Aarde voltooit rotatie in minder dan 24 uur; vestigt record / Door:  Akash Pandey

Aarde voltooit rotatie in minder dan 24 uur; vestigt record

Door:  Akash Pandey – 2 Augustus 2022

Opmerking van Kejraj: Dit heeft te maken met de draaiing van de aarde om haar as. Van normale snelheid, naar soms licht toenemend. Dit zal blijven gebeuren, als voorbereiding op de laatste verschuiving. Velen hebben gesproken over de verschuiving in 2025, met de huidige energieën en veranderingen, zou het heel goed veel eerder kunnen plaatsvinden.

De aarde vestigde een nieuw record voor de kortste dag op 29 juli door een volledige rotatie om haar as te voltooien in 1,59 milliseconden minder dan de standaard 24 uur.

De snelheid van de rotatie is de laatste tijd toegenomen, maar de redenen daarvoor zijn nog onbekend.

Als de aarde sneller blijft draaien, zouden er negatieve schrikkel seconden ontstaan, en dat zou een ravage aanrichten in de communicatiesystemen.

Het lijkt misschien dat de Aarde sneller wordt, maar wanneer men veel langere tijdsperioden in aanmerking neemt, gaat zij in feite langzamer draaien. De planeet doet er elke eeuw een paar milliseconden langer over om een omwenteling te voltooien.

De invoering van negatieve schrikkelseconden lijkt echter onnodig, en “het is een riskante praktijk die meer kwaad dan goed doet”, volgens techgiganten als Meta.

2020 was getuige van de kortste maand in 60 jaar

De aarde is al een tijdje aan het versnellen, en het jaar 2020 was getuige van de kortste geregistreerde maand sinds de jaren 1960. Op 19 juli van dat jaar was de dag 1,47 milliseconden korter.

Het hemellichaam bleef sneller draaien in 2021, maar er werden geen nieuwe records gevestigd. Wetenschappers denken dat onze planeet op dit moment een 50-jarige fase van kortere dagen ingaat.

Reden

Waarom draait de planeet sneller?

Sommige wetenschappers geloven dat de aarde een verhoogd rotatietempo heeft vertoond vanwege klimaatveranderingen, getijdenbewegingen en processen in haar kern.

Anderen beweren dat de beweging van de geografische polen van de planeet over haar oppervlak hier voor verantwoordelijk zou kunnen zijn.

Dit verschijnsel wordt de Chandler wobble genoemd en is vergelijkbaar met het trillen van een tol wanneer deze aan kracht wint of langzamer gaat draaien.

Problemen

Negatieve schrikkelseconden kunnen softwarestoringen veroorzaken

Het kan nodig zijn negatieve schrikkelseconden in te voeren om ervoor te zorgen dat de snelheid waarmee de aarde om de zon draait in overeenstemming is met de metingen van atoomklokken.

Software die op timers is gebaseerd zal hier echter last van ondervinden omdat klokken van 23:59:59 tot 23:59:60 lopen voordat ze met schrikkelseconden weer op 00:00:00 worden gezet.

Bij negatieve schrikkelseconden lopen de klokken van 23:59:58 naar 00:00:00, waardoor ook de software in de war raakt.

Praktijk

Schrikkelseconden zijn sinds 1972 27 keer gebruikt

Het concept van schrikkelseconden werd in 1972 ingevoerd om de gecoördineerde universele tijd (UTC) – de primaire tijdstandaard waarmee klokken wereldwijd worden geregeld – synchroon te laten lopen met de langetermijnvertraging van de rotatie van de aarde.

Het is 27 keer toegepast en de tech-industrie probeert ervoor te zorgen dat er geen nieuwe worden toegevoegd. Dit zal problemen met de werking van computernetwerken voorkomen.

Door Akash Pandey

Bron

Vertaling: wakkeremensen.org