Oth Creëer doelen, creëer ideologieën / 3 Juli 2015 / door Ellen Rauh

Creëer doelen, creëer ideologieën
3 Juli 2015 / door Ellen Rauh

Lieve allen, is er iets te zeggen over de strijd van godsdiensten die er nu speelt?

Heel veel strijd waarvan ze zeggen dat het om godsdienst gaat, gaat niet om godsdienst, maar gaat om macht. Heel veel strijd is een machtsstrijd en omdat er zoveel mensen zijn die geen doel hebben, die geen richting hebben, zullen ze zich zeer graag aansluiten bij een groepering die een zeer duidelijk doel heeft en op de een of andere manier voelen ze zich dan nuttig. Waar de strijd om gaat is vaak niet belangrijk. Als je de strijd de strijd loskoppelt van godsdiensten en het ziet als een gebrek aan doelen dan krijg je een ander perspectief.

We zouden je dus aanraden om niet de focus te leggen op godsdienst, want daar gaat het eigenlijk niet om. In heel de geschiedenis is er al strijd geweest omwille van ideologieën. Eigenlijk ging het niet om ideologieën, het ging om de drang naar vernieuwing. Mensen waren ontevreden, voelden zich niet meer gevoed door de normen en waarden van de maatschappij, voelden zich onderdrukt door bepaalde regels en wetten en als vanzelf ontstond er opstand. Stel je voor dat deze strijd, deze opstand, terug te brengen is naar ontevredenheid, naar doelloosheid en dat mensen op zoek zijn naar een nieuw doel? Deze brandhaarden zijn dan een perfecte voedingsbodem voor mensen die een nieuw doel zoeken. Leiders van een nieuwe ideologie roepen: “Kom maar bij ons, wij hebben een doel, hier ben je nuttig.”

Als je het zo bekijkt, kun je ook kijken naar de enorme stroom mensen die op dit moment over de Aarde zwerven. Er zijn er bij die weggaan vanwege onderdrukking en er zijn er die weggaan omdat ze zich niet meer thuis voelen en zich niet meer willen neerleggen bij de normen en waarden van een bepaald land. Onderdrukking is er op vele manieren. Mensen zijn op zoek naar nieuwe doelen. Mensen zijn op zoek naar nieuwe normen en waarden, nieuwe ideologieën, nieuwe manieren van leven.

Als je dit loskoppelt van godsdienst, geef je de godsdienst geen energie. Want in wezen is godsdienst – over welke godsdienst je het ook hebt – vaak een houvast voor mensen. Als ze dat houvast niet meer vinden in een bepaalde godsdienst – en wij noemen het liever een ideologie, dan gaan ze op zoek naar een andere ideologie. Dit is altijd al aan de orde geweest. Culturen ontstonden omdat er een vacuüm was dat mensen behoefte hadden aan iets nieuws. Op een gegeven moment viel deze voeding weg, mensen ervoeren geen voeding meer van die ideologie en de cultuur brokkelde weer af om plaats te maken voor een nieuwe cultuur.

Omdat de Aarde en meerdere planeten, maar laten we het bij de Aarde houden, op dit moment in een omwentelingsfase zit, omdat de macht van de westerse beschaving ten einde loopt, zullen vele mensen op zoek gaan naar een nieuwe invulling, een nieuwe ideologie. Wij zullen daar de volgende keer verder op ingaan.

En besef wel dat heel veel mensen gesmeekt hebben, gewenst hebben, wanneer de nieuwe tijd nou toch eindelijk eens zou aanbreken. Zij waren ontevreden, op zoek naar nieuwe doelen. Als je de chaos van nu ziet en bekijkt als zijnde dat vele mensen op zoek zijn naar nieuwe doelen, naar een nieuwe invulling van hun leven, dan kan je daar ook blij van worden. Want door de chaos zal er plaats, tijd, ruimte, energie en geld ter beschikking staan voor vernieuwende ideeën.

Sluit je dus aan bij vernieuwende ideeën die jou voeden. Blijf dromen, blijf dagdromen, blijf nieuwe scripts bedenken voor jouw leven waar jij blij van zou worden. Want hoe meer nieuwe ideeën, gemeenschappen, kleinschalige projecten er van de grond komen, hoe meer mensen zich aan kunnen sluiten bij deze ideeën en daardoor weer een doel hebben.

Creëer dus doelen, creëer ideologieën, brainstorm met elkaar wat volgens jullie een ideale vorm zou zijn, los van of het mogelijk is. Door dat regelmatig te doen, geef je voeding aan nieuwe doelen en ben je niet zozeer bezig met al hetgene wat nu op instorten staat.

(Ontvangen via Hs voor wakkeremensen.blogspot.nl)