Oth-channeling: Toerisme en vluchtelingen / door Ellen Rauh / 7 juli 2017

Oth-channeling:
Toerisme en vluchtelingen
 door Ellen Rauh/ 7 juli 2017, Nederland
Vele mensen zijn in staat om regelmatig toerist te zijn. Zij leven in een maatschappij waar dit vanzelfsprekend is of op zijn minst gewenst is. Een toerist neemt afstand van het dagelijks leven om even in een andere omgeving te zijn en zich los te koppelen van de beslommeringen, de stress en de sleur of alles wat je in een dagelijks leven constant kan ervaren. Even iets anders. Even een time-out. Even tijd voor elkaar. Even tijd voor de kinderen. Even tijd voor jezelf. Even niks of even alles.
Kijk naar het toerisme – in zijn totaliteit. Het is een enorm grote economische structuur. In vele landen en voor vele mensen is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Toeristen willen naar gebieden waar ze normaal niet komen. Zij geven werk aan de toeristenindustrie. Zij willen van alles, eisen van alles, omdat zij betalen om toerist te zijn. Al de rest moet hen dienen. Vele mensen vinden het vanzelfsprekend om tijdelijk in een andere cultuur, in een ander klimaat, in een andere omgeving te vertoeven, omdat ze daar ‘recht’ op hebben. Zij betalen ervoor om daar te zijn. Besef als toerist dat jij daar heel vaak een eisende partij bent. Jij vindt het vaak vanzelfsprekend dat de mensen, de culturen, de landen waar jij naartoe gaat, zich aanpassen aan jou.

Hoeveel mensen gaan naar landen, gaan naar streken om iets te brengen? De meesten gaan om er iets te halen. Als je je daar bewust van bent, voel je dan rijk dat jij het je kunt permitteren om te gaan en terug te keren wanneer jij dat wil; om te genieten van een andere wereld, bijvoorbeeld in een land met een prachtige natuur of een ander klimaat of een ander soort mensen. Voel je rijk dat jij daar gebruik van mag maken. Behandel mensen niet als slaven. Behandel mensen met respect.
Als je zo naar het toerisme kijkt, dan eisen zeer veel toeristen de mooiste plekken op Aarde op. Zij hebben de mooiste plekken in beslag genomen, om te vertoeven en om te genieten. Tegelijkertijd is een heel groot deel van de bevolking afhankelijk van al die toeristen, waardoor er werk is en zij op zijn minst hun familie kunnen onderhouden. Het is een uitwisseling van culturen. Het is een uitwisseling van belangen.
Dan zou je zeggen: “Wat heeft dat nu te maken met vluchtelingen?” Alles! Want een toerist is meestal een vluchteling: om te ontsnappen aan de sleur van het leven, om te ontsnappen aan de saaiheid van het leven, om te ontsnappen aan de constante aandacht die men krijgt in het dagelijkse leven.
Er zijn allerlei redenen om op vakantie te gaan. Als je op vakantie gaat, wat is jouw reden? Waar ga je voor? Wat ga je halen en wat heb jij te bieden?
Als we nu naar het vluchtelingenprobleem kijken op Aarde – op de hele planeet Aarde – zie je enorme stromen mensen trekken van de ene plek naar de andere. Hierdoor is een hele economie is ontstaan. Allemaal door wat velen ‘een probleem’ noemen. Een grote verhuizing van mensen. Stromen mensen die hun land verlaten om ergens anders naartoe te gaan. De meesten geven alles op en weten niet of ze nog ooit terug kunnen gaan. Vele mensen die op vakantie gaan, vinden het vanzelfsprekend dat ze ook weer terugkeren, omdat de meeste toeristen gezond en wel weer thuis komen.
Er wordt veel onderscheid gemaakt over hoe je omgaat met vluchtelingen, politieke vluchtelingen, economische vluchtelingen, gelukzoekers. Waarom zou iemand die de stempel ‘vluchteling’ heeft geen gelukzoeker mogen zijn? Waarom zou het geen economische vluchteling mogen zijn? Hoeveel mensen die vrij en in welvaart leven, gaan niet werken in het buitenland? Dat zijn dus eigenlijk economische vluchtelingen. Hoeveel mensen uit een welvarend land gaan studeren in het buitenland? Zeer veel vluchtelingen of kinderen van vluchtelingen kunnen eigenlijk ook vaak gaan studeren in het buitenland.
Als je neutraal kunt kijken naar vluchtelingen, dan zie je dat er een hele economie ontstaan is van mensen die op wat voor manier dan ook geld verdienen met vluchtelingen: door ze te begeleiden, door ze te huisvesten, door ze te vervoeren, whatever. Probeer neutraal te zijn. Probeer te beseffen hoe moeilijk het is voor deze mensen om te voldoen aan de eisen om te integreren.
Als je er moeite mee hebt en er oordelen over hebt, kijk dan eens naar jezelf. Als jij op vakantie gaat, ga jij dan integreren in het land waar jij vertoeft? Meestal of heel vaak niet. Je vindt het vanzelfsprekend dat de mensen zich aanpassen aan jou. En zelfs al zou je het willen, het is bijna niet mogelijk om je een vreemde cultuur totaal eigen te maken. Eigenlijk kan niemand dat. Iedereen die ooit verhuisd is naar het buitenland, weet dat je nooit volledig de cultuur van een land je eigen kan maken. Altijd blijf je een deel van je oude cultuur behouden – een deel zeggen wij wel.
Zie dus de rijkdom. Zie dus beide polen. Zie de polariteit van al die reizende mensen met allerlei verschillende doelen en verschillende redenen waarom ze reizen. Eén ding hebben ze gemeen: ze reizen van het één naar het ander, op zoek naar het paradijs, zoals elke toerist op zoek gaat naar iets wat voor hen een paradijs is.
Probeer deze zomer – nu de vakanties zo aan de orde zijn – balans te vinden tussen toeristen en vluchtelingen. Het zal je helpen om minder vlug te oordelen en door zelfreflectie begrip te tonen voor mensen die reizen van het één naar het ander. En dat wil niet zeggen dat jij jezelf weg moet geven. Voor toerisme geldt precies hetzelfde: blijf jezelf en zoek saamhorigheid bij diegene waar jij dat ervaart. Ga het niet eisen, want het zal niet helpen.
Vind harmonie waar je ook bent en bij wie je ook vertoeft en dan zul je merken dat er steeds vaker individuen zijn die voor harmonie zorgen en dat het niets te maken heeft met geloof of met rassen of om welke reden dan ook. Sta neutraal in het leven en voel bij wie jij harmonie voelt en bij wie jij geen harmonie voelt. En dan zul je merken dat je als toerist harmonie kunt ervaren of disharmonie kunt ervaren. En dat je bij vluchtelingen harmonie kunt ervaren en disharmonie kunt ervaren. Dit zijn tegenpolen die iedereen in zich heeft.
Balanceer, voel, ervaar, reflecteer, geef en neem.
Wij wensen jullie allen een prettige reis!