Wat is heling

Wat is heling
3 mei 2018 / Tamara van de Beek
Hoe vaak horen we dit woordje in deze tijd niet voorbij komen? Heling. Het is interessant om te onderzoeken wat heling precies betekent voor jou. Of beter gezegd, welke betekenis geef jij hier aan?
Ik vermoed dat de meeste iets zullen zeggen in de trend van: heling is de afwezigheid van onprettige symptomen, klachten, ongemak, ziekte etc. Maar is dat zo? Is dat ware heling? Als je de “symptomen” ziet als iets wat er niet zou moeten zijn, als iets wat opgelost moet worden dan is heling inderdaad de afwezigheid van symptomen. Maar laten we dieper kijken, dieper voelen. 
Wat zou er gebeuren als jij je niet meer bemoeit met heling? Wat zou er gebeuren als je jezelf en anderen toestemming geeft om de ervaring die jij hebt (of een ander) er gewoon laat zijn? Zonder iets te willen fixen, oplossen, helen? Het lijkt een paradox, maar dit is volgens mij de ware heling.

Hoe ontstaan symptomen?
Een symptoom is er om jou te helpen. Het draagt een geschenk in zich. Mensen zijn moe van het vechten, vechten dat wat er toch al is, vechten tegen dat wat er niet zou moeten zijn, van het vasthouden en alles bij elkaar houden, van overleven, van leven vanuit angst, van het doen alsof, van het liegen, van het aanpassen, van het doen alsof je “iemand” bent. Moe van de illusie in stand houden die je DENKT te zijn. De symptomen zijn slechts geblokkeerde energie, energie die probeert vrij te breken.
Niet fixen maar aanwezig zijn
Blijf aanwezig bij pijn, verdriet, wanhoop, angst, schuld en schaamte. Laat deze energieën vrij stromen, geef ze de ruimte. Volg en vertrouw ze, huil, geef uiting aan dat wat gevoeld wordt. Schreeuw, lach geef ze je jouw moedige aanwezigheid. Geef ze dit geschenk. Blijf aanwezig met elke adem en beweging binnen in je. Verwelkom elk symptoom met liefde en aanwezigheid. Ze hoeven niet geheeld te worden, ze vragen alleen je liefdevolle aandacht.
Anderen willen helpen helen
Als je niet aanwezig kunt zijn bij je eigen pijn dan kun je dat ook niet bij een ander. Als je je ongemakkelijk voelt bij het verdriet of lijden van een ander wees je er dan van bewust dat dit je eigen ongemak is, je eigen angst. Op het moment dat je merkt dat je de pijn van een ander wilt verlichten op wat voor manier dan ook, wilt fixen, met oplossingen komt, het gevoel wat zij ervaren op dat moment wilt verzachten dan benader je ze als slachtoffer of invalide. Je neemt de ander zeker niet voor vol. Dan zie jij de ander niet voor wie ze werkelijk zijn. Dan zie jij jezelf niet voor wie je werkelijk bent.
Eer en vertrouw de levenskracht
Eer de kracht die in hen stroomt en probeert vrij te breken, blijf bij ze in hun diepste wanhoop en in het volste vertrouwen in de intelligentie van deze kracht. Wat op het moment chaos en desintegratie lijkt is een systeem dat zichzelf op natuurlijke en intelligente wijze bevrijdt van vastzittende energieën. Soms is het nodig dat een hart wijd open breekt zodat het meer liefde kan bevatten. Het punt waarop het hart breekt, is het punt waarop het licht binnen komt. Laat jouw liefdevolle aanwezigheid een herinnering zijn voor de ander aan hun eigen aanwezigheid en grootsheid. Vrij en stevig verankerd in het hier en nu. Geef het geschenk van liefde. Weet dat wat zij werkelijk zijn niet verwoest kan worden, niet kan instorten, niet kan beschadigen. Levensenergie kan niet verwoest worden. De symptomen zijn er om deze intelligente kracht vrij te maken. En deze kracht kan zijn werk doen op het moment dat jij je er niet meer mee bemoeit. Soms kom je iemand tegen die je hand vasthoudt en zegt: alles is goed. Het is goed. En in deze woorden en zachte aanraking is de liefde en overgave voelbaar. Liefde is het enige wat er echt toe doet. Liefde is de ware heler.

Tamara van de Beek
www.dewijsheidvanhethart.nl