VERLATINGSANGST VERWERKEN EN LOSLATEN / Door Trienke Minkema

VERLATINGSANGST VERWERKEN EN LOSLATEN

Door Trienke Minkema

Verwerkingen die soms pas na een lange tijd kunnen plaatsvinden, vragen om een liefdevolle en veilige omgeving. Het is ieders innerlijke verlangen dat deze vastgezette emoties nu bevrijd mogen worden. Kwetsingen kunnen al zijn ontstaan in de vroegste kinderjaren, op de kleuterschool of op de lagere school, enz.

Ook de komst van een nieuw broertje of zusje kan een innerlijke schok teweegbrengen, juist bij een gevoelig kind. Hun wereld is plotseling veranderd. Zij zullen zich aan de kant gezet kunnen voelen en introvert zijn, omdat ze het verdriet van deze grote verandering in hun leven vaak niet goed kunnen plaatsen. Het kind kan zich niet begrepen voelen.

Naar school worden gebracht door moeder of vader, terwijl broertje of zusje thuis mag blijven, kan in een later stadium verworden zijn tot verlatingsangst.

Dit alles zou kunnen leiden tot een soort overcompensatie in leren of werken om toch vooral ook maar gezien te worden. Of voor zelfbevestiging.

Dat dit alles zich op onbewust niveau afspeelt, mag duidelijk zijn. Als deze zaken niet op tijd onderkend worden, dan kunnen de angsten van het kind zich als energie vastzetten. Niet alleen in het gevoel, maar ook in de gedachten van het mensenkind. Het kan denken dat het niet goed genoeg is. Later kan dit verworden zijn tot kwaadheid, faalangst, ja zelfs tot haat of jaloezie.

Als deze onverwerkte angsten door een plotselinge gebeurtenis weer gewekt worden, dan kunnen ze worden herbeleefd. Hierdoor kan er  worden verwerkt en daarna is er dus echt losgelaten.

Al naar gelang het type kind zullen de klachten zich later kunnen manifesteren als hoofdpijnen, buikklachten, rugproblemen of andere lichamelijke ongemakken. Niet willen en kunnen (door)voelen, of vluchten in het denken. Zo is er vaak geen echte verbinding meer met het waarachtige voelen en het innerlijke weten van het kind (in ons).

Op deze manier weet het kind de angsten en de pijnen uit de vroegste kindertijd te verstoppen, te onderdrukken en zelfs te ontkennen.

Voel, doorleef en laat los wat nu niet meer bij u past. Daarna kunt u weer volop in het leven staan en van het leven genieten. Moeder aarde is uw basis en zij biedt absolute veiligheid als u zich aan haar durft over te geven.

Aarden en loslaten is hier en nu het motto.

*****
 
© trienke minkema