resultaat los of het een keuze is die een lange termijn dient of alleen maar voor een uur dient of alleen maar voor een week dient.
Geniet van het moment dat jij de vrijheid hebt om te kiezen om dat moment zo te beleven als een kind in een snoepwinkel die voor het eerst een lolly kiest die die nog nooit gezien heeft, alleen maar omwille van de kleur. Achteraf blijkt die helemaal niet lekker te zijn, dus dit kind zal er nooit meer voor kiezen, maar het heeft het wel geprobeerd.
Ga dus oefenen in het maken van keuzes en in het stellen van prioriteiten. Het zal jou een aangenaam gevoel geven op het eind van de dag om terug te kijken: “Waar heb ik vandaag voor gekozen?”
Heb ik gekozen voor momenten van vreugde?
Heb ik gekozen voor momenten van voldoening?
Heb ik gekozen voor momenten vanuit verantwoordelijkheidsgevoel?
en ga zo maar verder
Onderzoek eens ’s avonds welke keuzes jij gemaakt hebt en de veelheid van mogelijkheden die elke dag in zich heeft om te kiezen. Ga er maar eens bewust mee aan de slag en geniet van het feit dat er zoveel mogelijkheden zijn. Al is het maar niets doen en genieten van een herinnering die prettig was. Ook dat is een keuze. De keuze om te gaan poetsen of om gewoon te mijmeren en te genieten van een dierbare leuke herinnering. Dat is banaal maar tegelijkertijd zeer opbeurend, want je zult het gevoel hebben: “Hé, ik heb een vrije keuze gemaakt”.
Voel de grote liefde van Oth, Atha, Era, Allen, Allen en Ehma.