Heavenletter 5979: Laten Wij Samen de Bladzijde Omslaan Gepubliceerd: 6 april 2017 / 6 September 2019

Brief uit de Hemel 5979:
Laten Wij Samen de Bladzijde Omslaan
Gepubliceerd: 6 april 2017 / 6 September 2019

God zei:
Ondanks dat je beter weet, zit je soms verstrikt in een wereld van spanning. Je hebt veel opbeurende woorden gelezen, waaronder Brieven uit de Hemel. Je weet beter, en toch zijn er dagen en weken of langer die je omringen in ellende. In theorie kun je de verantwoordelijkheid accepteren voor hoe je je voelt, maar als je je down voelt, blijf je misschien down en kun je er niet uitkomen. Wee ben jij.
Je bent een goed persoon en toch kun je dag na dag gevoelens doorstaan die je naar beneden slepen. In bepaald gezelschap kun je glimlachen, lachen en soms zelfs echt genieten, en wanneer je alleen naar jezelf terugkeert, houden duistere gevoelens je in hun greep. Dit lijkt je te overkomen en je weet niet hoe je hier terecht bent gekomen.

Je weet beter. Je weet beter dan te genieten van sombere gedachten en sombere gevoelens, maar toch, hier ben je, ondergedompeld in diepe en langdurige wanhoop. Hier ben je, met gebrek aan eetlust voor het leven, en je lijkt niet meer in staat om het Leven als Mooi tevoorschijn te toveren. Het is ondenkbaar dat ongelukkigheid jou overkomt. Vroeger smoorde je neerslachtige gevoelens in de kiem, terwijl het nu lijkt dat ze het overnemen.
Het leven kan nu hol aanvoelen. Niemand lijkt te schelen hoe jij je voelt of begrijpt, zelfs als ze dat zouden willen. Jij, jijzelf, kent de oorzaak van je hartzeer niet. Het is niet alsof iemand die belangrijk voor je is, onlangs is overleden. Je hebt je levensonderhoud niet verloren. Je hebt geen lichamelijke kwaal. Je hebt geen goede reden om je down en out te voelen, en toch merk je dat je – het lijkt alsof je jezelf vindt – in een neerwaartse spiraal van wanhoop.
Altijd eerder, toen je terneergeslagen was, was er een soort verklaring.
Je liefde was onbeantwoord enzovoort. Je had een of andere reden.
Nu ben je hier met alle reden om gelukkig te zijn, en dat ben je niet.
Je bent het spoor bijster.
Je zoekt naar een remedie. Je weet dat, als er een remedie is, de remedie binnenin je zit. Je begrijpt dat je de sleutel tot lijden in jezelf bezit.
Je begrijpt ook dat de genezing binnen in jou ligt.
Je zou ervan houden dat Deus ex machina binnenkomt en het jouw hart makkelijker maakt.
(Deus ex machine betekent letterlijk: God uit een machine.  Uit de lucht vallend personage dat het slot van een toneelstuk een onverwachte wending geeft. In engere zin: ingrijpen van een god aan het slot van een klassieke tragedie.) Het leven geeft je niet altijd een goed gevoel, maar op de een of andere manier, nu je je gevoelens hebt aangepakt, nu je tegen jezelf hebt gesproken, jezelf in de ogen hebt gekeken, voel je je een beetje rustiger.
Wat een minuut geleden een groot leed was, voelt nu op de een of andere manier enigszins ver van je af. Er is een aspect waarin je jezelf minder tragisch begint te zien. Je begint jezelf te zien alsof je niet vastzit in een grote tragedie, maar alleen vastzit in een augurken pot.
Niet langer verstrikt in een drama van Shakespeare of een roman van Dickens, zie je jezelf meer als een lezer van romans, sommige in snel tempo, sommige langzaam en kronkelend.
Nu ben je klaar om een luchtige roman te lezen in plaats van een tragische.
Zo is het verhaal van je leven. Je leest de ene roman na de andere. Je kijkt het ene stuk na het andere en je gelooft dat je de ster bent in de roman of op het podium. Je oogst beloningen, en je oogst ook door donkere zalen van het leven te gaan. Je dwaalt van de ene gang naar de andere.
Je kijkt naar het Grotere Plaatje en je kijkt naar een kleine foto.
Je bent een tijdje Don Quichot die met windmolens zwaardgevechten houdt.
Je lijkt van het ene eind van de wereld naar het andere te gaan.
Wie ben je eigenlijk en wat ben je aan het doen?
Je vertelt jezelf het ene verhaal na het andere, en geen ervan is waar.
Jij en Ik zijn waar.
Sla nu de bladzijde om met Mij, geliefden.
Laat Ons de bladzijde omslaan.
Vertaald voor wakkeremensen door Anja